3 Temmuz 2013 Çarşamba

Marmaris Gençlik Meydanı Forum Notları (1 Temmuz)


1 temmuz 2013 pazartesi akşamı Marmaris Gençlik Meydanı'nda yapılan forumun notlarını aşağıda sıralıyoruz:

- gezi parkı direnişi / dirilişine etkin olarak katılmak için forumların çarşamba gününe kadar (10 temmuz) her akşam yapılmasına, daha sonra seyreltilerek ama etkinliğini koruyarak devam edilmesine karar verildi. 

- sesimizin daha geniş kitlelere duyurulup, her kesimden katılımın gerçekleşmesini sağlamak amacıyla çalışmalar yapılmasına karar verildi. bu amaçla bir video hazırlanmasına ve bunun, zaten devletle çeşitli çevre sorunları nedenleriyle davası olan köylerde, çeşitli mekanlarda gösterilmesine; forum benzeri sohbetlerin köy kahvelerinde yapılarak hem katılımlarını sağlamak ve fikirlerini dillendirmelerine aracı olmaya, bu arada yapılan çekimlere de hazırlanacak filmde yer verilmesine karar verildi. basın organları, dernekler, partiler ve sivil toplum kuruluşları ile iletişime geçilmesi konuşuldu.

- facebook üzerinden haberleşme ve yapılan yorumlarla forumun sürekli kılınmasına, bu amaçla DİREN GEZİ PARKI MARMARİS sayfasının kullanılmasına, davetlerle sayfaya katılımın arttırılmasına karar verildi. bu amaçla PINAR ÜNLÜ gönüllü oldu. Marmarislilere kendisinden davetiye gelecektir.

- marmariste bu forumlarla biraraya gelen güce MARMARİS HALK MECLİSİ adı verilmesi kararlaştırıldı. diğer forumlarla iletişim halinde olunmasına ve kararların facebook sayfasında yayınlanmasına karar verildi.

- hazırlanacak tanıtıcı broşür ve diğer malzemelerin kanunlara uygunluğu avukatlardan onay alınarak belirlenmiştir. bu arada forumun yayınlayacağı tüm bilgilerin gerçekliğinin araştırılıp, yanlış yönlenme ve yönlendirilmelerin engelleneceğine karar verildi.

- aktivitelerin motor gücünü oluşturacak komitenin kurulmasına ve etkinliği için gönüllülük sistemiyle sürekli değişim içinde olabilen dinamik bir güç oluşturulması kararlaştırıldı.

- bu komitenin ve forumun görevlerinden birinin yurtta ve dünyadaki hareketlerle haberleşme içinde olurken Marmaris ve çevresindeki adaletsiz ve haksız, doğaya ve topluma zarar verecek tüm girişimlere karşı mücadeleye girişilmesine ve destek verilmesine karar verildi. en yakın sorunlar olarak marmaris ve çevresindeki doğaya zarar verecek uygulamalar (pamucakta ağaçların kesilerek orman içine otel yapılması, orhaniyede yapılması düşünülen marina), akyakadaki toki yolsuzluğu, yatağan termik santralinin satışı konusundaki yolsuzluk belirlendi ve belediye başkanları ve sendika yetkileriyle iletişime geçen arkadaşlarımızın bu konudaki Marmaris forumun desteğini dile getirdiklerinin raporları sunuldu.

- forumların devamı ve etkinliği konusunda kararlar alındıktan sonra direnişin temel ruhunun korunması ve tüm vatandaşları kapsayacak bir payda belirlenmesi ve isim konulması görüşüldü. 

aşağıda söz alanların görüşleri sıralanmıştır:

* gezi parkı direniş hareketinin artık DİRİLİŞ olarak anılması önerildi

* "yolsuzluklar olmasın". (bunun ardından açılan tartışmada AKPnin yolsuzluk yaptığının açıkça ifşa edilmesi, ona ortak olan veya engel olmayan tüm partilerin ve kuruluşların da beraberinde suçlanması gerektiği, yolsuzluklara karşı hem türkiye çapında hem de yöresel direnişte bulunulması gerektiği konuşldu)

"hareketin mustafa kemal Atatürk'ün rehberliğinde olması gerekir"

* "3 başlık altında isteklerimi bildiriyorum: 1.tabiat varlıkları korunmalı, tüm değerlerin yağma ve talanı engellenmeli. 2. bedenimize ve kendimize ait tasarruf hakkı bireylere aittir, müdahale edilemez. (kaç çocuk yapılacağı, alkol içilip içilmeyeceği, bir gençlik yaratma konusunda dayatmanın ve taraf olmanın kabul edilmezliği tartışıldı) 3. bireysel özgürlümüze saygı gösterilmesini istiyorum"

* "görüşülen çıkar yollar köy enstitülerinin amaçlarını andırıyor" (tüm grup tarafından hararetle onaylandı)

* "insan hakları beyannamesi bir rehber olarak alınabilir" 

* yukarıda yazılanlara ek olarak " ortadoğudaki savaş politikalarının barış politikaları ile değiştirilmesini istiyorum"

* "gözaltındaki vatandaşlar serbest bırakılsın ( İstanbul gezi direnişindekiler emniyet müdürlüğne bireysel başvuru yapıp "ben de parktaydım, eylemlere katıldım, beni de tutuklayın" şeklindeki öneri konuşuldu); demokratik hak olarak barış ve özgürlük mitingleri ve toplantılarının serbest bırakılması; gezi parkının ve taksimin yapısının korunacağına dair garantinin alınmasını istiyorum"

* "tayyip erdoğana görevi ihmal etme ve kötüye kullanma suçlamalarıyla dava açmak istiyorum. bunun yolu yordamı nedir?" (zaten 53000 dava açıldığı bahsedildi)

* "devletin yönetimine gelecek kişilerin iyi eğitimli, nitelikli, adaletli ve tarafsız olmasını istiyorum. bu halkı yönetebilecek, saygı görecek, tarafsız, karizmatik doğru insanlar olmasını istiyorum. bu amaçla öncelikle partiler ve seçim yasasının değiştirilmesi, toplumun tüm katmanlarını kapsayacak anadoluya özel bir anayasanın belirlenmesi, dünya ile entegre olabilecek yapının kurulması, tüm bunlar yapılırken tam bir devrim ile eski siyasi yapılardan ve tarzdan uzak durulmasını, gençlerin yönteminin takip edilmesini istiyorum" (anayasa konusunda venezuella modeli önerildi)

* "dinin enjekte edilmemesini istiyorum"

* "insanların birey olarak görülmesini, birbirimize saygı ve sevgi ile bakılmasını, tarafsız olunmasını istiyorum"

* "arada göçsek, çalışmak için başka yörelere gitsek bile evimize döndüğümüzde rahat ve tasasız bir yaşam ve ekonomik gücümüzün olmasını istiyorum" 

* ekonomik güç, halkın refahı ve kişi başına düşen gelirin yükseltilmesi için ülkenin yeraltı ve üstü kaynaklarının ve zenginliklerinin halkın yararına geri döndürülmesi şarttır." (bunun için rusya örnek gösterildi, doğalgazın gelirinin yabancıların elinden alınması sonrası aile başına 7000 lira kadar bir gelir sağlandığı belirtildi)

* "yeni dövizler hazırlamalı ve AKP yandaşlarının da uyanmasını sağlayacak soygunun ve talanın gözler önüne serilmeli"(birkaç katılımcı bunun örneklerini anlatarak, düzgün ifade edildiğinde hükümetin ülkeyi batağa götüren politikalarını göremeyen insanların düşüncelerini değiştirebildiğini aktardılar)

* "ülkeyi kişilerin ve belirli bir zümrenin sömürmesine izin verilmemeli"

* "doğa onun içinde yaşayan halk, köylü tarafından korunabilir. bir orman yangınını söndürmeye çalışan köylü ormanın kendisine çok gerekli olduğunu, ormanın kendisinin olduğunu, onun değerini gerçekten bilerek söndürmeye çalışır. çevre kuruluşlarının yöresel olmaması nedeniyle bazan yaptıkları girişimlerin tam tersine zarar verdiklerini görüyoruz. bu konuya dikkat çekmek istiyorum" (doğal değerlerin en iyi yöresel güçlerce korunabileceği, bunlara destek olunması gerektiği konusunda hemfikir olundu)

* "artık gazeteciler öldürülmesin" ( isteklerin daha genelleştirilmesinin daha iyi olacağı, bunun gibi daha detay isteklerin sonradan dile getirilmesinin daha iyi olacağı tartışıldı)

* "ülkeyi birleştirecek, herkesi kapsayabilecek, tüm dünyadaki insanları da içeren bir payda olarak insanlığın özgür olmalarını, barış içinde yaşamalarını öneriyorum"

1 yorum:

  1. Merhaba
    Tartışmaların, görüş bildirmelerin, kararlar almaların vb. tüm faaliyet biçimlerinin teknik olarak bütün parklarda ortaklaştırılması ve bu konuda her zaman yeni ve yaratıcı yaklaşımların önerilmesine açık bir yapı oluşturulması için çalışma yürütülmesi fikrimi herkesin görüşlerine sunuyorum.

    YanıtlaSil