20 Haziran 2013 Perşembe

Kocamustafapaşa forum notları (20 Haziran)

Bugünkü toplantımıza düne kıyasla oldukça organize başladık. Başlangıç sayımız 60-70 kişi ile ifade edilebilir. Gitgide kalabalıklaşarak ilk bir saat içinde 150 kişinin tartışabildiği bir foruma evrildik.

Ana başlıklarımız dün belirlediğimiz üzere, komite-halk meclisi-kolaylaştırıcı ekip gibi terimlerle ifade edilen mekanizmayı netleştirmek ve önümüzdeki sürece yönelik fikir ve eylemlilikler inşa etmekti.

1- Bir çok farklı eğilim olmasına rağmen tartışmalar sonucunda, şimdilik bir komite seçmeme fikrinde uzlaştık. Farklı arkadaşlar söz alarak halk meclisi, komite gibi terim ve uygulamaların forumlarda deneyimlediğimiz çoğulcu demokrasi anlayışına ve bu direnişin ruhuna uygun düşmediğini vurguladı. Ancak kararların uygulanması ve diğer forumlardaki arkadaşlarla iletişimin sağlıklı yürütülebilmesi için de bir mekanizmanın gerekliliğinden söz edildi. Toplantılarda sorumluluk alınarak, gönüllülük temelinde sorumlular belirlenmesi herkesçe kabul gördü. Buluşmalarımızda her toplantı öncesinde bir moderasyon (toplantı kolaylaştırıcısı) ve not tutarak kararları diğer yerel forumlardaki arkadaşlarımıza ulaştırma görevini de üstlenecek bir yazman belirleyeceğiz. Forumdan çıkan sonuca göre, "K.M.paşa Dayanışması forumlarında yer alan herkes bu dayanışmanın doğal üyesi ve karar mekanizmasının doğal bir parçasıdır".

2- Komite ve halk meclisi tartışmaları sürerken söz alan arkadaşlar sık sık, bu tartışmaların bizi toplanma sebebimizden uzaklaştırdığını ve bir an önce Kocamustafapaşa Dayanışması'nın somut adımlar atması gerekliliğini dile getirdi. Bir kaç somut öneri şu yöndeydi:
Son zamanlarda sosyal medyada çokça konuşulan AVM'lerden alışveriş yapmama eylemi,
Taksim Gezi Parkı'nda başlayarak dışarıya doğru yayılan direniş hareketleri süresince direnişçilerle dayanışma içinde olmayan ve protestoculara çeşitli zorluklar çıkaran (Polise teslim etmek, mekana almamak vb.) işletmelere yönelik protestolar gündeme getirmek,
Gözaltına alınan, eylemlerde yaralanan arkadaşlarımıza destek olmak, onlarla dayanışmak adına atabileceğimiz somut adımları tartışmak,
Kocamustafapaşa Meydanı'ndan, daha etkin tartışabileceğimiz ve daha farklı eylemler inşa edebileceğimiz bir açık alana (mümkünse civarda yer alan, forum yapabilmemiz için elverişli bir parka) taşınma fikri,
AKP hükümetinin Taksim civarında başlattığı ve son süreçte hız verdiği kentsel dönüşüm ve yıkım politikalarının yerelde de sürdürüldüğünü vurguladık. Kocamustafapaşa, Çapa, Samatya, Yedikule gibi bir çevre içinde planlanacak bu projelere kitlesel eylemlerle cevap verme önerisi getirildi. Yerelde bu projeleri takip etmenin bizim sorumluluğumuz olduğu konuşuldu ve bu eylemleri gündeme getirme kararı alındı.
22 Haziran Cumartesi günü 19.00'da Taksim Dayanışması'nın çağrısıyla, direnişimiz esnasında polis terörü sonucu hayatını kaybeden 5 arkadaşımızı anmak için gerçekleştirilecek "karanfilini al da gel" eylemine kitlesel katılım kararlaştırdık.
Kitlesel bir ulaşım ücreti protestosu önerildi. (Örneğin, Cumartesi günü Taksim'e gidilirken otobüslere akbil basılmaması gibi...)
3- Yarına dair somut planımız ise şu şekilde:
Cumartesi gününden önce, "Kocamustafapaşa sakinleri" imzalı bir çağrı hazırlanıp bildiri haline getirecek ve yarın akşam forum saatinde buluşup çevre mahallerde duyurusunu yapacağız. İki arkadaşımız bildiriyi hazırlama görevini üstlendi ve forum esnasında bastırmak için para toplandı. Saat 21.00'de Kocamustafapaşa Meydanı'nda buluşuyoruz. Bugün netleştirdiğimiz gündemler üzerinden tartışmalarımıza ve forumlarımıza ise ilerleyen günlerde devam edeceğiz.

1 yorum:

  1. 20 Haziranda, yapılan forumda; AKP hükümetinin Taksim civarında başlattığı ve son süreçte hız verdiği kentsel dönüşüm ve yıkım politikalarının yerelde de sürdürüldüğü vurgulandı. Kocamustafapaşa, Çapa, Samatya, Yedikule gibi bir çevre içinde planlanacak bu projelere kitlesel eylemlerle cevap verme önerisi getirildi. Yerelde bu projeleri takip etmenin bizim sorumluluğumuz olduğu konuşuldu ve bu eylemleri gündeme getirme kararı alındı.

    Bu karar doğrultusunda Yedikule kara surlarında açılan yeni kapı için eylem yapılmasını öneriyorum….

    Fatih İlçesinin sınırları içinde bulunan Fatih, Zeytinburnu ilçemizi ayıran İstanbul Kara Surları Dünya Miras Alanı’nda Kültür Varlıkları tescilli eserleridir. Ekim 2011 tarihinde Büyükşehir Belediyemizden de geçen İstanbul Tarihi Ada Yönetim Planı’nda da belirtildiği üzere, Tarihi Surlar UNESCO Dünya Miras listesine dahil edilmiştir. Surların Yedikule kapısı tek araç geçişine elverişlidir.

    Geçen aylarda, hafta sonu ve sabahın erken saatlerinde Yedikule kapısının yanına iş makineleri ile gelen Fatih belediyesi fen işleri ekipleri İkibin yıllık surların kalanını yıkarak tırların dahi rahatlıkla geçebildiği yeni yol açmıştır.

    Ayrıca aydınlatma ve işaret direkleri konularak söz konusu yerin düzeltildiği, adeta Yedikule kapısının yanına bir kapının daha açıldığı gözlemlenmiştir. Bu surları tahrip etmek, dokunmak ve yıkmak insanlığa ve tarihe hakarettir, suçtur. (Öneren;Fazıl Uğur SOYLU)

    YanıtlaSil