13 Temmuz 2013 Cumartesi

Beylikdüzü Forumu Notları (12 Temmuz)

“Ekonomi, faiz lobisi, dış güçler “ konusu çevresinde bir forum organize edildiği için bu konuda yetkin konuşmacılar davet edildi. 
Forum, misafir konuşmacılar Ahmet Tonak ve Bülent Falakoğlu’nun foruma tanıtılması bir gün önce Taksim Dayanışması üyelerinin davası için gidilen Çağlayan Adliye sarayı önündeki eylemin değerlendirilmesi ve “ Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganı ile başladı.

Direniş boyunca yitirdiğimiz yoldaşlarımız için saygı duruşunda bulunuldu.
İlk söz misafir konuşmacı Ahmet Tonak’a verildi.

-          Ahmet Tonak kendini tanıttıktan sonra, faiz lobisinin ne demek olduğunu, direniş sürecinde Akp tarafından nasıl propaganda malzemesi olarak kullanıldığını anlattı. Türkiye’de devlet elindeki büyük kurumların satışı ile devlet borçlarının azaldığını ancak bunun dış borcun azaldığı anlamına gelmediğinden bahsedildi.
-          Aslında Türkiye’nin dış borçları tarihinin en yüksek seviyesine ulaşmış durumda.
-          Türkiye’de ekonomi küçülürken bankaların karları arttı, bunun sebebi borçlanmaya yönelik bir ekonomik sistem kurulmuş olması.
-          Gezi direnişi başlamadan önce ekonomi zaten güç durumdaydı. Mart-Nisan aylarında ülkeye gelen yabancı para 7-8 milyar dolar civarındayken. Direniş başlamadan önce yani Mayıs ayında ülkeye gelen yabancı para 500 milyon dolarlara inmişti. Haziran ayında ise ülkedeki karışık durumla da beraber, bu yatırımcılar iyice ülkeden kaçtı ve para gelmediği gibi ülkeden 16 milyar dolar dışarıya para çıktı. Bunun sebebi serseri mayın gibi dünyada daha fazla kar elde etmek için piyasa piyasa gezen büyük yatırımcıların artık daha güvenilir gördükleri Amerika piyasalarına yönelmeleri.
-          Ekonomi aslında yeme içme biçimidir. Ekonomiyi asgari ihtiyaçları karşılamak düzeyine indirgersek, zaten birçok zorunlu ihtiyacın ücretsiz olması gerekir. Her şeyin daha fazla alınır – satılır olduğu sistemle yüzleşmemiz gerekli. Gezi direnişi sonrasında park forumlarının önümüzdeki yıllarda asıl başarmış olacağı konu budur.
Diğer misafir konuşmacı Bülent Falakoğlu ;
-          Hatay’da ki çatışma ve dün yapılan adliye önündeki eylemlerin öneminden bahsedildi.
-          Parklardaki forumların enerjisinin ülkeyi önümüzdeki senelerde çok daha değişik şekillendirebileceğinin farkında olmalıyız.
-          Faiz lobisi vb. birçok yalan bizzat iktidar ağzıyla atılıyor ancak günümüzde bu yalanlar çok daha çabuk çürütülüyor ve içi boşaltılıyor.
-          Bu yalanların asıl amacı direnişi prestij kaybına uğratmak.
-          Faiz lobisi söylemi ilk ortaya atıldığı kadar etkin değil artık, çünkü ekonominin gerçek sorunları ile yüzleşmeye başladık.
-          Dışarıdan büyük paralar alarak borçlandık faiz yüküne girdik, ancak tabii ki bu para adaletli şekilde dağıtılmadı veya halka dönük büyük yatırımlar üretim güçleri oluşturulmadı, halk bu borcun ve faizin altında ezildi ancak iktidar bu para ile yaptığı işlerle elini güçlendirdi.  O kadar ki iktidarın en çok övündüğü projelerin ihaleleri bile döviz üzerinden yapıldı. 
-          Bu para politikası yüzünden batanlar olacak ve aslında bu şekilde devam ederse bu batanların faturasını da yine halk ödeyecek. Bu forumları bu faturayı ödememek üzere ilerletmeli ve bilinçlenmeliyiz.
-          Mısır’da ki darbe ile gezi direnişini ilişkilendirip, bu olaylar devam etseydi Türkiye’de de darbe yapacaklardı diyenler Suriye’de muhalefeti silahlandırıyor. Akp’nin darbe karşılığı ve sandık seviciliği yalandır.
-          Başka bir direnişe sahne olan Brezilya ve Türkiye arasında birçok açıdan fark olsa da, bir konuda çok benzeşiyorlar. O da gelir adaletsizliği. İki ülkede de zengin daha zengin fakir daha fakir olmaya devam ediyor.

Forumda soru-cevap bölümüne geçildi.
İlk soru alınmadan önce yarın için TMMOB’nin yaptığı Taksim çağrısına katılım kararı alındı ve Beylikdüzü Özgürlük Meydanı’nda 15.30 da buluşuyoruz 17.30 da Galatasaray Meydanında olacağız açıklaması yapıldı.
Soru: Bahsedilen konular sürekli para piyasaları ile ilgili peki Türkiye nasıl bir üretim ülkesine dönüşebilir?
Cevap- Ahmet Tonak: Bu iktidar ile olmayacağını 10 yıllık süreç göstermiştir. Nasıl başaracağımızı anlamak için direniş sürecinde sık tekrarlanan görüşleri sorgulamamız gerekli, örgütsüzlük, parklara atfedilen önem ve buradan bir alternatif çıkartıp, çıkartamayacağımızı sorgulamalıyız. Bir an evvel isyanın yarattığı enerjinin bir iktidar stratejisine dönüşmesi gerekir. Bunun için park forumları arasında bir an önce bağlantılar kurulmalı.
Cevap-Bülent Falakoğlu: Kendisine apolitik diyen kitle de aslında politik sadece örgütsüz çünkü mevcut kurumlardan herhangi birini beğenmiyor ancak bu insanlarla ve diğer tüm güçlerle beraber bir cephe örülmeli. Böylelikle bugün hayalî gibi gözüken şeyleri ileride konuşabilir hale gelebiliriz.
Soru: Ülke ekonomisi çok zengin ve güçlü deniliyor,  bizim cebimize para girmiyor. Güçlü ekonominin kıstasları nelerdir?
Soru: Türkiye’de Akp Brezilya’da sosyalist gelenekten gelenler iktidar, ancak halk aynı sorunlarla boğuşuyor bunun sebebi nedir?
Soru: Yıllar önce okuduğum bir kitabın kapağını söylemek ve sadece bunu sormak istiyorum “Ne yapmalı !” ?
Soru: Müzakere sürecindeki tutumumuz ne olmalı?
Soru: Merkez bankası ve Türkiye ekonomisinin bu para politikasına karşı dayanma gücü nedir?
Soru: Öldürülen kardeşimiz Ali’nin babası; “benim vergimle benim oğlumu vurdular, ben katilim” dedi. Biz kendi vergimizle kendimizi vurmamak için vergi vermek istemiyoruz. Ne yapabiliriz?
Soru: Günümüzdeki ortam 2001 ekonomik krizi ile çok benzer. Sizce yakında bizi bekleyen bir ekonomik kriz var mı?
Soru: Bu isyanı sol örgütler neden yönlendiremedi de halk sol örgütleri peşine takıp isyan etti bunun üzerine sol ileride kendini nasıl geliştirebilir?

Cevap- Ahmet Tonak : (Genel olarak)
-          Ülke ekonomisi çok kötü durumda ve daha da kötüleşecek. Yabancı sermaye ülkeye gelirken yabancı para ile geliyor ve çıkarken de aynı kurlarla çıkmak istiyor, bunun üzerine Merkez Bankası kurları aşağıya çekmek için piyasaya sürekli müdahalede bulunuyor ancak gücü yetmiyor. Önümüzdeki süreçte yabancı sermaye daha fazla çıkmak isteyecek buda krizi hızlandıracak. Bu seferki kriz reel sektörde olacak ve 2001 krizine göre halk bunu daha yoğun hissedecek.
-          Çözüm için iş örgütlenmeden geçiyor siyasal örgütlenmeden önce hayatın her alanında iş yerlerinden başlayarak örgütlenmeliyiz, sendikalı değilsek olmalıyız iş yerlerinde sendikal harekette bulunmalıyız. Önce patronla mücadele edip sonra siyasal örgütlenme ile devam edebiliriz.
-          İktidarı hedeflemeyen hareketler sönümlenmek zorundadır.
-          Kapitalizmin alternatifi sosyalizmdir.
(Forum süresince ilk kez konuşma uzun süre alkışlarla bölündü)
-          Bu hareketi nasıl 21.yy’a yakışır şekilde bir sosyalizme evirebiliriz gibi sorular sormalıyız.
Cevap-Bülent Falakoğlu :
-          80’lerde yapılan Ülker grevi ve boykotu ile ilgili bir hatırlatma üzerine: Boykot çağrılarını bu süreçte çok gözlemledik ancak tamam onu boykot edelim ancak ötekini tüketmek zorundayız sonunda yine para kazandıracağız gibi görüşler var forumlarda. Tüketmeme modelini forumlarda tartışmaya açmalıyız, alternatifler yaratmalıyız.
-          Brezilya’da sosyalist gelenekten gelen bir topluluğun iktidar olmasına rağmen sosyalist dinamikler işletilmiyor. İşsizlere yardım yapılıyor ancak iş üretilmiyor gibi. Üretim sistemini değiştirmediler. Sonuçta iktidar sosyalist sisteme göre değil kapitalizmin kendi kurallarına göre oynuyor.
-          Türkiye’deki üretim dinamikleri, çalışma hayatında ki sorunlar, bir krize doğru gidiyor.
-          Müzakere süreci toplumsal barış ve toplumsal mücadele için çok önemli, demokrasiyi kimsenin tekeline bırakmadan sahiplenmeliyiz.
-        Akp iktidarının on yılındaki ekonomik verilerin okunması üzerine; istatistiklerin içerisinde yer alan işsizlik rakamları gerçeği yansıtmıyor. Kadın çalışan oranı %28-%30 ancak çalışabilecek durumda olupta hiç iş aramayan kadınların %20si iş talep etse işsizlik %18lere çıkar.
Son Söz+cevap- Ahmet Tonak :
-          Maaşlı ve ücretli çalışanların vergi ödememe gibi bir şansı yok zaten devlet size verilen ücretten kesiyor, dolaylı vergilerde de aynı şekilde ( KDV vb.) Bunun yolu devletin size sunmak zorunda olduğu hizmetleri, haklarınız olan şeyleri bedava alın. İşgal edin, isteyin!

Forum yarın TMMOB’nin çağrısı ile 15.30 da Beylikdüzü Özgürlük Meydanı hareketle 17.30 da Galatasaray meydanına gidileceği hatırlatması ve Pazar günkü foruma çağrı yapılması ile sonlandırıldı. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder