Erdal/Siyaset Bilimci
Siyasi partiler yasası değişmeli. Mevcut partilerin bu hassasiyeti dikkate alması için STK’laşmalı ve manifesto hazırlanmalı.
Mine/Kimyager
İtalya 5 Yıldız Hareketi’ni incelemeliyiz.
Erkek/Yazılımcı
TC Kimlik No’su ile seçim sistemi kurgulanırsa fazla oy pusulası gibi sorunlar da ortaya çıkmaz.
Meltem/Emekli
Kendi aramızda örgütlenebilip kendi adaylarımızı çıkartmalıyız.
Erkek/Şair
Özgürlük Parkı’ndaki forumu duyurmalıyız.
…/…
AKP seçmenine ulaşıp kendimizi anlatmalıyız
.…/…
Elimizden alınanları geri almak ve korumak için yola çıktık. Acele etmeden yola devam!
Burak/Bilgisayar Mühendisi
Seçim sistemi ve kullanılan yazılım ile ilgili bilgi verdi.
Gizem/…
Park sayısı artırılmalı. Kamusal alan kullanımının ne olduğunu bilmiyoruz. Tabandan somut hareketler yapmalıyız. Kamusal alan kullanımı artırılmalı.
…/…
Örgütlenmeliyiz. Parklar arasında bir üst yapı oluşturulmalı. Karşımızdakiler örgütlü.
Mehmet/İnşaat Mühendisi
İktidarın oy oranını azaltmalıyız. Polis teşkilatından yeniden bir düzenleme yapılmalı. Suçluların yargılanmasının sağlanması için baskı oluşturmalıyız. Yeni oluşum mevcut muhalefetten ayrı düşünülmemeli. Doğuda AKP’nin sahtekarlıkları anlatılmalı. Kendi aramızdan vekil çıkarılmalı.
Kadın katılımcı/…
Biz örgütlüyüz zaten. Apolitiğiz demeyelim artık. Yerelde kendi vekillerimizi çıkartmalıyız. Baskı unsuru olacağız. Yerele yönelmeliyiz.
Emin/Taksi şoförü
Önce muhtar adayı olmalıyız. Ondan sonra belediye başkanı çıkarabiliriz. Faşizme karşı kitlelerle parklarda çoğalmalıyız. Seçim kaybedebiliriz ama umudumuzu kaybetmemeliyiz.
Erkek katılımcı/…
STK, parti falan derken olayın özünden uzaklaşıyoruz. Gezi Parkı örgütsüzdür. Yerele gitmek değil, yerelin bize gelmesini sağlamalıyız. Biz iktidara mı yürüyoruz yoksa iktidara karşı bir duruş mu sergiliyoruz? Bunun cevabını bulalım önce.
…/…
Biz ne yaşıyoruz? Önce bir onu düşünelim. Dertlerimizi anlatabileceğimiz bir platform oluşturmalıyız. Komşularımızla konuşalım önce.
Sinem/…
Örgütlenme budur. Biz zaten örgütlüyüz. Sokağa çıkmaktan vazgeçmeyelim. AVM’lerde piknik yapalım.
Uğur/…
Kısık ateşte bu durumu koruyalım.
Işıl/…
Örgütlenme kelimesinden korkmayalım. Biz yatay örgütlendik. Öncelikle siyasi partileri açıkça uyaralım. CHP’ye baskı yapıp, “Bu Gezi’nin kahramanı kadınlar” diyelim. İtalya parlamentosunda vekiller kırmızı giyip meclise geldiler; buradakiler bunu bile yapmadılar. Milletvekili seçimlerinde %40 kadın oranı ve %10 barajının inmesini talep edelim. BDP düzen partisi olmaktan çıkıp Türkiye partisi olmalı. MHP’ye oy yok! Sokaklarda gaz yiyenler milletvekilleri olmalı.
Selahattin/…
2009’dan beri bu gidişatın durması için kendi çapımda savaş veriyorum. Bu hareket evirilecek. Siyasi parti yasası değiştirilmeli ve %10 barajı indirilmeli. 6,5 ayda baskı unsuru devam etmeli ve dinletilmeli. Oy verenler iyi düşünmeli!
Janet/…
Örgütlenmek için belediyeden kapalı alan talep etmeliyiz. Ayrıca mahalle örgütlenmeleri olmalı. Bir piknik yaparak bu sağlanabilir.
Ecehan/…
%10’u düşürmek şart! Hepimiz oy kullanmalıyız.
Burak/…
Bu parklardan temsilciler çıkarılmalı. Bu temsilciler, parkların sesini duyurmalı.
Beril/…
Web de bir forum hazırlanmalı. Alınan kararlar tartışılmalı. Pasif direnişe devam etmeliyiz. Medyaya gündem olmalı. Bunun için örneğin, direnişle ilgili görselleri günlük hayatımızda vücudumuzda taşıyarak direnişi diri tutmalıyız. Her gün bir yeni bir soru (?)
Burhan/Şair
Kendimizi anlamaya ve toparlamaya çalışan devrimci bir hareketiz. Bir örgütlenme biçimi olarak “mahalle meclisi”nin öneriyorum.
Kadın katılımcı/…
Sokak hareketinin sokaktaki iktidar ve muhalefetini devam ettirmeliyiz. Farklı fikirlere kendimizi ifade etmeliyiz.
…/…
Seçimlerde sandık görevlisi olmalıyız. Bunun için bir dilekçe yazmak gerekiyor. Önümüz kış bu direnişin kışın da devam edebilmesi için kapalı mekanlar da ayarlamalıyız. Kapalı alan olarak Nazım Kültür ve Kazım Koyuncu kullanılabilir; CKM için görüşülebilir.
Onur/…
Kürt hareketinin tecrübelerinden ve pratiklerinde faydalanmalıyız. Bostan yapılması konusunda ısrarcıyım.
Mert/…
Gezi Parkı evrensel bir manifesto çıkartmalı. Yargı ve benzeri konularda değiştirilmesi ve düzenlenmesi istenen hususlarda bir kararlar dizisi oluşturulmalı.
Soner/…
Objektif bir medya oluşturulmalı.
Cavit/…
Biz de 1 Mayıs Mahallesi’nde bir forum yapacağız. Onun için diğer forumları gezip neler konuşulduğunu dinlemeye geldim. Bu yatay örgütlenme partilere baskı oluşturmalı. Önce birbirimizi anlamalı, sonra da örgütlenmeliyiz.
Volkan/…
Neden sistem içinde örgütlenmeye çalışıyoruz? Çok farklı gruplar var ve bunların aynı çatı altında olmalarını bekleyemeyiz. Dün akşamki forumda konuştuğumuz sokaklarda top oynama fikrini destekliyorum!
Savaş/...
Sessiz kalmamalıyız. Ufaktan örgütlenmeliyiz. Etrafımıza konuşmalıyız, anlatmalıyız. Bizi hafife alıyorlardı. Öyle olmadığımızı anladılar ama bunu bir şekilde yeni gündemlerle unutturmaya çalışacaklar. Buna izin vermeyelim.
Cem/…
Biz halkız ve güç bizde! Boykota katılımı artırmalıyız. Biz tüketiciyiz! Gücümüzün farkında olalım. Direniş ekolojik sebeple çıktı ama bunun altında yatan ekonomidir.
Pınar/…
Bir ajanda/gündem belirlemeliyiz. İktidarın dilini kullanmaktan vazgeçelim. Önümüzdeki Pazartesi “Neden buradayız?” ve “Ne talep ediyoruz/istiyoruz?” sorularının cevabını çıkaralım. Toplantı notlarını tutanın notu :)
Evrim/Şehir Plancısı
Özgürlük Parkı’ndaki toplantılarımızda şu ana kadar herhangi bir gündem belirlenemedi. Henüz diğer parklar kadar forum havasına bürünemedik. Belli başlı tekrarlanan talep/istekler var. Öncelikle bunları sıralamak gerekirse:
‐ Örgütlenmek. Bir oluşum haline gelmek ve bir çatı altında toplanmak.
‐ Parklar arası koordinasyonu sağlamak.
‐ Siyasi oluşum haline gelmek ve kendi adaylarımızla seçimlere katılmak.
‐ %10 barajının düşürülmesi/kaldırılması için baskı yapmak.
‐ Boykotu yaygınlaştırmak ve büyütmek.
‐ Sivil itaatsizliğe devam etmek.
Katıldığım 2 günden anladığım kadarıyla yukarıdaki taleplere ilişkin konuşulanlara yönelik olarak somut 4 öneri var:
1. Çevremizle konuşarak parktaki foruma katılımı artırmak
2. Göztepe’deki boş bir arazide (yerini bilenler var) bir bostan oluşturmak
3. Sokaklarda top oynamak
4. AVM’de piknik yapmak
Bu noktada korsan olarak önerilerim ve dileklerim:
1. Öncelikle, parktaki forumu daha canlı hale getirmeliyiz. Bunun için pazartesiden başlayarak, yeterli ışığın sağlanması için yanımızda gerekli ekipman getirmek; pasta börek de olur tabi ki:)
2. Diğer parklarda konuşulanları okuyarak gelmek ve okuyamayanlar için kısa bir özet yapmak
3. Bir (1) gün öncesinden gündem belirleyerek çözüme yönelik tartışmalar sürdürmek ve kararlar alıp diğer direnişçilerle paylaşarak yol almak
4. “Örgütlenmeliyiz” demekten vazgeçmek. Zaten örgütlendiğimizi ve örgütlü olduğumuzu fark etmek
5. Siyasetin ve iktidarın dilinden uzaklaşmak ve amacımızın ne olduğuna karar vermek: İktidarı mı istiyoruz yoksa zaten bizimken elimizden alınanları geri alarak daha da fazlasına talip olmayı mı?
6. Direnişim sönümlenmemesi için çabuk çabuk uygulanabilir, herkesin katılabileceği eylem kararları almak.
Toplantı bitiminde çay/kahve ve konuşmaya devam etmek amaçlı kalan küçük bir grupta en sonra Pınar’ın da önerdiği:‐ Biz neden buradayız?
‐ Ne istiyoruz? sorularının çok net bir şekilde açıklığa kavuşturulması gerekiyor. Bunu bu Pazartesi cevaplayıp konuyu kapatmalı ve ilerlemeliyiz. Eksik/hatalı isimler/meslekler varsa ve gecikme için lütfen kusuruma bakmayın. Dün Taksim’de olduğum için anca tamamlayabildim. İlaveten, sokaklardaki ve meydanlardaki protestolara katılımı sağlamalıyız.Taleplerimizin arkasında olduğunu tekrar tekrar göstermeliyiz.
İlaveten şu adrese göz atmalıyız (bilenler olabilir): http://subjektif.org/2013/06/gezi-parki-protestolari-zaman-cizelgesi-ve-sokagin-istekleri/
Twitter’da #OccupyGeziManifestosu hashtagi altında talepler sıralanıyormuş. Bireysel ve park olarak biz de buraya yapmak eklemek istediklerimizin bir listesini oluşturabiliriz.
Bakamayanlar için 6 Haziranda güncellenen liste şu şekilde:
• Taksim Projesi iptal edilsin. Gezi Parkı ‘Park’ olarak kalsın.
• Tabiat Kanunu tasarısı meclis gündeminden çekilsin.
• Gösteri hakkı yasal güvence altına alınsın.
• Demokrasi seçimden seçime olmasın: Yerel katılımcılı demokrasi sürecine geçilsin. Kentleri ilgilendiren kararlar için kent meclisleri aktif hale getirilsin, şehir sakinlerinin fikirleri göz ardı edilmesin.
• Seçim barajı düşürülsün.
• Seçimlerin güvenliği garanti altına alınsın, en kısa sürede dijital seçim sistemi altyapısına geçilsin.
• İnternet filtreleri kaldırılsın.
• Alkol yasağı, kamusal alanlarda türban yasağı gibi halkın yaşam tarzını değiştirmeye yönelik yasaklar kaldırılsın.
• Haber alma özgürlüğü uluslararası standartlara uygun biçimde yorumlansın.
• Medya sansürü yasadışı ilan edilsin.
• Zorunlu askerlik kaldırılsın.
• Askeri mahkemeler kaldırılsın.
• Türkiye’deki ABD askeri üsleri kapatılsın.
• Tutuklu öğrenciler serbest bırakılsın.
• Milliyet, etnik köken, ten rengi, cinsiyet, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dayalı her türlü ayrımcılık son bulsun.
• Çağdaş bir nefret suçları yasası hazırlansın ve uygulansın.
• Ülkenin dört bir yanında süren doğa katliamı son bulsun.
• Çevre ve hayvan hakları güvence altına alınsın.
• Nükleer santral, termik santral, ya da baraj projelerinin hayata geçirilmesi planlanan yörelerde yerel referandum yaıplsın.
• Baraj projeleri için hazırlanan Çevre Etki Değerlendirme raporlarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca sertifika verilmiş şirketler değil bağımsız bilim kurumları hazırlasın.
• Gezi, Taşkışla, İnönü Stadı, Dolmabahçe ve Maçka Parkı koruma altına alınsın ve şehir parkı haline getirilsin.
• Bilim, üniversite, sanat özgür bırakılsın.
• Anadolu’nun kültürel mirası koruma altına alınsın.
• Din hanesi nüfus cüzdanlarından kaldırılsın.
• AVM’ler yerine doğa tarihi müzeler, botanik bahçeleri, sanat galerileri inşa edilsin.
• Taksim bir semboldür: Taksim her tür barışçı toplantı ve gösteriye açık olsun.
• PVSK, TMK, TCK, CMUK düzenlemeleri demokratikleştirilsin.
• İfade özgürlüğü uluslararası standartlara uygun biçimde korunsun.
• AKM yıkılmasın, restore edilsin.
• Türkiye Ermeni Soykırımı ile yüzleşsin.
• Devlet Hrant Dink cinayeti ile, Roboski ile, Reyhanlı ile yüzleşilsin.
• Devlet Tiyatroları, Devlet Opera ve Balesi kapatılmasın.
• Devlet tüm din ve mezheplere eşit mesafede dursun.
• Yaşam tarz ve tercihleri yasalar çerçevesinde koruma altına alınsın.
• Suriye’ye tehdit sona ersin, Suriyeli sığınmacılar sınırdan uzak güvenli bölgelere yerleştirilsin.
• Polis şiddeti sona ersin. Şiddete eğilimi olan polisleri polis teşkilatından ayıklayacak düzenlemeler yapılsın.
• Sivil örgütlenmenin önü açılsın, sendikalaşmak kolaylaştırılsın.
• Gelir adaletsizliği sona ersin.
• Azami ücret, asgari ücretin 10 katını geçemesin.
• Başbakanlık örtülü ödeneği kaldırılsın.
• Siyasi şeffaflık sağlansın. Kürsü dokunulmazlığı hariç tüm dokunulmazlıklar kaldırılsın.
• Yeni anayasa yerine 1961 Anayasası modernize edilsin.
• Kanunun üstünlüğüne riayet edilsin ve yasal olmayan tutuklamalar sona erdirilsin.
• Maden rezervleri millileştirilsin.
• TPAO petrol arama ve çıkarma konusundaki tek yetkili kurum haline getirilsin.
• Tüm kamu kuruluşlarının gelir ve giderleri, mali raporları halka açılsın.
• Kamunun devlet bünyesindeki ihaleler, yatırımlar ve teşviklere dair tüm mali verilere ulaşımını mümkün kılacak düzenlemeler yapılsın.
• Başbakanlık dönüşümlü hale getirilsin: siyasette ‘parti lideri’ egemenliği bitirilsin.
• Tutuklu asker ve gazeteciler adil bir şekilde yargılansın. Yargısız tutukluluk süreci aylar, yıllar sürmesin.
• Kürtaj yasası geri çekilsin.
• Yeni havalimanının hizmete girişi ile beraber Yeşilköy Havalimanı arazisi park haline getirilsin ve kamuya açılsın.
• Temel bilimler desteklensin.
• Çağdaş bilim etiği dışında kalan davranışlar ile ilgili denetimler sıkılaştırılsın, bu tip davranışlarda bulunan akademisyenler korunmayıp meslekten ihraç edilsin.
• Cinsiyetçi eğitim sistemi yeniden şekillendirilsin.
• Çocukların eğitim, sağlık ve adalet gibi haklarından faydalanmalarını teminat altına alan yasaların hayata geçirilmesi için adımlar atılsın.
• Eğitimin tüm basamaklarında güncel ve bilimsel eğitim verilsin.
• Din ve ırka dayalı olumlamalar eğitim sisteminden çıkarılsın.
• Vatan, bayrak, devlet gibi kavramlar eğitim sistemi ve anayasa içerisinde ‘kutsal’ olarak anılmasın.
• Genetiği değiştirilmiş organizmalar barındıran gıda ürünlerinin etiketleri bu bilgiyi yansıtacak şekilde işaretlensin.
• 27 Mayıs’ta başlayan direniş boyunca gözaltına alınanlar serbest bırakılsın ve hiçbir adli kovuşturmaya izin verilmesin.
• Siyasete aktif katılımı önleyen her tür engel kaldırılsın.
• Toplantı, gösteri ve yürüyüşlere ilişkin her tür yasaklama kaldırılsın, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının gereği yerine getirilsin.
• Halk sivil toplum örgütleri Türkiye’deki denetim mekanizmasına dâhil edilsin.
• Beşiktaş’taki başbakanlık ofisi taşınsın, iskele halka açılsın.
• Fikirleri, halkın haber alma özgürlüğüne olan katkıları nedeniyle tutuklu olan gazeteciler serbest bırakılsın.
• Meslek örgütlerinin meslek alanlarıyla ilgili yasal düzenlemelerde aktif rol oynaması sağlansın.
• Faili meçhullerin hesabı verilsin, suçlular adalete teslim edilsin.
• Emek sömürüsü sona ersin: işçi sağlığı ve güvenliği, esnek mesai saatleri gibi konularda, çalışanların hak ve özgürlüklerini koruyacak kalıcı önlemler alınsın.
• Yerli ve küçük sermaye teşvik edilsin, tekelleşmenin önüne geçilsin.
• Benzin, alkol ve tütüne uygulanan astronomik vergiler düşürülsün.
• Güvenli doğum kontrol yöntemlerine erişim reçeteye bağlı olmasın, temel korunma yöntemleri sağlık ocaklarından temin edilebilsin.
Lütfen bunları okuyalım ve gerekli gördüğümüz eklemeleri yapalım.
Bu daha başlangıç! Mücadeleye devam!
Dayanışmayla,
Evrim
Selamiçeşme Özgürlük Parkı / Kadıköy Istanbul
İnternet adresimiz: http://www.ozgurlukparki.com
Facebook Grup: https://www.facebook.com/groups/direnozgurlukparki
Facebook Sayfası: https://www.facebook.com/selamicesmeozgurlukparki
Twitter: https://twitter.com/ozgurlukparki
Siyasi partiler yasası değişmeli. Mevcut partilerin bu hassasiyeti dikkate alması için STK’laşmalı ve manifesto hazırlanmalı.
Mine/Kimyager
İtalya 5 Yıldız Hareketi’ni incelemeliyiz.
Erkek/Yazılımcı
TC Kimlik No’su ile seçim sistemi kurgulanırsa fazla oy pusulası gibi sorunlar da ortaya çıkmaz.
Meltem/Emekli
Kendi aramızda örgütlenebilip kendi adaylarımızı çıkartmalıyız.
Erkek/Şair
Özgürlük Parkı’ndaki forumu duyurmalıyız.
…/…
AKP seçmenine ulaşıp kendimizi anlatmalıyız
.…/…
Elimizden alınanları geri almak ve korumak için yola çıktık. Acele etmeden yola devam!
Burak/Bilgisayar Mühendisi
Seçim sistemi ve kullanılan yazılım ile ilgili bilgi verdi.
Gizem/…
Park sayısı artırılmalı. Kamusal alan kullanımının ne olduğunu bilmiyoruz. Tabandan somut hareketler yapmalıyız. Kamusal alan kullanımı artırılmalı.
…/…
Örgütlenmeliyiz. Parklar arasında bir üst yapı oluşturulmalı. Karşımızdakiler örgütlü.
Mehmet/İnşaat Mühendisi
İktidarın oy oranını azaltmalıyız. Polis teşkilatından yeniden bir düzenleme yapılmalı. Suçluların yargılanmasının sağlanması için baskı oluşturmalıyız. Yeni oluşum mevcut muhalefetten ayrı düşünülmemeli. Doğuda AKP’nin sahtekarlıkları anlatılmalı. Kendi aramızdan vekil çıkarılmalı.
Kadın katılımcı/…
Biz örgütlüyüz zaten. Apolitiğiz demeyelim artık. Yerelde kendi vekillerimizi çıkartmalıyız. Baskı unsuru olacağız. Yerele yönelmeliyiz.
Emin/Taksi şoförü
Önce muhtar adayı olmalıyız. Ondan sonra belediye başkanı çıkarabiliriz. Faşizme karşı kitlelerle parklarda çoğalmalıyız. Seçim kaybedebiliriz ama umudumuzu kaybetmemeliyiz.
Erkek katılımcı/…
STK, parti falan derken olayın özünden uzaklaşıyoruz. Gezi Parkı örgütsüzdür. Yerele gitmek değil, yerelin bize gelmesini sağlamalıyız. Biz iktidara mı yürüyoruz yoksa iktidara karşı bir duruş mu sergiliyoruz? Bunun cevabını bulalım önce.
…/…
Biz ne yaşıyoruz? Önce bir onu düşünelim. Dertlerimizi anlatabileceğimiz bir platform oluşturmalıyız. Komşularımızla konuşalım önce.
Sinem/…
Örgütlenme budur. Biz zaten örgütlüyüz. Sokağa çıkmaktan vazgeçmeyelim. AVM’lerde piknik yapalım.
Uğur/…
Kısık ateşte bu durumu koruyalım.
Işıl/…
Örgütlenme kelimesinden korkmayalım. Biz yatay örgütlendik. Öncelikle siyasi partileri açıkça uyaralım. CHP’ye baskı yapıp, “Bu Gezi’nin kahramanı kadınlar” diyelim. İtalya parlamentosunda vekiller kırmızı giyip meclise geldiler; buradakiler bunu bile yapmadılar. Milletvekili seçimlerinde %40 kadın oranı ve %10 barajının inmesini talep edelim. BDP düzen partisi olmaktan çıkıp Türkiye partisi olmalı. MHP’ye oy yok! Sokaklarda gaz yiyenler milletvekilleri olmalı.
Selahattin/…
2009’dan beri bu gidişatın durması için kendi çapımda savaş veriyorum. Bu hareket evirilecek. Siyasi parti yasası değiştirilmeli ve %10 barajı indirilmeli. 6,5 ayda baskı unsuru devam etmeli ve dinletilmeli. Oy verenler iyi düşünmeli!
Janet/…
Örgütlenmek için belediyeden kapalı alan talep etmeliyiz. Ayrıca mahalle örgütlenmeleri olmalı. Bir piknik yaparak bu sağlanabilir.
Ecehan/…
%10’u düşürmek şart! Hepimiz oy kullanmalıyız.
Burak/…
Bu parklardan temsilciler çıkarılmalı. Bu temsilciler, parkların sesini duyurmalı.
Beril/…
Web de bir forum hazırlanmalı. Alınan kararlar tartışılmalı. Pasif direnişe devam etmeliyiz. Medyaya gündem olmalı. Bunun için örneğin, direnişle ilgili görselleri günlük hayatımızda vücudumuzda taşıyarak direnişi diri tutmalıyız. Her gün bir yeni bir soru (?)
Burhan/Şair
Kendimizi anlamaya ve toparlamaya çalışan devrimci bir hareketiz. Bir örgütlenme biçimi olarak “mahalle meclisi”nin öneriyorum.
Kadın katılımcı/…
Sokak hareketinin sokaktaki iktidar ve muhalefetini devam ettirmeliyiz. Farklı fikirlere kendimizi ifade etmeliyiz.
…/…
Seçimlerde sandık görevlisi olmalıyız. Bunun için bir dilekçe yazmak gerekiyor. Önümüz kış bu direnişin kışın da devam edebilmesi için kapalı mekanlar da ayarlamalıyız. Kapalı alan olarak Nazım Kültür ve Kazım Koyuncu kullanılabilir; CKM için görüşülebilir.
Onur/…
Kürt hareketinin tecrübelerinden ve pratiklerinde faydalanmalıyız. Bostan yapılması konusunda ısrarcıyım.
Mert/…
Gezi Parkı evrensel bir manifesto çıkartmalı. Yargı ve benzeri konularda değiştirilmesi ve düzenlenmesi istenen hususlarda bir kararlar dizisi oluşturulmalı.
Soner/…
Objektif bir medya oluşturulmalı.
Cavit/…
Biz de 1 Mayıs Mahallesi’nde bir forum yapacağız. Onun için diğer forumları gezip neler konuşulduğunu dinlemeye geldim. Bu yatay örgütlenme partilere baskı oluşturmalı. Önce birbirimizi anlamalı, sonra da örgütlenmeliyiz.
Volkan/…
Neden sistem içinde örgütlenmeye çalışıyoruz? Çok farklı gruplar var ve bunların aynı çatı altında olmalarını bekleyemeyiz. Dün akşamki forumda konuştuğumuz sokaklarda top oynama fikrini destekliyorum!
Savaş/...
Sessiz kalmamalıyız. Ufaktan örgütlenmeliyiz. Etrafımıza konuşmalıyız, anlatmalıyız. Bizi hafife alıyorlardı. Öyle olmadığımızı anladılar ama bunu bir şekilde yeni gündemlerle unutturmaya çalışacaklar. Buna izin vermeyelim.
Cem/…
Biz halkız ve güç bizde! Boykota katılımı artırmalıyız. Biz tüketiciyiz! Gücümüzün farkında olalım. Direniş ekolojik sebeple çıktı ama bunun altında yatan ekonomidir.
Pınar/…
Bir ajanda/gündem belirlemeliyiz. İktidarın dilini kullanmaktan vazgeçelim. Önümüzdeki Pazartesi “Neden buradayız?” ve “Ne talep ediyoruz/istiyoruz?” sorularının cevabını çıkaralım. Toplantı notlarını tutanın notu :)
Evrim/Şehir Plancısı
Özgürlük Parkı’ndaki toplantılarımızda şu ana kadar herhangi bir gündem belirlenemedi. Henüz diğer parklar kadar forum havasına bürünemedik. Belli başlı tekrarlanan talep/istekler var. Öncelikle bunları sıralamak gerekirse:
‐ Örgütlenmek. Bir oluşum haline gelmek ve bir çatı altında toplanmak.
‐ Parklar arası koordinasyonu sağlamak.
‐ Siyasi oluşum haline gelmek ve kendi adaylarımızla seçimlere katılmak.
‐ %10 barajının düşürülmesi/kaldırılması için baskı yapmak.
‐ Boykotu yaygınlaştırmak ve büyütmek.
‐ Sivil itaatsizliğe devam etmek.
Katıldığım 2 günden anladığım kadarıyla yukarıdaki taleplere ilişkin konuşulanlara yönelik olarak somut 4 öneri var:
1. Çevremizle konuşarak parktaki foruma katılımı artırmak
2. Göztepe’deki boş bir arazide (yerini bilenler var) bir bostan oluşturmak
3. Sokaklarda top oynamak
4. AVM’de piknik yapmak
Bu noktada korsan olarak önerilerim ve dileklerim:
1. Öncelikle, parktaki forumu daha canlı hale getirmeliyiz. Bunun için pazartesiden başlayarak, yeterli ışığın sağlanması için yanımızda gerekli ekipman getirmek; pasta börek de olur tabi ki:)
2. Diğer parklarda konuşulanları okuyarak gelmek ve okuyamayanlar için kısa bir özet yapmak
3. Bir (1) gün öncesinden gündem belirleyerek çözüme yönelik tartışmalar sürdürmek ve kararlar alıp diğer direnişçilerle paylaşarak yol almak
4. “Örgütlenmeliyiz” demekten vazgeçmek. Zaten örgütlendiğimizi ve örgütlü olduğumuzu fark etmek
5. Siyasetin ve iktidarın dilinden uzaklaşmak ve amacımızın ne olduğuna karar vermek: İktidarı mı istiyoruz yoksa zaten bizimken elimizden alınanları geri alarak daha da fazlasına talip olmayı mı?
6. Direnişim sönümlenmemesi için çabuk çabuk uygulanabilir, herkesin katılabileceği eylem kararları almak.
Toplantı bitiminde çay/kahve ve konuşmaya devam etmek amaçlı kalan küçük bir grupta en sonra Pınar’ın da önerdiği:‐ Biz neden buradayız?
‐ Ne istiyoruz? sorularının çok net bir şekilde açıklığa kavuşturulması gerekiyor. Bunu bu Pazartesi cevaplayıp konuyu kapatmalı ve ilerlemeliyiz. Eksik/hatalı isimler/meslekler varsa ve gecikme için lütfen kusuruma bakmayın. Dün Taksim’de olduğum için anca tamamlayabildim. İlaveten, sokaklardaki ve meydanlardaki protestolara katılımı sağlamalıyız.Taleplerimizin arkasında olduğunu tekrar tekrar göstermeliyiz.
İlaveten şu adrese göz atmalıyız (bilenler olabilir): http://subjektif.org/2013/06/gezi-parki-protestolari-zaman-cizelgesi-ve-sokagin-istekleri/
Twitter’da #OccupyGeziManifestosu hashtagi altında talepler sıralanıyormuş. Bireysel ve park olarak biz de buraya yapmak eklemek istediklerimizin bir listesini oluşturabiliriz.
Bakamayanlar için 6 Haziranda güncellenen liste şu şekilde:
• Taksim Projesi iptal edilsin. Gezi Parkı ‘Park’ olarak kalsın.
• Tabiat Kanunu tasarısı meclis gündeminden çekilsin.
• Gösteri hakkı yasal güvence altına alınsın.
• Demokrasi seçimden seçime olmasın: Yerel katılımcılı demokrasi sürecine geçilsin. Kentleri ilgilendiren kararlar için kent meclisleri aktif hale getirilsin, şehir sakinlerinin fikirleri göz ardı edilmesin.
• Seçim barajı düşürülsün.
• Seçimlerin güvenliği garanti altına alınsın, en kısa sürede dijital seçim sistemi altyapısına geçilsin.
• İnternet filtreleri kaldırılsın.
• Alkol yasağı, kamusal alanlarda türban yasağı gibi halkın yaşam tarzını değiştirmeye yönelik yasaklar kaldırılsın.
• Haber alma özgürlüğü uluslararası standartlara uygun biçimde yorumlansın.
• Medya sansürü yasadışı ilan edilsin.
• Zorunlu askerlik kaldırılsın.
• Askeri mahkemeler kaldırılsın.
• Türkiye’deki ABD askeri üsleri kapatılsın.
• Tutuklu öğrenciler serbest bırakılsın.
• Milliyet, etnik köken, ten rengi, cinsiyet, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dayalı her türlü ayrımcılık son bulsun.
• Çağdaş bir nefret suçları yasası hazırlansın ve uygulansın.
• Ülkenin dört bir yanında süren doğa katliamı son bulsun.
• Çevre ve hayvan hakları güvence altına alınsın.
• Nükleer santral, termik santral, ya da baraj projelerinin hayata geçirilmesi planlanan yörelerde yerel referandum yaıplsın.
• Baraj projeleri için hazırlanan Çevre Etki Değerlendirme raporlarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca sertifika verilmiş şirketler değil bağımsız bilim kurumları hazırlasın.
• Gezi, Taşkışla, İnönü Stadı, Dolmabahçe ve Maçka Parkı koruma altına alınsın ve şehir parkı haline getirilsin.
• Bilim, üniversite, sanat özgür bırakılsın.
• Anadolu’nun kültürel mirası koruma altına alınsın.
• Din hanesi nüfus cüzdanlarından kaldırılsın.
• AVM’ler yerine doğa tarihi müzeler, botanik bahçeleri, sanat galerileri inşa edilsin.
• Taksim bir semboldür: Taksim her tür barışçı toplantı ve gösteriye açık olsun.
• PVSK, TMK, TCK, CMUK düzenlemeleri demokratikleştirilsin.
• İfade özgürlüğü uluslararası standartlara uygun biçimde korunsun.
• AKM yıkılmasın, restore edilsin.
• Türkiye Ermeni Soykırımı ile yüzleşsin.
• Devlet Hrant Dink cinayeti ile, Roboski ile, Reyhanlı ile yüzleşilsin.
• Devlet Tiyatroları, Devlet Opera ve Balesi kapatılmasın.
• Devlet tüm din ve mezheplere eşit mesafede dursun.
• Yaşam tarz ve tercihleri yasalar çerçevesinde koruma altına alınsın.
• Suriye’ye tehdit sona ersin, Suriyeli sığınmacılar sınırdan uzak güvenli bölgelere yerleştirilsin.
• Polis şiddeti sona ersin. Şiddete eğilimi olan polisleri polis teşkilatından ayıklayacak düzenlemeler yapılsın.
• Sivil örgütlenmenin önü açılsın, sendikalaşmak kolaylaştırılsın.
• Gelir adaletsizliği sona ersin.
• Azami ücret, asgari ücretin 10 katını geçemesin.
• Başbakanlık örtülü ödeneği kaldırılsın.
• Siyasi şeffaflık sağlansın. Kürsü dokunulmazlığı hariç tüm dokunulmazlıklar kaldırılsın.
• Yeni anayasa yerine 1961 Anayasası modernize edilsin.
• Kanunun üstünlüğüne riayet edilsin ve yasal olmayan tutuklamalar sona erdirilsin.
• Maden rezervleri millileştirilsin.
• TPAO petrol arama ve çıkarma konusundaki tek yetkili kurum haline getirilsin.
• Tüm kamu kuruluşlarının gelir ve giderleri, mali raporları halka açılsın.
• Kamunun devlet bünyesindeki ihaleler, yatırımlar ve teşviklere dair tüm mali verilere ulaşımını mümkün kılacak düzenlemeler yapılsın.
• Başbakanlık dönüşümlü hale getirilsin: siyasette ‘parti lideri’ egemenliği bitirilsin.
• Tutuklu asker ve gazeteciler adil bir şekilde yargılansın. Yargısız tutukluluk süreci aylar, yıllar sürmesin.
• Kürtaj yasası geri çekilsin.
• Yeni havalimanının hizmete girişi ile beraber Yeşilköy Havalimanı arazisi park haline getirilsin ve kamuya açılsın.
• Temel bilimler desteklensin.
• Çağdaş bilim etiği dışında kalan davranışlar ile ilgili denetimler sıkılaştırılsın, bu tip davranışlarda bulunan akademisyenler korunmayıp meslekten ihraç edilsin.
• Cinsiyetçi eğitim sistemi yeniden şekillendirilsin.
• Çocukların eğitim, sağlık ve adalet gibi haklarından faydalanmalarını teminat altına alan yasaların hayata geçirilmesi için adımlar atılsın.
• Eğitimin tüm basamaklarında güncel ve bilimsel eğitim verilsin.
• Din ve ırka dayalı olumlamalar eğitim sisteminden çıkarılsın.
• Vatan, bayrak, devlet gibi kavramlar eğitim sistemi ve anayasa içerisinde ‘kutsal’ olarak anılmasın.
• Genetiği değiştirilmiş organizmalar barındıran gıda ürünlerinin etiketleri bu bilgiyi yansıtacak şekilde işaretlensin.
• 27 Mayıs’ta başlayan direniş boyunca gözaltına alınanlar serbest bırakılsın ve hiçbir adli kovuşturmaya izin verilmesin.
• Siyasete aktif katılımı önleyen her tür engel kaldırılsın.
• Toplantı, gösteri ve yürüyüşlere ilişkin her tür yasaklama kaldırılsın, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının gereği yerine getirilsin.
• Halk sivil toplum örgütleri Türkiye’deki denetim mekanizmasına dâhil edilsin.
• Beşiktaş’taki başbakanlık ofisi taşınsın, iskele halka açılsın.
• Fikirleri, halkın haber alma özgürlüğüne olan katkıları nedeniyle tutuklu olan gazeteciler serbest bırakılsın.
• Meslek örgütlerinin meslek alanlarıyla ilgili yasal düzenlemelerde aktif rol oynaması sağlansın.
• Faili meçhullerin hesabı verilsin, suçlular adalete teslim edilsin.
• Emek sömürüsü sona ersin: işçi sağlığı ve güvenliği, esnek mesai saatleri gibi konularda, çalışanların hak ve özgürlüklerini koruyacak kalıcı önlemler alınsın.
• Yerli ve küçük sermaye teşvik edilsin, tekelleşmenin önüne geçilsin.
• Benzin, alkol ve tütüne uygulanan astronomik vergiler düşürülsün.
• Güvenli doğum kontrol yöntemlerine erişim reçeteye bağlı olmasın, temel korunma yöntemleri sağlık ocaklarından temin edilebilsin.
Lütfen bunları okuyalım ve gerekli gördüğümüz eklemeleri yapalım.
Bu daha başlangıç! Mücadeleye devam!
Dayanışmayla,
Evrim
Selamiçeşme Özgürlük Parkı / Kadıköy Istanbul
İnternet adresimiz: http://www.ozgurlukparki.com
Facebook Grup: https://www.facebook.com/groups/direnozgurlukparki
Facebook Sayfası: https://www.facebook.com/selamicesmeozgurlukparki
Twitter: https://twitter.com/ozgurlukparki
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder