20 Haziran 2013 Perşembe

Forumlar sürüyor: Dün Neler Konuşuldu (marksist.org)

http://www.marksist.org/haberler/11958-forumlar-suruyor-dun-neler-konusuldu

Dün İstanbul'un birçok yerinde Gezi Parkı direnişine katılan aktivistler, mahallelerindeki parklarda toplanarak bu mücadelenin derslerini ve yola nasıl devam edeceklerini tartışmaya devam ettiler.
Marksist.org muhabirlerinin bazı parklardaki toplantılardan aktardıkları notlar şöyleydi:
Maçka
Forumda en fazla öne çıkan ve destek alan siyasi talep %10'luk seçim barajının kaldırılması oldu. Toplantıda yerel ve genel seçimlere nasıl müdahale edileceğiyle ilgili tartışmalar yaşanırken, parkın bir yaşam alanına dönüştürülmesi, sembolik bir çadırda nöbet tutulması gibi öneriler getirildi.
Forumda söz alan birçok kişi AKP seçmenini rencide eden laflardan kaçınmak gerektiğini, onları da mücadeleye kazanmak gerektiğini vurguladı. Toplantıda "Silivri'ye gitmek lazım" diyen Ergenekon yanlıları ise katılımcıların tepkisini çekti.
Kocamustafapaşa
Yaklaşık 60 kişinin katıldığı forumda, ilk kez gerçekleştirilen bu toplantının daha da kitleselleşerek devam etmesi gerektiği vurgulandı.
Bir katılımcı kapsayıcı bir dil kullanılması gerektiğini belirtirken, Gezi Parkı direnişine katılan kitlelerin
Müslüman, Kürt, Ermeni, farklı azınlıklara dahil olan insanları barındırdığı hatırlatıldı. Başbakan'ın kullandığı "%50'ye karşı %50" dilini terk etmek gerektiğini katılımcıların çoğu onayladı.
Kadıköy
Yoğurtçu Parkı'ndaki forumda AKP'nin sermayenin yanında yer alan neoliberal bir iktidar partisi olduğu, egemen sermaye sahiplerinin %1, bu hareketin içinde bulunanların ise %99 olduğu vurgusu ön plandaydı.
Yüzlerce kişinin katıldığı toplantıda, direnişin kitlesel bir mücadele olması gerektiği ve bunun için bütün halkları kucaklaması gerektiği sık sık vurgulandı. Ayrıca işçi ve emekçilerin de bu forumlara gelip konuşmaları önerildi. 23 ve 30 Haziran'daki Onur Yürüyüşlerine çağrılar yapıldı.
Üsküdar
Doğancılar Parkı'ndaki toplantıya yaklaşık 50 kişi katıldı. Foruma 10. Yıl Marşı söyleyerek gelen bir gruba aktivistler "Kimsenin askeri olmayacağız" diyerek tepki gösterdiler. Gezi'de olan biteni etrafa anlatmak, "bizler ve onlar" diye ayrım yapmadan mücadeleye AKP tabanını da katmaya çalışmak öneriler arasındaydı. Apartmanlara afiş asıp mektup kutularına ilanlar bırakarak her gece 21:00'de yapılan toplantılara katılımın arttırılması hedeflenirken, parkta fotoğraf sergisi açma veya bir tiyatro oyunu sahneleme önerileri ortaya atıldı. Foruma katılan herkesin çok istekli olduğu dikkat çekti.
Fatih
Foruma hemşireler, öğretmenler, öğrenciler, avukatlar, işsizler, LGBT bireyler ve Antikapitalist Müslümanlar da dahil olmak üzere 40'a yakın kişi katıldı. Çok sayıda kişi Gezi Parkı direnişine dair tespitlerini paylaştı, bir katılımcı "Önceki mücadelelerin bir toplamı gibiydi Gezi. İnsanlar birlikte yaşamının yolunu arıyorlar. Birlikte yaşayabiliriz, birlikte direnebiliriz. Senin sorunun için de direnebilirim" diyerek görüşlerini ifade etti. Forumda, bu isyanın biriken bir öfkenin patlaması olduğu ifade edildi, AKP seçmenlerine yönelik hakaret içeren ifadelerin mücadeleye zarar verdiği savunuldu. İnsanların yaşam alanlarını savunmasının politikaya müdahale etmek anlamına geldiği tartışılırken, her tür ayrımcılığa karşı çıkılan özgürlükçü bir perspektif arayışı toplantıya damgasını vurdu. Saraçhane Parkı'nda bu akşam da 21:00'de toplanılacak.
Birçok parktaki tartışmalardan notlar için: http://parklarbizim.blogspot.com/
(Haber için Marksist.org'a parklardan bildirenler: Volkan Akyıldırım, Bahan Gönce, Sibel Erduman, Erdal Bayraktar, Anıl Yüksel, Özge Pehlivan)
Gezi Parkı direnişçileri için her akşam saat 21:00'de toplanma, tartışma, çözüm üretme yerleri listesi şöyle:
1- Beşiktaş: Abbasağa Parkı
2- Elmadağ-Harbiye-Nişantaşı: Maçka Parkı
3- Kadıköy: Yoğurtçu Parkı
4- Cihangir: Cihangir Park
5- Ümraniye: Çarşı Park
6- Okmeydanı: Sibel Yalçın Parkı
7- Göztepe: Göztepe Parkı
8- Rumelihisarüstü: Doğatepe Park
9- Etiler-Akatlar: Sanatçılar Parkı
10- Bahçelievler: Egemenlik Parkı
11- Maslak-Sarıyer-Yeniköy-Emirgan: Yeniköy Parkı
12- Bakırköy: Meydan
13- Fatih: Saraçhane Parkı
14- Çapa-Kocamustafapaşa: Kocamustafapaşa Meydanı
15- Kartal: Meydan Parkı
16- Sarıgazi: Dayanışma Çadırı
17- Sarıyer-Kireçburnu-Ömürtepe Mah.: Çamlık Piknik Alanı
18- Ataköy: Atrium Karşısı
19- Pendik:Kuşlu Park
20- Koşuyolu: KoşuyoluParkı
21- Avcılar: Marmara Caddesi
22- Üsküdar: Fethi Paşa Korusu
23- Selamiçeşme: Özgürlük Parkı
24- Bebek: Bebek Parkı
25- Ataşehir: Deniz Gezmiş Parkı
26- Tuzla: Tuzla Atatürk büstü
27- 4 Levent: Sporcular Parkı
28- Kozyatağı: Kriton Curi Parkı
29- Maltepe: Maltepe Meydanı
30- Büyükdere: Çelik Gülersoy Parkı
31- Alibeyköy: Karadolap Parkı
32- Beykoz: Paşabahçe Meydanı
33- Bahçeşehir: Gölet (Atatürk heykeli önü)
34- Beylikdüzü: Çamlık Parkı
35- Caddebostan: Sahil, Migros önü
36- Silivri: Kale Parkı
37- Eyüp: Rami Parkı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder