4 Temmuz 2013 Perşembe

Boğaziçi Üniversitesi Forum Notları (2 Temmuz)


Forum, Sivas katliamında hayatını yitirenler için 1 dakikalık saygı duruşu ile başladı.
Son on yılın ekonomisi sunumu yapıldı:

- 2003 oncesi buyume oranlari ile 2003 sonrasi buyume oranlari arasinda pek bir fark gormemekteyiz (buyume, gayri safi yurt ici hasila’ya bakilarak degerlendirildiginde)
- Gini katsayisi, esitsizlik olcumleri icin kullanilan olcum yontemlerinden biridir. Bu sayi sifira yaklastikca daha esit, 1e yaklastikca daha esirsiz bit kisi basi gelir dagilimina isaret etmektedir. Son 5 yildir bu rakam ortalamada degismemektedir, 0.43-0.40 arasi degismektedir. Ancak bu olcumun iki problem vardir. Birincisi, eger kisi basi gelir yerine hane halki basina dusen gelire odaklanilsa, esitsizligin arttigini gozlemlemek mumkun olacaktir. Bu ayrim onemlidir cunku ailedeki cocuk sayisi Turkiye’de gitgide azalmaktadir. Ikincisi, istatistiki veriler toplanirken en ust gelir grubu ile gorusmeler genellikle yapilamamaktadir, bu sebeple de bu grubun geliri verilere yansitilamamaktadir. Oysa ki genel kanaat bu grubun eskiye nazaran daha com kazanmaya baslamistir ve bu da gelir dagilimini olumsuz etkiledigidir. Ayrica zengin kesimin zenginligine zenginlik katmasinin kisisel iliskiler uzerinden gerceklestigi de vurgu yapilmasi gereken onemli bir konudur. Ornegin yakin zamanda yururluge gececek olan yazarkasa ve POS cihazlarinin birlestirilmesi teknolojisi –her nedense- sadece tek bir firmada vardir ve bu firmanin hukumet ile yakinliklari oldugu bilinmektedir. Bu tip iliskilerin gun yuzune cikarilmasi onemlidir. Gezi direnisinin bu tip iliskileri teshis etmede guc vardir.
- Her ne kadar ekonomimiz dunyada en buyuk 17. olarak lanse edilse de (ki Gayri Safi Yurt Ici Hasilaya bakilinca oyledir), gelisme, cinsiyetler arasi esitsizlik, toplumun ortalamada kac yil yasadigi gibi toplumun refahini onemli olcude etkileyen degiskenler de ekonomi olcum endeksine eklendiginde Turkiye’nin hic de iyi bir durumda olmadigi gozlemlenmektedir. Ornegin, Human Development Index (HDI-Insani gelisme endeksi)’e bakildiginda Turkiye 90. siradadir. Ulke ekonomilerinin sadece Gayri Safi Yurt Ici Hasila ile degil, bu denli kapsamli bir endeks ile olculuyor olmasi, tahmin edilecegi uzere onem arz etmektedir, ulkelerdeki durumu daha genis bir perspektiften yansitmaktadir.
- Ayrica Turkiye ekonomisi insaat sektoru gibi kenti donusturen ve rantlasmaya kapi acan, ve enerji gibi cevreyi olumsuz yonde donusturen sektorlere odaklanmis durumdadir. Ayrica turizm sektoru de “her sey dahil” basligi altinda yine sehri ve cevreyi donusturmek suretiyle etkileyen Turkiye’de onemli sektorlerden biridir.
- Turkiye’de calisma saatleri artmaktadir ve buyume issizlige yansimamaktadir. Ayrica taseronlasma suretiyle calisanlarin haklarindan feragat etme durumunda birakilmasi ve “rekabet” adi altinda asgari ucretli calismaya itilmesi onemli bir problemdir.
- Turkiye’nin IMFye olan borcu kalmamistir denmektedir, ancak bu borcluluk ozel sektore olan borcluluga donusmustur ve IMFe odenen faizlerden daha yuksek faiz odenmektedir.
- Turkiye ekonomisi borclanma ile donmektedir. Bu borcluluk cogunlukla sicak para ile saglanmaktadir. Bu, Turkiye’ye dis kaynaklarin dogrudan yatirim yolu ile degil, stok satin alimlari ile gerceklestigi anlamina gelmektedir. Bu da Turkiye’nin herhangi bir istikrarsizligi durumunda gelen paranin hizlica ekonomiden cekilabilecegi anlamina gelmektedir (zaten bu tip dis kaynaklarin “sicak para” olarak adlandirilmasinin sebebi de budur). Bu anlamda Turkiye ekonomisi kirilgan bir yapidadir.
-Disaridan gelmekte olan sicak para Turkiye’de ihtiyac kredilerine donusturulmektedir. Yani alinan borc tuketiciye borc olarak verilmekte ve bunun uzerinden faiz kazanilmakta, bu kazanilan faiz ise yine ulkenin dis kaynaklardan aldigi borcun faizi olarak disariya cikmaktadir.
- Ozetle, Turkiye’deki dongu su sekilde ilerlemektedir: ulke dis borc almaktadir, bu borc ile tuketerek buyumektedir, sonrasinda ulkede uretim olmadigi icin daha fazla tuketmek icin tekrar borc alinmaktadir.
- Bugun ekonominin bozulmakta olmasinin sucu Gezi Parki olaylari uzerine atilmaya calisilmaktadir. Direnisin bu suclamaya bir karsi cevap olusturmasi, bu bozulmasinin olaylardan dolayi degil, ekonominin kirilgan yapisindan kaynaklandiginin altinin cizilmesi gerekmektedir.
ñ  Ana baslik ekseninden cikan konusmalar/gorusler/oneriler:
- Dogatepe forumunda cok az Bogazicili var; somut adimlar atmak istiyorsak o foruma en az buradaki forum kadar sahip cikmak gerek (bu forumlar Sali-Cuma gunleri saat 21:00’de duzenlenmekte). Karar: iki forum arasi koordinasyonu saglayacak bir grup belirlendi. Ayrıca üniversite&mahalle ilişkileri ile ilgili özel bir forum yapılması önerisinin mahalle forumuna iletilmesi kararı alındı.
- Duyuru: Gazdan Adam etkinligi 7 Temmuzda saat 17:30’da Kadikoy’de.
- Duyuru: BUMED araciligi ile yapilmasi planlanan, genis katilim beklenen bir forum var. Facebook’ta “Turkiye Demokrasi Platformu” basligi altinda bilgilere ulasilabilir. Yandaş olmayan medyadan katılım bekleniyor. Ayrıca diğer üniversitelere de açık olacak.
- Karar: Forumlarimizda ses kaydı ve desifre yapmayalim, tutulan notlari kullanalim konusulanlarin bilgisinin paylasilmasi icin.
- Bugün yapılan sunumu (Son 10 yılda Türkiye ekonomisi) bir küçük broşür ya da sticket haline getirelim ve yayalım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder