19 Haziran 2013 Çarşamba

İstanbul'daki forumlarda neler konuşuldu? (marksist.org)

Aşağıdaki notlar http://www.marksist.org/haberler/11942-istanbuldaki-forumlarda-neler-konusuldu adresinden alınmıştır.

Dün akşam İstanbul'un birçok yerine yapılan ve toplamda binlerce kişinin katıldığı forumlarda Gezi Parkı direnişi ve mücadelenin geleceği tartışıldı. Konuşmalarda, her türlü ayrımcılığa karşı durmanın önemi vurgulandı.
Forumlarda muazzam bir demokrasi ve özgürlük ortamında tartışmalar yürütülürken, etrafa rahatsızlık vermemek için konuşmalar sırasında alkış vs. kullanılmadı. Onun yerine aktivistler konuşmaları onaylayıp onaylamadıklarını elleriyle yaptıkları hareketlerle ifade ettiler.
İstanbul'daki forumlar bu akşam da sürecek. Saat 21:00'de başlayacak halk toplantılarının programı için tıklayın.
Maçka
Marksist.org muhabirlerinin aktardığına göre, Maçka Parkı'nda 300 kişinin katıldığı forumda, doktorlar, avukatlar, LGBT bireyler, Hristiyanlar, sosyalistler, meslek odaları temsilcileri, çeşitli STK'lardan aktivistler ve bağımsız bireyler yer aldı.
Forumda söz alan bir avukat, bu hareketin Kürtlere yönelik ırkçılığa, cinsel ayrımcılığa karşı ve her türlü ezilenin hakkını koruyan bir hareket olması gerektiğinden bahsetti. Duran adam eylemi tartışılırken, sembolik olarak 5 dakikalığına alanın bir bölümü bu eyleme eşlik etti.
Maçka Parkı'nda ayrıca Gezi Parkı'ndaki politik ortam ve örgütsüzlük de tartışıldı. Parktaki örgütsüzlük ve lidersizlik hâlinin hoş olduğunu öne sürenler dahi yine de örgütlü olmanın fayda getireceğini vurgulayarak, mevcut örgütlerin de eski kalıpları bırakarak bu hareketle birlikte kendilerini yenilemeleri gerektiği belirtildi.
Foruma katılan aktivistlerin tamamına yakını parkta yeni etkinlikler, atölyeler yapılması gerektiğinde anlaştı. Hafta sonu gerçekleştirilecek Trans Yürüyüşü ve haftaya olacak olan Onur Yürüyüşü'nün 'Direniş' teması belirtilerek duyuruları yapıldı.
Fotoğraf: Gürkan Vayis - Maçka'daki forumdan
Göztepe
Göztepe'de gerçekleştirilen halk forumunda en çok desteklenen görüşler şöyleydi:
1- Başörtülü bireylerin yaşadıklarına duyarsız kalmış olmaktan dolayı pişmanız
2- Cinsiyetçi, homofobik, ötekileştiren dilden vazgeçmek şart
3- %10 seçim barajı kaldırılmalı
4- Demokrasi çoğunluğun temsiliyle değil, herkesin katılımıyla gerçekleşmeli
5- Tüm tutuklular serbest bırakılmalı
Cihangir
Toplantıda Gezi'nin yarattığı direniş ruhuna övgü yapılırken, korku duvarının aşıldığı belirtildi. Çöp toplama, koordinasyon, insan hakları gözlemciliği ve medya iletişim gibi konularda ekipler kurulması kararlaştırılırken, günlük bülten oluşturup dağıtma ve diğer direniş parklarıyla eşgüdüm ve haberleşme ihtiyacından bahsedildi.
Parkın tıpkı Gezi'de olduğu gibi çeşitli etkinliklerle bir yaşam alanına çevrilmesi tartışıldı. Her alanda, özellikle direniş alanlarındaki her türden cinsiyetçi, ırkçı, ayrımcı ve faşizan hareketin koordinasyona iletilmesi ve çok daha net tavır alınması kararlaştırıldı. Direnişi ve mücadeleyi bölen temel şeyin bu tür ayrımcılıklar olduğu vurgulandı.
Abbasağa
Beşiktaş'taki Abbasağa parkı yüzlerce Gezi direnişçisini bir araya getirdi, kitle parkın içindeki amfitiyatroya sığmadı. Taksim Dayanışması'nın hastanedekilere ve gözaltındakilere destek heyeti oluşturduğu aktarıldı. Örgütlenmenin kötü bir şey olmadığına, herkesin kendi fikrini söylemesinin yanında bir çoğunluk hareketinin gerekli olduğuna vurgu yapıldı.
Sosyal medyada, direnişi bilmeyenlere mücadelenin "sinirlenmeden, tane tane, canımız sıkılmadan" anlatılması gerektiği belirtildi.
Forumda Roboski ve Reyhanlı katliamlarının unutulmaması gerektiğine, halk meclisleri kurulmasının önemine ve bu hareketin bir siyasal alternatif yaratması gerektiğine dair vurgular öne çıktı.
(Abbasağa'daki forumdan daha detaylı notlar için: http://ve-saire.tumblr.com/post/53322971938/18-06-2013-abbasaga-forumu-notlar)
Fatih
Marksist.org muhabirlerinin aktardığına göre, Fatih'teki toplantıda, çeşitli yerlerde yaşanan saldırılar sebebiyle başörtülü kadınların Gezi direnişini 28 Şubat provası gibi algılamasıyla ilgili rahatsızlıklar dile getirildi. Bunun için, direnişin içinde yer alan Fatihliler, eylemlerin ulusalcılar tarafından çalınmasının önüne geçilmesi gerektiğini tartıştılar. Gezi Parkı aktivistleri bu akşam bir kez daha Saraçhane Parkı'nda buluşacaklar.

1 yorum:

  1. Şimdilik ellerinize, ayaklarınıza, fikirlerinize sağlık diyorum. Zaman içinde hem katılacağım, hem de tartışılan konularla ilgili yorumlar yapacağım, fikirlerimi paylaşacağım...
    Uğur Esmer

    YanıtlaSil