2 Temmuz 2013 Salı

Halkalı-Atakent Forumu Genel Bakış

HALKALI-ATAKENT MAHALLE FORUMU’nda NELER OLUYOR?

Birkaç kişinin girişimiyle 19 haziran’da başlayan Atakent forumumuza katılım 12 günde istikrarlı bir şekilde arttı.  İlk günlerde 50 kadar kişiyle başladığımız buluşmalar öneri ve çözüm sunmaktan ziyade iç dökme şeklinde geçti. Geldiğimiz noktada artık 250-300 kişi arasında katılım gerçekleşiyor. Forumun istikrarlı gerçekleşebilmesi için çalışma grupları oluşturmayı düşünüyoruz.
Teknik imkânlarımızı  da her geçen gün arttırdık. Artık 2 megafonumuz, dostlarımızın imkânıyla kullandığımız bir ses sistemimiz, çay makinemiz, barkovizyonumuz var.
Diğer forumlara benzer şekilde moderatörün konuşması ile açılışı yapıyor, günlük bir konu belirliyoruz. Konuşmak isteyenler sırayla söz alıyor. Diğer forumlardan farkımız müzik dinletisine neredeyse her gün 1 saat kadar yer veriyor olmamız.
Aldığımız karar ile Cuma akşamları yürüyüş gerçekleştiriyoruz. Cumartesi günleri ise taksim eylemine katılım nedeniyle forumu gerçekleştirmiyoruz. Önümüzdeki günlerde düzenli barkovizyon gösterimi (film, belgesel…vb) düzenlemeyi düşünüyoruz.
Geçtiğimiz hafta bir gün sosyal medya üzerinden “pastanı al gel çaylar bizden”  duyurusu yaptık ve katılım patlaması yaşadık. Bunu herkese tavsiye ederiz. Müzik ve yemek Türk halkını birleştiriyor J
Genel durum dışında alınan karar ve önemli fikirleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Kararlar ve uygulamalar:
  1. Twitter ve Facebook hesabı oluşturuldu (Atakent Dayanışma)
  1. Park alanında Gezi fotoğraflarından oluşan mini sergi açıldı
  1. Alışverişlerin harekete destek veren kişilerden yapılması, ekonomik dayanışmanın sağlanması konusunda fikir birliği sağlandı.
  1. Ekonomik boykot uygulanması kararlaştırıldı
  1. Takas kütüphanesi açılması kararlaştırıldı
  1. Tanıtım için afişleme ve broşür çalışması yapılmalı. Kahvelere ve posta kutularına bildiri dağıtılması kararlaştırıldı
  1. Grevde olan THY ve Nuh Beton’un ziyaret edilmesi kararlaştırıldı
  1. Tüm katılımcıların üzerinde en çok durduğu konu olan “evlere kapanmama, sokakta olma, komşularımızla tanışıp kaynaşma, BİR olma” çerçevesinde hareket etmeliyiz.
  1. Bu hareket direniş olarak başladı, dayanışma olarak devam ediyor. Sıkı bir dayanışma oluşturduğumuzda direniş kendiliğinden gelecektir.
  1. Kadınlar artık sokağa çıktı. Hareketin bu denli büyümesi ve etkili olmasının en büyük sebebi kadınlar ve annelerdir.
  1. Karşımızdaki düşman çaresiz kaldıkça bel altı vuracaktır, ayrıştırıcı planlar ve söylemler gerçekleştirecektir. Çok dikkatli olunmalıdır. Bölünmeye götürebilecek her türlü durum karşısında 2 defa düşünülmelidir.
  1. Hareket parti ve kurumlar üstü bir Halk Hareketidir. Kişinin kendi ideolojisini karşısındaki kişiye manipüle etme çalışması ayrıştırıcı bir durumdur. Bu nedenle bu konuda çok hassas olunmalıdır.


Ethem Sarısülük'ü katleden polisin serbest bırakılmasına karşı 1 gün önce yapılan protesto yürüyüşü ve bu olayla ilgili bir konuşma yapılarak açılış yapıldı.
Moderatör  sosyal medyadan AKP seçmenine yazılan bir mektubu okudu. (http://eksisozluk.com/entry/34645442?utm_source=facebook&utm_medium=wall&utm_campaign=social&utm_content=akp+secmenine+acik+mektup&utm_term=0
Diğer forumlarda konuşulan konuları ve alınan kararlar ile ilgili bilgi verdi
-Daha fazla iletişim kurulması
-Evlerde kullanılmayan eşyaların yoksul çocuklara ulaştırılması.
-Katılımı arttırmak ve forum alışkanlığının daha geniş kitlelere yayılması
-Mahalle içinden başlayan maddi manevi bir dayanışmanın geliştirilmesi. Örneğin; Alışverişlerin mümkün olduğunca harekete destek veren kişilerden yapılması
Taksim Dayanışmasının haftalık yaptığı toplantıya katılmak için bir temsilci seçilmeli (toplantı zamanı her Çarşamba saat 18:00 de taksim makine müh. Odası) 
Takas Kütüphanesi yapılabilir
  Alınan Kararlar:

Önemli görüşler:
GÜN GÜN ATAKENT FORUMUNDA NELER OLDU?

19 Haziran:  forumumuz 5 dk durma eylemi ve moderatörün konuşması ile başladı. Henüz çözüm konusunda fikirler söylenmemiş olsa da bu ilk akşam katılımcıların içini dökmesi şeklinde geçti. Genellikle üstünde durulan konular; hayatın her alanına müdahale edilmesinin bıkkınlığı, eğitim sisteminin berbat bir hale gelmesi, artık diktatör rejime boyun eğmemek gerektiği, daha çok sokaklarda olmak ve birleşmek için önce komşularımızı tanımak ve selamlaşmak üzerineydi. Orman mühendisi emekli bir amcanın “Bütün ormanlarımızı satacaklar, oysa onlar bizim canımız” cümlesi dikkat çekti. 2. Köprü isminin değişmesi için change.org ‘da 10 bin imza gerektiği gündeme getirildi. Facebook’ta Atakent Dayanışma sayfası oluşturulması kararı alındı.

20 Haziran: kısa bir saz dinletisi ile başladı. Ölenler anısına saygı duruşu yapıldı. Gezi eylemlerine uzun süre katılmış bir kişi kısaca deneyimlerinden bahsetti. Bir arada olmanın önemi, empati kurmak ve daha da önemlisi özeleştiri yapmanın mecburi olması vurgulandı. Başka bir katılımcı, Artvin Şavşat Küplü Köyü’nde yapılmak istenen izinsiz taş ocağı projesinin hukuki itiraz süreci hakkında bilgilendirme yaptı. Evde oturmamak, sosyalleşmek, birbirimizi tanımanın gerekliliği yine diğer katılımcılar tarafından vurgulanan ortak nokta oldu.

24 Haziran :Forum Konusu: Neden AKP iktidarına karşıyız.

*Hür yaşama müdahale
*Aşağılanma
*Yalan Politikalar
*Halkın üzerinde kurulan baskı
*Din istismarcılığı
*Polis Baskısı ve Şiddeti
*Yaratılmaya çalışılan korku imparatorluğu
*Yanlış kararların alındığı Çevre ve Tarım Politikaları
*Eğitimsiz ve Yetersiz hükümet üyeleri
*Ülke insanına ve Olaylarına olan duyarsızlıklar


Forum sonunda oylama yapılarak Atakent dayanışma yukarıdaki tüm maddelerde karar birliğine 
vararak akp iktidarına karşı olduklarını belirtmişlerdir.

25 Haziran: 
21:00 buluşma
21:30 yürüyüş
22:30 Ethem Sarısülük anma ve forum
23:30 İstiklal Marşı ve Kapanış

Konuşulan başlıklar:

** Son günlerde AKP hükümeti tarafından alevi-sünni çatışması körüklenmektedir. Oysa bizler bu hareketin içinde Alevi veya Sünni veya Kürt veya Türk kimliklerimizle bulunmadık. Biz bu harekette İNSAN olarak bulunuyoruz. Örneğin; ANNElerin katkısı da buradan kaynaklı. Çünkü bize yapıştırılmak istenen her türlü ayrımcı kimliğin bir annesi var. Bu nedenle en önde yer alan annelerimize teşekkür ederiz.
** Ethem’in annesi 3 defa oğlunun ölüm acısını yaşadı. Ethem’in kafasına kurşun sıkılırken, cenazesine gaz atılırken ve yolu kesilirken, katili belli olmasına rağmen tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırken. Buna rağmen o Anne hareketi hep sahiplendi. Çünkü direnişin en önünde hep KADINlar vardı.
** Bu ülke haince öldürülmüş pek çok DEVRİMCİ gördü. Ama hiç bir zaman bunların KATİLlerini göremedi. Burada bir sorun var. Konu sadece ETHEM değildir. Konu faillerin bulunamaması ya da özellikle bulunmamasıdır.
** Bundan sonra hep uyanık olmalıyız. Çünkü AKP battıkça bel altı vurmaya başladı. Milli İrade mitingleri AKP nin korku nedeniyle yaptığı şeylerdir. Bu korku daha başka karalama veya bölücü ötekileştirici hareket ve söylemlere neden olabilir. Sağduyulu bir DİKKAT geliştirmeliyiz.
** Bu hareket DİRENİŞ olarak başlamış DAYANIŞMA halini almıştır. Artık direnmeye değil dayanışmaya odaklanmalıyız. Biz birlik olduğumuz sürece, karşımızdakini hoşgörüyle dinlediğimiz sürece, empati kurduğumuz ve özeleştiri yaptığımız sürece DAYANIŞMA halinde olmuş oluruz ve DİRENİŞ zaten kendiliğinden gerçekleşmiş olur.

26 Haziran: Konuşulanlar:
 
 
 

Gezi fotoğraflarından oluşan mini bir fotoğraf sergisi açıldı.

Müzik dinletisi yapıldı

Geziye katılmış bir direnişçi gözlemlerini ve yaşadıklarını paylaştı.

Bir öğretmen, yeni okul sezonunda seçmeli derslerle ilgili uyarılarda bulundu


Alınan Kararlar:

Aşağıdaki konularla alakalı hızlıca aksiyon alınma yönünde karar verildi.
 
 
 
 

27 Haziran: Konuşulanlar:

Bu hareketteki partiler üstü özene dikkat etmeli bunu devam ettirmeliyiz.

AVM’lerin boykot edilmesi gerek. Bununla ilgili neler yapabiliriz. Forum devam ederken AVM’lerde oturan kişileri buraya nasıl getirebiliriz?

1 aydır tv izlemediğimiz için hepimizin gözüne canlılık ışık geldi

Evinde oturan akpli kadınlar çalışan aydınlık kadınların beslemesi seklindedir. Bunun önüne geçilmesi gerek. 
  
Öneriler:
 
Boykot sıkı  bir şekilde uygulanmalı

Gözaltlıların son bulması için kendimizi ihbar edebiliriz.
 

Tanıtım için afişleme ve broşür çalışması yapılmalı. Kahvelere ve posta kutularına bildiri dağıtılması.

He cumartesi gerçekleştirilen Taksim yürüyüşüne mahalle pankartı ile gidilmesi

Grevde olan THY ve NUH BETON’un ziyaret edilmesi.

Halk tv ve Ulusal kanal’a 3G ile düzenli muhabirlik yapılması.

Haftada 1 düzenli yürüyüşlerin yapılması

İlgili mercilere liselerde anayasal hakların müfredata eklenmesi için başvuru yapılması
 

Her Cuma akşamı  yürüyüş yapılacak

Diğer konuların görüşülmesi zaman darlığı nedeniyle ertesi güne bırakıldı 












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder