21 Haziran 2013 Cuma

Üsküdar Doğancılar Parkı Forum Notları (20 Haziran)

NOTLARA GEÇMEDEN ÖNCE ÜSKÜDAR DAYANIŞMA'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMA



Yeniköy'deki olaylardan dolayı forum saatinin erkene çekilmesi hakkında talepler var. 21 Haziran için 19:30'dan itibaren güvenlik önlemleri kararlaştırmak üzere toplanılacak. Forum başlama saati şimdilik: 21:00.



Üsküdar Doğancılar Parkı'nda ilki 19 Haziran'da yapılan forumun ardından 20 Haziran'da daha büyük bir kalabalıkla ikinci kez toplanıldı.



Forumun düzgün işleyişi açısından üç aşamada ilerlemesi önerildi. İlk bölümde duyurular paylaşıldı. İkinci bölümde ise görüşler aktarıldı.



DUYURULAR



1- Kent Hareketleri Forumu'ndan duyuru: Müştereklerimiz parklardaki forumlardan haber verecek bir yayın olan Hemzemin Postası'nı oluşturdu. Gezi Radyo hala yayında. Forumun ses kaydı yollanabilir.



2- Türk Psikologlar Derneği'nin Gezi Parkı'ndaki polis şiddetinden etkilenen vatandaşlar için kurduğu yardım hattı duyuruldu. (Ayrıntılı Bilgi: http://www.psikolog.org.tr/?Detail=829 Dayanışma Hattı: 0553 407 17 53)



3- İstanbul'da yapılan forumların notları www.parklarbizim.blogspot.com adresinden takip edilebilir.



4- Ekşi Radyo'da program yapan bir programcı: Programımda forumlara söz vermek isterim, kapım tüm konuşmak isteyenlere açık.



5- Gezi Parkı Direnişi sırasında ve sonrasında maruz kaldığımız her türlü şiddetin "hukuksal takibi" için Gezi Hukuku oluşumu var. (http://gezihukuku.org)



6- Gezici bir fotoğraf sergisinin duyurusu yapıldı. Abbasağa parkında başlayacak bir fotoğraf sergisi tüm parkları gezecek; buraya da davet edelim dendi.



7- www.zumbara.com/direngezi sitesinde takas yaparak para kullanımını hayatımızda azaltabileceğimiz ve bu yolla birbirimizle dayanışma kurabileceğimiz duyuruldu.





GÖRÜŞLERİN PAYLAŞILMASI



Forumun ikinci ve hararetli geçen bölümü. Siyasi görüşlerin farklılık gösterdiği bir kalabalığın olması zaman zaman tartışmaları alevlendirildi. Etnik milliyetçiliğe karşı durulması üzerinde fikir biriğine varıldı.



Söz kesmeler, algı dağınıklıkları nedeniyle kimi zaman odak noktasından sapıldıysa da, forumdan çıkan derli toplu fikirler şöyle;



1- Direnişi nasıl şekillendirebiliriz konusunu konuşmak gerek. Yeni bir yapılanma nasıl oluşturulabilir, eylemin dili nasıl geliştirilebilir? Kullanılan bazı kavramların adları konusunda tartışmalar sürüyor (örn.Taksim Bizim yerine Taksim Hepimizin gibi).



2- Üsküdar Dayanışma'ya ait blog sitesi kullanılabilir. Üsküdar Dayanışma ve Twitter'daki "diren üsküdar" adna alternatif getirilmeli. Bu konu kurulacak mail grubunda tartışılıp karara bağlanacak.



3- Video Eylem Önerisi: #cevapver hashtaginde sorulan sorulardan video oluşturulabilir.



4. AKP Gençlik Kolu ile ortak çalışmalar yapılabilir.



5. Bir Avukatın Aktarımı: Sorguları takip etme fırsatı buldum. Hukuk dışı dinlemeler yapılmış olabilir. Hepimiz dinleniyor olabiliriz. Dikkatli olmak gerekir. Kapınıza polis geldiğinde arama izinlerini görün. O iznin o eve özel karar olduğuna dikkat edin. Emniyetteki bazı insanların olan bitenden rahatsız olduğunu farkettim. Bunun üzerine gidilebilir.



6- AKP seçmeninin cahilliğine vurgu yapar şekilde konuşmamak gerekir.



(Emekli bir öğretmen Namık Kemal'den şiir okuyup nutuk attı. Etraftan tepki gösterenler oldu ancak saygı ile dinlendi.)



7- Kadıköy'de 3. Dereceden sit alanı olan Kuş Dili Çayırı'na AVM yapılması, Haydarpaşa'nın otel yapılması söz konusu. Kadıköy'ün potansiyeli yüksek, rantsal dönüşümün en çok görüleceği semtlerden. Kadıköy'ün simgesel yapıları işlevselleştirilip zenginlerin kullanımına açık hale getirilecek. Mücadele buralarda sürmeli. Üsküdarlılar bu mücadeleye destek vermeli.



8- Öneri: Siyasi kimliklerimizi forum dışında bırakmalıyız. Hepimiz Kürt, Türk, Ermeni, Rum ve dahasıyız. Farklı kesimlerden insanlar hep birlikte Gezi için mücadele ettik. Etnik milliyetçilikten uzak duralım.



9- 9 insan gözaltında kayıp. Emniyet bu konuda hala bilgi vermedi. Vali Mutlu Silopi'den ve Diyarbakır'dan sabıkalı. Avukatlar ve gazeteciler bu konunun üzerine düşmeli.



10- Öldürmeyecegiz ve kimsenin askeri olmayacağız.



11- TV kanalları dezenformasyon yapıyor. Yıllarca Güneydoğu Anadolu'da olanları bize nasıl aktardılar kim bilir?



12- Psikologlar, doktorlar ve hukukçular foruma davet edilmeli ve uzman desteği vermeliler. Çocuklara ve yetişkinlere yönelik atölyeler yapılabilir.



13- AVM'leri boykot semt pazarlarına destek. Herkes semtinin pazarını öğrenip, yerel tüketimi desteklemeli.



14- Ulusalci demokrat gerginliginden vazgecilmeli. Bu kısır bir tartışma.



15 -Türkiye'nin asıl sahipleri emekci halklardır. Örgütleneceksek bunlara odaklanmalı. AKP'nin hangi kesime hizmet verdiğine odaklanmalı. Büyük patronlara hizmet veren bir parti. Buna alternatif örgütlenme geliştirilmeli.



16-Bir öğrenci: Eskişehir'de provokotörler var dediler, ancak böyle bir şey olmadı. Bir arkadaşım polis şiddeti yüzünden topal kaldı.



17- Etnik söylemlerden uzak durulmalı. Üsküdar'da böyle bir örgütlenme ilk kez görülüyor. Bütün görüşlere saygı duyarak direnişin hangi kazanımlara yol açağını düşünmeliyiz.



18- Selimiye Parkı: Park restore ediliyor. Süreci takip ediyoruz. Başka bir katılımcı: Restore değil oradaki. Çimler sökülüyor, Kalebodurlar döşeniyor. Gidip yerinde görün, hatta birlikte gidelim. (Yazarın notu: Selimiye Parkı'nda yapılanlar Üsküdar'daki forumun önemli odak noktalarından. Ağaç söküldüğü iddiası var. Belli ki bir bilgi eksiği var hepimizde. Belediyeden son durum öğrenilip paylaşılmalı).



19- Bu zamana kadar Türkiye iki kutupta sıkıştı kaldı. Yeni bir siyaset dili gelişmesi gerekiyor. Gezi direnişi ve forumlar bunun için önemli.



20- Gezi Parkı'ndaki ruhu Doğancılar'a yansıtmalı. Oradaki komünal yaşamın bir benzerini burada kurabiliriz.



21- Capitol'de duran adam eylemi yapmak önerisi geldi. (Yazarın notu: AVM'lere girmeme tercihim var. Daha kamusal bir alan seçilse?)



22- İnsan politik hayvadır. Politik bilinci coğaltmalı. Siyaset akademileri kurulmalı ki resmi tarih bilinci yıkılsın. Muktedir dilinin temizlenmesi için bu akademiler elzem.



23- Gezi Parkı sistemin ta kendisiyle alakalı. Siyasal mücadele önemli ama bu işin içinde zeka ve mizah var. Bunları devreye sokmak gerekir. Tüketim alışkanlıkları değişmeli. İhtiyacımız kadar tüketmek, ekolojik tüketmek gerekiyor.



24- Buğday Derneği'nden bir katılımcı: Ekoloji konusunda çalışma yapan STK'lar Gezi'nin kırsalda anlatılması için çalışma grupları oluşturuyor. Hayatını sadeleştirmek, tüketimi alışkanlıklarını değiştirmek isteyenlerle bilgi paylaşımı yapılacak. (Planlanma aşamasında)



25-Takas pazarı sistemi oluşturulabilir.



26- Sivil eylem örnekleri geliştirilebilmeli.



27- Aramızda vegan arkadaşlar var, atölyeler yapabilirler.



28- Kabataş'taki taciz olayının gerçek olduğunu, Taksim Dayanışma ve Müştereklerin bu konuyu kınadığını söyleyen sosyalist feminist görüşteki arkadaşın ne yazık ki sözü kesildi, doğru söylememekle itham edildi. Araya girip, bambaşka konularda konuşanlar oldu, arkadaşımız morali bozuk şekilde yeniden söz aldı. Tepkinin verilme şeklini çok eril bulduğumu belirtmeliyim.



29- Üniversite öğrencisi: Yaşayan kütüphane oluşturulabilir. Toplumda kendini ifade etmeye ihtiyacı olan bireylerle insanları bir araya getirip konuştırabiliriz. Bir başka katılımcı: Böyle bir organizasyon için destek olurum.



30- Abbasağa parkının deneyimlerini ve enerjisini paylaşmak için oradan insanları buraya davet edelim, dendi.



31-Ana akım medyanın çok izlenen ve telefon ile canlı bağlanılabilen programını arayıp, program konseptiyle de uyumlu mizahi bir konuşmayla direnişten haberler verelim. Örneğin bir arkadaşımız "Esra Erol'la Evlen Benimle" programını arayarak, ekrandaki adaya talip olduğunu ama malının mülkünün değil Gezi Parkı’nda

çadırının olduğunu söylemiş. Bu gibi örnekleri çoğaltarak gününün büyük kısmını televizyon karşısında geçiren insanların hayatlarına girebiliriz.



32- Bir gün içerisinde örgütlü olarak bir bankada 2 TL’lik hesaplar yaratma ve sonra aynı anda çekme gibi finansal sistemi dalgalandıracak eylemler yapma önerisi geldi.



33- 93’lü olduğunu söyleyen genç, “90’lılar hakkında apolitik dendi. Doğru, kariyerizm ile, rekabet ile politikadan uzaktık. Ama bu süreç bizim mizahi yönümüzü öne çıkardı. Bu mizahı sürdürmeliyiz” dedi.



34- Forum süresi 2 saatle sınırlanmalı, moderatör her gece değişmeli.



35- “iktidar sosyal medya kullanımını engelleyecek düzenlemeler yapıyor. Bu konuda ne yapabiliriz? Bu konuda bilgisi olanlar yarın gelip bize anlatsın.” dendi.



36- Orman mühendisliği öğrencisi bir konuşmacı karşı tarafı da yanımıza çekmek gerektiğini, yalan içeren söylemleri tersine çevirmek gerektiğini söyledi. “İki ağacı kurtaracağım diyeülkeyi mahvettiniz, diyorlar. Ama gerçek şu ki, oradaki ağaçlar taşınamaz. O kadar yaşlı, kök salmış ağaçları taşımak, bize gösterdikleri kaldırım taşlarının sökülmüş olmasının maliyetinden çok daha yüksektir. Bizim önerimiz ağaçların, parkın yerinde kalması, korunmasıdır. Bu olayların maliyetini bize yükleyemezler. Bunları da bildirilerimize yazalım.”

dedi. 3 havaalanının yapımının da ekosisteme zarar verdiğini söyledi.



37- Bir konuşmacı kurallara uymak zorunda olmadığımızı, forum kurallarının tartışılabileceğini, esnek olmamız gerektiğini söyledi. Örneğin forumu topluca yapmayıp küçük gruplar olarak da konuşabiliriz, dedi. Bunun bir sivil itaatsizlik eylemi olduğunu hatırlattı. Örneğin elektrik, su, vs. faturalarımızı ödemeyelim, flashmoblar yapalım, önerilerini getirdi.



Zaman bittiği için kararlar kısmına geçemeden forum dağıldı. Bugün (21 Haziran) kararlar üzerinden ilerlenecek.



Üsküdar Dayanışma Twitter Hesabı: https://twitter.com/direnuskudar

Mail ağı kuruldu, herkes dahil edilmedi.

Facebook: Kurulacak.

2 yorum:

  1. https://www.facebook.com/UskudarDogancilarParkiForumu

    YanıtlaSil
  2. söz konusu selimiye parkını yakından inceleme fırsatım olmadı henüz (bazı sağlık sorunlarım nedeniyle) ama hastaneye giderken dolmuştan gördüğüm kadarıyla, çocukluğu o parkta geçmiş biri olarak, bazı ağaçların yerinden edildiğini düşünüyorum ben de, kestiler mi söktüler mi onu pek anlamadım ama sanırım sökmüşler, köküyle devrik bi ağaç gördüm çünkü. sağlığım da daha iyi bugünlerde, ilk fırsatta doğancılar'a geleceğim. iyi çalışmalar.

    YanıtlaSil