11 Temmuz 2013 Perşembe

4. Levent Sporcular Parkı Forum Notları (10 Temmuz)


*Bugüne Ali İsmail Korkmaz anılarak başlandı. Hatay’daki diğer kayıplarımızdan da bahsedildi ve acılarımızın taze olduğu yinelendi. Ali İsmail’in darbe aldıktan sonra geçtiği süreçlerden, hastanenin kabul etmeyip tedavisinin geç başlamasından konuşuldu. Acımasızlığın ve orantısız şiddetin artık bireysel boyuta indiği ve sivil, eli sopalı kişilerin bile adam öldürmeye başladığı dile getirildi.
- TMMOB’nin ve hatta mimarların evlerinin hukuksuz, usulsüz bir şekilde basılması üzerine konuşuldu. Birçok rant sağlama projesini engelledikleri için, bu baskınların ve TMMOB’nin yetki ve gelirlerinin elinden alınmasının bir sindirme ve yok etme operasyonu olduğu söylendi. Bu bağlamda bir katılımcımız tarafından Beyoğlu’nun en güzel, izin verilmemesi gereken yerlerinin katledildiğini dile getirdi. Benzer şekilde Devlet Opera ve Bale’sinin de ödeneklerinin kaldırılacağı ve bu sebeple operanın kapatılma tehlikesi olduğu ele alındı.
- Bunların ardından Ekonomi konu başlığımıza geçildi. Ülkemizin şu anki ekonomik durumundan bahsedildi. Bir katılımcımız ‘ekonomik açıdan büyüyoruz’ derken neyin kastedildiğini, gerçekte ne durumda olduğumuzu anlattı. Bu konuya gayri safi milli hâsıladan (GSMH) bahsederek başladı. Ülkemizin yıl olarak büyüme oranı %6’dır. Bu bazen %8, -%5 %10’dur fakat ortalama %6 olarak belirtilmiştir. GSMH 2009’dan sonra yerinde saymaya başlamıştır. Kamu borç stokumuzun 2009’dan bu yana büyüdüğü ve bunun altında neyin yattığının merak uyandırdığı belirtildi.
 Ülkemizdeki Türk bankası dediğimiz bankalar ve kuruluşlarımızın artık yabancıların elinde olduğundan bahsedildi. Bu oranın %80 civarında olduğu ve bu kârların yabancılara gitti, milli gelirimizin oldukça azaldığı belirtildi. Halkalı, Ataköy, Ataşehir vb. semtlerimizde artık yeşil alanların gittikçe AVM’ye dönüştürüldüğünden bahsedildi.
Daha sonra ihracat konusu ele alınarak devam edildi. Ülkemizin büyük bir bölümü ekilir halde olmasına rağmen Amerika’nın göbeğinden geçinerek; GDO’lu mısır, saman ve buğday ithal edildiği belirtildi. Nedeninin elimizde ekim yapacağımız alan olmasına rağmen ekim yaptırmamak olduğu söylendi. İhracat oranının 150 milyara yaklaştığı ancak ithalat oranının televizyonlarda neden gösterilmediği, neden söz konusu olmadığı tartışıldı. Her yıl ortalama 50 milyar dolar açığımızın olduğu belirtildi.
Faiz lobisinden bahsedildi. Avrupa’nın işçisi haline geldiğimiz konuşuldu. IMF’ye olan borcumuzu bitirdik denmesi, buna rağmen dış borcun neden arttığına değinildi. Bir sürü  mimari yapılanma olduğu ve bunların vatandaşın vergileriyle yapılandırıldığı  eklemesi yapıldı. Sırma Su’nun bile Fransızlara satıldığı belirtildi. 2004’ten bu yana dış borcumuzun artış gösterdiği ve bu sayının 156 milyar dolardan, 336 milyar dolara çıktığı söylendi.
 Ülkede üretim oranının gerileme yaptığı, rant ekonomisine yönelik büyüme olduğundan bahsedildi. Ekonomik büyüklük açısından dünyada 17. sırada olduğumuz ancak ilk sıralardaki ülkelerle aramızda uçurum olduğu söylendi. Ülkemizde neden tarım yapılmadığı üstünde duruldu. Hollanda’nın ülkemize göre daha küçük olduğu fakat tarım üretiminin bizden daha fazla olduğu belirtildi. Katılımcımızın verdiği bu bilgilerden sonra diğer katılımcıların bazı soruları cevaplandı ve ekonomi konusu bitirildi.
- Bir diğer konumuz Kadın Hakları ve Kadına Şiddet’ti. Çocuk gelin oranında dünyada 2. olduğumuz belirtildi. Levent Kültür Merkezi, MKM ve Afife Jale Toplantı Salonlarında kadına şiddet ve kadın hakları temalı paneller yapıldığı söylendi. Beşiktaş Belediyesi’nin kadın sığınma evi için istekte bulunduğu vurgulandı. Kadın Koruma Kolları başlığı altında bir grup açılabileceği öne sürüldü.
Forumumuzun sonunda bir milletvekilimiz ve Konsensus adlı araştırma firmasının yöneticisi ziyarette bulunmuşlardır. Forumumuz 15 Temmuz Pazartesi akşamı Uzm. Dr. Zeynep Civelek Çaynak’ın “Sağlık ve Sağlık Sistemi” üzerine konuşma yapacağının bilgilendirmesiyle noktalanmıştır.

* 11 Temmuz için belirlenen konu başlıkları:
- TMSF ve Kuruluşlara El Koyması
- Kentsel Dönüşüm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder