5 Temmuz 2013 Cuma

Ankara Çayyolu Üç Fidan Forumu Notları (25 Haziran)


Katılım: Yaklaşık 130 kişi

- Forum direniş şehitleri için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunulması ve her biri için birer adet mum yakılması ile başladı. Forumların saygı duruşu ile başlaması oy birliği ile kabul edildi.
- Daha önceki oturumlarda alınmış bulunan Salı ve Cuma günleri forumun 3 Fidan parkında, Cumartesi günleri ise Kuğulupark’ta toplanması kararı, forumların sürekli olması gerekliliği bakımından şu şekilde değiştirildi: Forum Cumartesi günleri Kuğulupark’ta, diğer günler ise 3 Fidan parkında her akşam toplanacak ve fakat alınması gereken ciddi kararlar maksimum katılımın sağlanacağı Salı ve Cuma günleri alınacak.
- Forumumuz ilke ve eylem planlarının belirlenmesi açısından, katılımcılardan kendi fikirlerini ortalama 1-2 dakikada anlatabilecekleri yazılı done ve fikirler ile gelmeleri istendi.
- Gündem maddesi 1: Direniş şehitlerinin, yaralıların ve tutukluların yakınlarına destek mektupları yazılması. Bu fikir oy çokluğu ile onaylanarak muhtelif zamanlarda bu mektupların foruma getirilerek muhataplarına ulaşmasının sağlanması kararlaştırıldı.
- Gündem maddesi 2: Avukat katılımcıların tutukevindeki tutukluları 1-7 Temmuz haftası uygun bir günde ziyaret etmeleri kararlaştırıldı.
- Gündem maddesi 3: Önceki oturumlarda kararlaştırıldığı üzere duyuru metninin hazırlanması için bir katılımcı görevlendirildi.
- Gündem maddesi 4: Eyüp parkının “Faili Meçhul Kıyak Kartı” teklifi değerlendirildi. Oylamanın 28/06/2013 tarihinde yapılacak oturumda yapılması kararı alındı.
- Günden maddesi 5: Ethem Sarısülük’ün evine gidilerek ailesine ziyarette bulunulabileceği konuşuldu. Oylamanın 28/06/2013 Cuma günü yapılması kararlaştırıldı.
- Tartışma konusu : Aktif direniş ve eylemler külleniyor mu? Gezi ruhu kayıp mı oluyor?

• Forumların dayanışma kültürünü geliştirdiği, sokak direnişi ile paralel bir biçimde devam etmesi gerekliliği vurgulandı. 
• Pasif direnişin yeterli olmadığı, meydanlardaki kalabalığın azalmaması gerektiği fikri öne sürüldü.
• Her gün eylem yapmaktansa, yerinde ve zamanında büyük kitlelerin katılımıyla yapılacak eylemlerin daha büyük etki doğuracağı ve dinamizmi yükselteceği görüşü iletildi.
• Forum olarak adlandırılan mahalle meclislerinin eylem yorgunluğu sebebi ile ortaya çıktığı, eylem devamlılığının sağlanması için düzenlenmesi kararlaştırılan mitinglere azami katılım sağlanmasının önemli olduğu belirtildi.
• Kitlesel eylemlerin ayda bir/ 10-15 günde bir düzenli olarak yapılarak direnişin devam ettiği mesajının gerek halka gerekse siyasi otoritelere verilmesi gerektiği iletildi.
• Kitle direnişinin azalmasının, kolluk kuvvetlerine bizi daha rahat sindirme imkanı sağladığı, sokaklarda huzursuzluğun başladığı, forum olarak eylem yapmanın direnişin ruhuna tezat olduğu söylendi.
• AKP hükümetinden sonra kim gelecek sorusu soruldu. Bu hükümetin faşizan tutumu sebebi ile ayaklandığımız ama bundan sonra gelecek hükümetin de ABD destekliği olacağı ve neticede pek de bir fark yaratmayacağı belirtildi. Devletin bizim için var olduğu, bizim devlet için var olmadığımız hususunu sindirmiş bilinçli bir toplum yaratmanın sonraki hükümetlerin belirlenmesi açısından önemli olduğu vurgulandı.
• Halkın desteği ile güç kazanan eylemin, artık esnafın tepkisine sebep olduğu ve bunun unutulmaması gerektiği söylendi.
• Küçük esnafın korunması gerektiği AVM’lerin boykot edilerek küçük esnafa kaynak yaratılması konuşuldu.
• İktidarın sandıkta kazanıldığı ve seçimlere ilişkin çalışmalar yapılmasının gerekliliği belirtildi.
• Eylemin amacımıza hizmet eden bir araç olduğu, fakat eyleme yoğunlaştığımız için amacımızı kimi zaman unuttuğumuz söylendi. Toplum sempatisinin kazanılması gerektiği, toplumu düşünmeye sevketmek ve bizi takip etmelerini sağlamaının gerekliliği hatırlatıldı. Bu eylemler ile kamuoyunu arkamıza almaksızın eylemlerin başarılı olamayacağı bu sebeple eylem metotlarının tartışılması gerektiği söylendi.
• Ayrışma tehlikesine karşı dikkatli olunması, kendi aramızda insanları “dindar, dinsiz, deist, sosyalist, Atatürkçü, liberal, burjuva vs” sıfatlarla ayırmamamız, üsluba dikkat edilmesi, bayrak/flama gibi ayrıştırıcı olabilecek unsurlardan uzak durulması gerekliliğinin tarihte ilk defa tabandan örgütlenen bir yapının devamlılığı için olmazsa olmaz olduğu vurgulandı.
• Forum içerisinde farklı eylemlerin de duyurulmasının lazım olduğu söylendi. Sivas katliamının 20. Yılı için bir şeyler yapılabileceği duyuruldu.
• AKP tabanının kucaklanması gerekliliği belirtildi, devrimlerin başarısız olmasının sebebinin tüm halkı kucaklayamaması olduğu, bu durumda bizim de herkesi kucaklayamadığımız söylendi. Evrim olmadan devrim olamayacağı vurgulandı.
• Bilgi Edinme Kanunu’ndan yararlanılarak idareye kitlesel bir biçimde dilekçe verilmesi teklif edildi. Oylamanın kanun hakkında bilgi verilmesinin akabinde 28/06/2013 tarihinde yapılması kararlaştırıldı.

Dayanışmayla,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder