5 Temmuz 2013 Cuma

Ankara Çayyolu Üç Fidan Forumu Notları (23 Haziran)


Toplantıya 21:00’da başlandı. Yaklaşık 80 kişi toplandı. Önceki günün özeti yapıldı. Gündem belirlenmesine geçildi.
Gündem önerileri:
1-      Kızılay ve Kuğulu’daki direniş ve müdahaleler sürüyor. Çayyolu onlar için ne yapabilir?
2-      Forumun duyurulması, katılımın arttırılması nasıl sağlanabilir? Elektronik ortam dışındaki yolların denenmesi
3-      Çayyolu’nda maddi ve manevi yüksek bir potansiyel var, bu potansiyeli bir araya toplamak için ne yapılabilir?
4-      Atapark Forumu ile birleşme konusu.
5-      Fiziksel olarak yaralanan, göz altına alınan ve tutuklananlarla ilgili ne yapılabilir? Maddi-manevi destek olalım, insanlar kendilerini yalnız hissetmesinler.
6-      Fişlenmeler, hastanelerden hasta bilgilerinin istenmesi, göz alına alınıp bırakılanlar. (Önceki gün konuşulmuştu)
1.5 saat gündemi konuşalım, sonrasında serbest kürsü. Moderatör her gün değişsin. Günlük karar verilsin.
Soru: Toplantı günleri her gün mü olacak? Saat ne olacak? Her gün gelmek zor.
Öneriler:
-Çarşamba ve Cumartesi
-Salı, Perşembe ve Pazar
-2 gün + 1 gün diğer forumlara katılım (Kuğulu, Anıtpark)
- Son öneriye katılıyorum. Direnme amacındayız. Birbirimizi yıldıracak konuşmalardan kaçınalım. Doğal haklarımız için, insanca yaşamak için mücadele veriyoruz. Çarşamba-Cuma Çayyolu, Cumartesi Kuğulu olarak öneriyorum.
- Dalgaların gücü yüksekliğinde değil sürekliliğindedir. Forumlar düzenli olsun. İyi bir katılımla yapmak gerekiyor. Arada kalan günlerde görevleri yerine getirelim. Amaçlarımızı ve programımızı ortaya koyalım. Gelmeden biraz okudum bütün forumlarda çok güzel şeyler söyleniyor. Forumlar nasıl örgütlenmeli konulu kitapçık hazırlanmış, okuyalım.
- 2 gün + 1 gün Kuğulu uygun ama Çarşamba-Cuma-Cumartesi olunca Cumartesi’den Çarşamba’ya araya çok gün giriyor, kopuş olmasın. Salı-Perşembe- Cumartesi olsun.
Öneri: Salı – Cuma (ertesi gün tatil) olsun
Öneri: Cuma mutlaka olsun, yarın Kuğulu’ya gidiyoruz enerjisi olsun.
Öneri: Araya gün girip kopma olması konusunda iletişim kanalını düzgün kurup kopukluğu düşünmemeliyiz. Twitter facebook kullanmayanlar için iletişim kanallarını kurmalıyız.
Oylama sonucu: Salı – Cuma 20:30 Üç Fidan Parkı, Cumartesi Kuğulu (saat sonra belirlenecek)
Soru: Kuğulu’ya hep beraber mi gidelim temsilci mi gönderelim?
- İlk günler destek vermemiz lazım. Çayyolu meydanlarda yoktu, artık kendini göstersin.
Soru: Ulaşım nasıl olsun? Toplu mu gidelim, bireysel mi gidelim?
Alternatifler: Burdan toplanıp gidebiliriz. Toplu araç ayarlanabilir. Çok araba var, herkes birilerini alsın.
- Toplu gitmek ideal ama otobüs ayarlamak zor. Burda toplansak arabalılar arabasızları alır.
- Gidiş toplu dönüş serbestse olur.
Öneri: Cuma günü karar verelim. Kabul edildi.
Birinci kısım:
Bilgilendirme kağıtları dağıtıldı. Gündeme geçildi.
1-      Kızılay ve Kuğulu’daki direniş ve müdahaleler sürüyor. Çayyolu onlar için ne yapabilir?
-Yürütme Kurulu Kuğulu Forum’u ile görüşüp ihtiyaçları öğrensin. Kabul edildi.
2-      Forumun duyurulması, katılımın arttırılması nasıl sağlanabilir? Elektronik ortam dışındaki yolların denenmesi
- Çayyolu haber bülteni, Gazete Çayyolu, 2 adet internet sitesi ve 4500 kişilik e-mail listesi yolula duyuru yapabilirim. 70 kişilik toplantı odamız var gerektiğinde kullanabiliriz.
- Duyuru yapılması kabul edildi, kendisine teşekkür ediyoruz.
- Azız azız demeyin. Endişe etmeyin. Düzene girince herkes burda oluyor. Kuğulu’nun saati belli değil, olunca oraya da herkes gelecek. Sinerji yaratıp sürekliliği sağlayabilirsek buranın gücü ortaya çıkar. Kış olduğu zaman kapalı mekan uygun ama yaz boyu Gezi’ye destek amaçlı parkta toplanmak daha uygun.
- Süreklilik bizi ayakta tutacaktır.
- Apartmanlarda el bildirileri dağıtılabilir.
- Arcadium önündeki grupla konuşup haber verebiliriz.
- Parklarbizim.blogspot.com’u takip edelim.
- Eşimize dostumuza duyuralım. Yöneticilerle konuşup apartmanlarda duyuralım.
Soru: Standart ilan hazırlayalım mı?
- Yürütmedeki arkadaşlar bir ilan hazırlasın ilk toplantıda okuyup kabul edilirse çoğaltalım. Kabul edildi.
3-      Çayyolu’nda maddi ve manevi yüksek bir potansiyel var, bu potansiyeli bir araya toplamak için ne yapılabilir? Çayyolu’nun örgütlenmesi

- Şu anda iki grup var: Ata Park ve Üç Fidan



Birleşmesin çünkü:
- Kalabalık gruplarda herkesin söz alması mümkün olmaz. Abbasağa Parkı’nda kalabalık arttıkça gruplar bölünüyor. Konuşamayacaksak bir arada olmamızın anlamı kalmaz.
- Amaç ayrı ayrı olmak değil. Önemli bir olayda bir araya gelebiliriz.
- Parti bayrakları altında toplanması bazı insanların hoşuna gitmiyor.
- Uzak yerlere gideceğimize kendi mahallemizde küçük forumlar toplayalım. Haftanın bir günü bütün forumlar bir araya gelebiliriz.
- Her yerde hemen hemen aynı konular konuşuluyor. Küçük gruplar daha demokratik oluyor.
- Ankara direniş forumları twitter hesabına göre Ankara’da 7 adet forum toplanıyor. Az kişiyiz demeden sürekliliği sağlamak gerekli. Önemli olan forumun cazibesini arttırmak ve sonuç elde edebilmektir.
- Forumlarda fikir üretemez hale gelirsek birleşebiliriz.
- Onlar biz diye birşey yok, bu konuyu bu kadar tartışmak anlamlı değil.
- Buranın sürdürülebilirliği üç ayakta incelenebilir. Birincisi direniş ayağı. Temel hak ve özgürlüklerin baskılandığı bir ortamda mücadele veriyoruz. İkincisi sandık ayağı. Topluluğun mevcut siyasal yapılar üzerinde baskı kurmasının sağlanması gerek, sonuçları seçimlerde belli olacak. Üçüncü ve esas beklediğim şey, yeni ve aydınlık bir Türkiye yaratmak için nasıl katkı sağlayabileceğimizdir. Bu üç noktayı düşünürsek birleşmek birleşmemek önemini kaybeder.

Birleşsin çünkü:
- Bir kişinin bir stadyum insan önünde konuşması uygun değil. Ancak kalabalık olarak yürümenin keyfi başka. Yıllardır bir araya gelemeyişimizin örneği gibi algılanabilir. Dışardan bakınca spekülasyon oluyor, birliktelik engellenmiş gibi görünüyor.

Sonuç: Genel eğilim forumların yerel ve ayrı toplanması şeklindedir.

4-      Fiziksel olarak yaralanan, göz altına alınan ve tutuklananlarla ilgili ne yapılabilir? Maddi-manevi destek olalım, insanlar kendilerini yalnız hissetmesinler.

- Ücretsiz göz nakli ile ilgili twit görmüştüm. (Göz protezi)
- Marjinallerin tutuklanması tavrına karşı bu insanları sahiplenmeliyiz. 22 kişi Sincan F tipi cezaevinde 3 kişilik tecrit hücrelerinde kalıyor. Bu kişilere destek mektubu yazabiliriz.
- Sokaklarda sese devam edilmeli. Bazı günler Arcadium’a destek verelim.
- 22 kişinin tutuklandığı duruşmada dışarda destek veren sadece 200 kişi vardı. Binlerce kişinin yürüdüğü Ankara’da bu sayı çok az. Bundan sonraki duruşmaları takip edip duyuralım ve duruşmalarda kalabalık bulunalım.
- Örgütlenme sağlanamadığı için tepkiler zayıf kalıyor. Forumlar arasında tutuklu ve yaralılarla dayanışma kurulları kurulabilir.
- Bir arkadaşım İstanbul’da fişekle gözünden yaralandı ve gözünü kaybetmek üzere. Haftaya ameliyat olacak. Arkadaşlarımı örgütlemeye çalışıyorum. Bu durumdaki insanlara sadece maddi değil manevi yardım da yapmalıyız. İzmir’de Psikologlar Derneği ücretsiz psikolojik destek veriyor. Arkadaşıma kabul ederseniz Üç Fidan’dan selam göndermek isterim. Daha çok insana en kısa zamanda ulaşalım.
- Tutukluları ayda veya haftada bir ziyarete gidebiliriz.
- Tutuklularla sadece avukatlar görüşebilir. Forumdan 2 avukat bu konuyla ilgili görevlendirildi.
- Yaralılar için komite kurabiliriz. TBB’de listeler var. Doktor Hanımefendi bu konuda bilgi alıp sonraki toplantıda ne yapabileceğimizle ilgili bilgilendirme yapacak. 
Ara verildi.

İkinci Kısım: Serbest Kürsü
- Gelecek toplantı için gündem önerileri nelerdir?
Flama konusu
- Siyasi tarihimizde hep yukarıdan aşağıya örgütlenmelerle karşılaştık, hep sunulanlar arasından seçmek zorunda kaldık. İlk defa aşağıdan yukarı bir örgütlenmenin başlangıcındayız. Hiçbir flamanın aramıza girmesine izin vermeyelim. Aidiyetsiz halk olarak bir araya geldik. Herkesin bir aidiyeti var. Kızılay’da Türk Bayrağı ile Öcalan posterini yan yana gördük. Bunları bir arada görünce sorun çıkabileceğini düşündük. Bu durum bizi ayrıştırabilir. Bayraklar aramızdaki bağı kırılganlaştırabilir. Ayrışma yaratmamak için halk olarak örgütlenmeliyiz.
- Türk milleti olarak direniş veriyoruz, Türk bayrağı olmalı diye düşünüyorum.
- AKP’nin Türk bayrağı asma çağrısından bahsedildi.
- Bayrak konusu çok fazla tartışılmamalı. Bayraklı gelenler kimsede bayrak göremezse katlar kenara koyar. Bu konuda kısıtlama getirmeyelim.
- Bayrağa direniş anlamında ihtiyaç yok, örgütlenmeye ihtiyacımız var.
- AKP’nin paçavra dediği şeyi bu kadar zaman tartıştık, hiç gerek yok.
- Yönetimsel konularda kısır döngüye giriyoruz. Yaşadığımız düzenin nasıl bir diktatörlüğe dönüştüğünü belirlememiz lazım. Katılımcı demokrasiyi geliştirmemiz lazım.
- Türkiye’de memnuniyetsiz kitlenin kesiştiği bir nokta var. Önemli olan bu kesişme noktalarında birliği sürdürebilmektir. Ötekileştirmeden birliği muhafaza etmeliyiz.
- Bu süreçte çok şey öğrendim. Hayatta beraber yürüyebileceğimi düşünmediğim insanlarla yürüdüm. Bu direnişin kucaklayıcı dayanışma ruhunu kaybetmemeliyiz. Farklı grupların başka yerlerde toplandığını bilmekten mutluyum. Belki farklı düşünen ama yeri geldiğinde dirsek teması kurabileceğimizi bildiğimiz insanlar var. Zaman verelim.
- AKP %50 oyum var herşeyi yaparım diyor. Günde 10 kez bizi aşağılıyor. Hayatınızla ilgili ben karar veririm diyor. Buna karşı çıkmaya var mı? Ortak paydamız budur. Bunu bozmadan herkesi yanımıza çekmemiz lazım. Eğer bir slogan başka insanları rahatsız edecek, hassasiyetlere dokunacaksa bu sloganı atmayalım. Ortak paydamızı korumak için hoşgörü gösterelim.
- Daha çok parkı örgütleyelim, daha çok forum yapalım.
- Birleşme ve flama konusu çok uzadı. İnsanlar seçmekte özgürler. Asıl toplanma amacımız hak ve özgürlüklerden çok uzaklaştık. Halkın kendi gücünün farkına varması gerekiyor. Halk bir yerden elini çektiğinde neler oluyor görüyoruz. Alışkanlıklarımızı değiştirmeli, sistemin dışına çıkmalıyız.

Görevler:
1-      Yürütme Kurulu Kuğulu Forum’u ile görüşüp ihtiyaçları öğrensin.
2-      Yürütmedeki arkadaşlar bir ilan hazırlasın ilk toplantıda okuyup kabul edilirse çoğaltalım.
3-      Forumdan 2 avukat tutuklularla ilgili görevlendirildi.
4-      Doktor Hanımefendi yaralıların ihtiyaçları ile ilgili bilgi alıp sonraki toplantıda ne yapabileceğimizi anlatacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder