12 Temmuz 2013 Cuma

Ankara Çayyolu Üç Fidan Parkı Forumu Notları (9 Temmuz)

- Forum saat 21:00 civarında yaklaşık 70 kişi ile toplandı.
- Başkent Dayanışması, 12 Temmuz Cuma günü Atatürk Orman Çiftliği’nde forum çağrısı yaptı. Atatürk evi önünde 40 adet örgüt ve çeşitli odaların desteklediği bir eylem yapılacak. Büyük şehir belediyesinin hiçbir hukuk kuralını tanımadan yaptığı plan değişiklikleri, çiftlikten geçirilen otoyol, yine hiçbir yasal düzenleme yapılmadan ihale bile edilmeden inşa edilen başkanlık sarayı protesto edilecek. Katılmak isteyenler  ya Cuma günü saat 18:30 da Kızılay YKM önünde buluşacak ya da saat 19:00 da AOÇ Atatürk evi önünde toplanacak.
- Antikapitalist Müslümanlar grubunun forumumuza davet edilmesi konusunda; katılımın yüksek olduğu bir gün mü yoksa diğer günlerde mi davet edilmesi gerektiği konuşuldu. Bir katılımcımız, “LGBT, Ankara’daki  Feministler ve engelliler gibi azınlık grupları da çağırmayı düşünüyoruz. Çoğunluğun hep üstün olmasından şikayet ediyorsak, o sorunları yaşayanlardan bilgi almalıyız.” dedi.

- Bir başka katılımcımız, “ Bu bir başlangıç olmalı. Küfür olmadıkça, faşizm propagandası yapılmadıkça birçok insanı davet edeceğiz.” dedi.
- Forumumuza davetlerin Salı-Cuma günleri mi yoksa başka bir gün mü yapılması konusu gündeme geldi. Söz alan kişiler Çarşamba günü olması görüşünü dile getirdi. Ancak Salı ve Cuma günleri daha kalabalık bir kitleye hitap edildiği için bu günlerde davetlilerin gelmesinin daha uygun olacağıyla ilgili görüş birliğine varıldı. Antikapitalist Müslümanlar’ın önümüzdeki Salı ya da Cuma forumumuza katılmaları düşüncesi kabul edildi. Onları tanımak ve tanıtmak adına Üç Fidan Parkı’nda bir iftar yapılması konusu konuşuldu.
-  Forumumuzun yapacağı etkinlikler konusu tartışmaya açıldı. Film ve belgesel gösterimi ve benzeri etkinliklerin sadece parkımızda mı yoksa bütün Çayyolu’na hitap edecek şekilde mi yapılması konusu gündeme geldi.  Forumumuzda sanat becerileri olan kişilerin bu becerilerini forumlarda sergilemelerinin forumlara renk katacağı dile getirildi. Etkinliklerde belediyeden destek alınması fikri ön plana çıktı ancak bazı katılımcılar bu fikrin forumun ruhuna aykırı olduğu görüşlerini dile getirdi. Yapılacak etkinliklerin direniş ruhuna paralel eylemler olması gerektiği,  forumun ana amaçlarına uygun olması gerekliliği ve bölge ve çevreye sahip çıkılıp bu doğrultuda etkinlikler düzenlenmesi konusunda görüş birliğine varıldı.
- Gezi direnişi tutukluları serbest bırakılana kadar her gün saat 18:00 da Kızılay’da toplanılacağı, isteyenlerin bu toplantıya katılabileceği duyuruldu.
- Her Cumartesi saat 18:00-20:00 arası Güvenpark’ta kadın forumu yapılacağı duyuruldu.

- “Gerilla Bahçeciliği. Rastgele yerlere tohum, çiçek ekiliyor. Bunu yapma fikri ODTÜ’den çıktı. Yarın akşam 21:00’da yapılacak.” duyurusu yapıldı. 
- Forumumuzun faaliyetlerini duyurulması konusunda Evrensel gazetesi ile görüşüldüğü, gazetenin forumumuzun faaliyetleri konusunda bilgi istediği ve forumumuza katılmak istediği bu konuda haber yapmak istediği belirtildi. Evrensel gazetesine forumumuz ilkeleri, başlangıçtaki durumu ve şu anki durumu hakkında bilgi verilecek. Forumumuzun faaliyet ve duyurularını Evrensel gazetesi kanalıyla yapabileceğimiz ayrıca diğer basın yayın organlarına da forumumuz hakkında bilgi aktarmamız gerektiği  konusu görüşüldü.
- Yerel yönetimlere dikkat çekmek isteyen bir katılımcımız “Forumun bir ana amacı olmalı sonra bunu müzik vs. ile destekleyebilirsiniz. Belediye meclislerinde birkaç saniyede karar alınıyor ve çok büyük yolsuzluklar yapılıyor. Yaşamkent’teki Kıbrıs Şehitleri Hatıra Ormanı’ndaki 40 fidan kafe yapılacak diye söküldü. Film gösterimi yapılacaksa süsleme olarak yapılabilir ama ana amaçtan şaşılmaması gerekir.” diyerek Büyükşehir ve Yenimahalle meclislerini izlememiz gerektiğini belirtti. 
- Bir katılımcımız Porto Alegre kentinin yerel yönetimi örneğini anlattı. “Porto Alegre ve Fatsa karşılaştırmasını isteyenler internetten yapabilir. Bir kere seçim yasasına, %10 barajına karşı çıkmak gerekiyor. İsrail’in bir kentinde, seçilenler kendi başlarına karar alamıyorlar. Önce tartışıp sonra internette oyluyorlar. Konuyu bütün yurttaşlara açıyorlar ve insanlar mail yoluyla görüşlerini iletiyorlar. Kanalizasyondan eğitime, sağlığa, her konu görüşülüyor. Biz tabi burada uyutuluyoruz. Porto Alegre ile ilgili “Bir Demokrasi Deneyimi” adlı kitabı öneriyorum, internette bulabilirsiniz. Bu arada muhtarlar bütün yurttaşları çeşitli konuları görüşmek üzere toplantıya çağırabilirler.” dedi.

- Bir katılımcımız da “Bir an önce halk meclislerini oluşturmalıyız.” dedi.      
- Daha sonra serbest kürsüye geçildi ve malum parka tuvalet yapılması konusu bir türlü bitmek bilmedi J

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder