19 Haziran 2013 Çarşamba

Abbasağa Parkı (18 Haziran)

Aşağıdaki notlar http://ve-saire.tumblr.com/post/53322971938/18-06-2013-abbasaga-forumu-notlar
adresinden alınmıştır.

18.06.2013 Abbasağa Forumu Notları
Genel notlar;
-Çok kalabalıktı. Yunan tiyatrosunun dışına taştık, yetmedi.
-Çevrede parkı normal şekilde kullanan kişiler de vardı, sağolsunlar mümkün olduğunca gürültü yapmadılar. (Ama bir o kadar da yaptılar :) Konuşulanların birçoğunu duymadık.
-Konuşmacılara dair, ad, cinsiyet vb. hiçbir şeyi kaydetmedim. Birçoğu kendini anlatmak için kimliğini, hangi takımı tuttuğunu, dinini söyledi. Cinsiyetini bariz bir şekilde görebilmemize rağmen cinsiyetini dahi belirten oldu :) İşin cilvesi…
image
Kişilerin ağzından konuşulanları aktarıyorum;
1 ”%50 denilen kesimden” esnafla konuştum. Sonuç olarak; Turizmin etkilenmesinden, işlerinin bozulmasından çekiniyorlar. Eminönü esnafı zordaymış. İhtilal korkusu var. Ortak düşünceleri sandıkta buluşmak. “Alternatif parti olsa onu deneriz, artık Akp’ye oy vermek istemiyoruz.” dediler.
2 Taksim Dayanışması’nın aynı günün sabahı 10.00’da olan toplantısının notları: Bugün normalde 350 civarında olan katılım 150 kişiye düşmüş, bu konuşmaların net gitmesi açısından avantajlı oldu. Hastane ve gözaltındakilere destek heyeti oluşturuldu. TD’de basında çıkan haberlerin yanlışlığını aktarmak için az kişiler (sadece 7). Yetersiz. Genç katılımcı sayısı yaklaşık 20, bunlardan 5’i iletişim okuyor, manifestoların yazılmasından sorumlular, gençleri harekete geçirecekleri yazıları hazırlamakla yükümlüler. Manifestolar açık ve kompakt olmalılar. Eylemin mahalleleşmesi lazım. Parklar doğal afetler olduğunda gidilecek yerlerdir. Beşeri bu afette de buralarda toplanmasını bilelim.
Örgütlenmek kötü birşey değildir, herkesin kendi fikrini söylemesi yanında, çoğunluk hareketi gerekir. İnsanımızın bilmediği şey, örgütlenmektedir.
4 Uğur Mumcu’yu anmak gerekirse, kendi çabamızla köy enstitüleri benzeri bir oluşumu desteklemek ve kurmak mantıklı geliyor. “Göt kılıyık” diyen teyzeyle dalga geçtik ama asıl onlarla iletişime geçmenin yolunu aramak gerekir.
5 Bu yaz tatillerimizi Anadolu köylerinde geçirelim. Yaşadıklarımızı, bildiklerimizi aktaralım.
6 Parklarda atölyeler düzenleyebiliriz.
7 Flamaların indirilmesi istendi ve desteklendi ama biz yeni bir uyanıştayız halbuki o sendikalar ve stklar senelerdir canla başla bizim için de emek veriyor, bu desteği onlara göstermeliyiz.
Bir adet cüzdan bulundu! (Gülüşmeler…:)
8 Sosyal medyada biz birbirimizi takip ediyoruz. Amaç bilmeyenlere olanları aktarmak olmalı. Bunu sinirlenmeden, tane tane, canımız sıkılmadan yapmalıyız.
9 Bu bir demokrasi anlayışıysa gerekirse esnaf da zarar görecek, gerekirse biz de göreceğiz, bazı hakların alınması için bazı bedeller ödenmesi gerekir.
10 Ortaya bir manifesto dökülmeli. 100-200 maddeli. Ortak çalışma ile… Bunu siyasi partilere aktarmak gerekir. Örgütlenmek şarttır. Sivil Toplum Kuruluşları artabilir örneğin.
11 Çapulcu olarak adlandırılmış, bunu benimsemiş olabiliriz ama aslında değiliz. Kimseye “Cahildir, anlamaz.” demeden, bunu anlatalım. Neden “marjinal” görüldüğümüzü, üretimden yana olduğumuzu… Bizim işimiz üretgenlik, eleştirmek değil. Kısa film, senaryo, fotoğraf, yazı, hangi yöntemi biliyorsak bu şekilde anlatmalıyız ve başka insanları davamıza kazandırmalıyız.
12 Taksim’de polisle konuştum. Bize hak veriyorlar. Anlamaya çalışıyorlar. Tavsiyem gidip onlarla konuşmanız, küfür, hüküm, yargı olmaksızın. Kesin yargı belirtmeksizin, suçlamaksızın.
Bir cüzdan daha bulundu. Bu daha sonra sık sık oldu, o yüzden bir daha yazmayacağım :)
13 Mahrum bırakıldığınız hakları unutmayın, unutturmayın, tüm bunlar Türkiye için yeni değil ama unutulması işi başa sarıyor.
14 Politikalarınızı karşı tarafın politikalarına cevap olarak yaratmayın, önce kendizi doğru anlatmaya bakın.
15 Ortak bir tez olmalı. Yandaş medyayı mutlaka boykot etmeliyiz.
16 Halk meclisleri kurulmalı. Sonrasında o siyasi bir oluşuma dönüşecektir.
17 Partileşmemiz gerekiyor. Neden bir belediye başkanı, bir başbakan bizim sesimiz olmasın? Örneğin İ. Ortaylı gibi başı çekebilecek biri iyi olurdu.
18 Türkiye’ye ait Reyhanlı, Uludere gibi acıların unutulmaması lazım.
19 Tüm kimlikler ötekileştirmedir, hiçbir terminolojiyi kabul etmiyorum. Sorun yerleşik siyaset üretme sorunudur. Sorun Akp veya Erdoğan değildir, onlar gittiğinde de aynı sorunlar devam edecektir. Bunu çözmek gerekir. (Kişisel favorimdir :)
20 İletişim ve koordinasyon masası oluşturalım. O düşünceleri temsilci, örneğin Taksim Dayanışması’na iletelim. Manifesto oluşsun. Ortak bir metinle çatışma isteminde olanlara sağduyu çağrısı yapalım.
21 Bir kişiyi barikatta gördüğünüzde değerli, sonra parkta içerken gördüğünüzde değersiz görmeyin. Hes barajlarıyla ilgili bir eylem yapacağız, takipte kalın.
22 Karar vermek için meclis oluşması şart, ustream’de bu verilebilir. Meclis toplantıları öneriyorum. Koordine bir çabayla. Alternatif üretmek için bu forumları sistematiğe getirmek şart.
23 Halk meclisleri ile önce belediyecileri ardından vekilleri sonra da hükümeti etkileyebiliriz.
(Temel fıkrası anlatan biri çıktı :)
24 (Pr.cı bir arkadaş) Ortak söylemi bulup buna odaklanmak şart. Bir pazarlama planı, aksiyon planı şart.
25 Biz eşiz, kardeşlikten öte birşey bu. Medyanın bu zamana kadar tüm anlattıklarını unutun. (Kürtçe) Umarım kimsenin çocuğu ezilerek yaşamaz.
26 Kendinize en ters gördüğünüz örgütlenmelerin içine girin.
27 Medya çalışanlarına, emir kullarına destek gösterin, kimseyi günah keçisi yapmayın. Böylelikle onlardan da şahıslarını koruma içgüdüsüyle hareket değil, destek görürsünüz, onları da kazanırsınız.
28 (Avukat) Ulaşılabilir davaların peşinde koşmalıyız. Örneğin, polis şiddetine maruz kalan herkes ama herkes baroya başvursun. Evet, sonunda büyük ihtimalle red alıcaz, ama aldığımız red sayısı arttığında İHM’ye daha güçlü gidicez.
29 Boykotu sonuna kadar destekliyorum ama kapitalizm sebebiyle daha gerçekçi merciler üzerinden gitmesinde fayda var.
30 Gerçekleşen diğer projeleri unutmayalım, onlara da dikkatimizi verelim. (Örneğin Hesler)
31 Açık Demokrasi için İtalya örneğini vermek istiyorum, bunu başarabiliriz. acikdemokrasi.org.
32 Hayatınızla ilgili her şeye bu insanlar karar veriyorsa, siyasetle ilgilenmiyorum diyemezsiniz. Apolitik olmanıza yıllardır direniyorum. Biz bu direnişi gerçekleştirirken olanlar dahi yeterince önemli. 
33 Hür iradenin güzelliğini bilmeyene anlatmamız lazım.
34 Oy vermeye teşvik etmeliyiz. Oy sandıklarının başında nöbet tutmalıyız. Başkaları oy sandığı başında duranlara kumanya getirtiyor. Biz de bu şekilde çalışkan olabilmeliyiz.
35 Direncimizi kaybetmeyelim, kaydettiğimiz anda Ethem’i Abdullah’ı, diğer vefat edenleri. Seçim barajı istemiyoruz, bunu haykıralım. 
36 Film sektörü tamamen cemaatin elinde, sanatı korumak için ekonomik güç gerekiyor.
37 Günümüzde insan olarak aidiyet sorunumuz var, bir düşünceye, bir oluşuma. Eğer bir oluşuma gireceksek, örgütleneceksek, gittiğimiz yeri değiştirebileceğimizi bilelim. Etkileyebileceğimizi, istediğimiz gibi şekillendirebilieceğimizi bilelim. (Bi de halaydan vazgeçelim :)
38 Yeni bir siyasi oluşuma kesin ihtiyaç var. Çalıştaylar oluşturmak şart.
39 Süngüyü indirmeyelim, küçülmeyelim, tehdit olarak algılanmaya devam edelim. Boykotları iyi yönlendirelim.
40 Roboski, Reyhanlı unutulmasın. Pasif direnişin yanında, yurttaş gazeteciliğimizin devam etmesi gerekiyor. Başka şehirlerde bulunanları bizzat değilse, arkadaşın arkadaşı şeklinde ayağa kaldırmak, farkındalığı her yere yaymak gerekiyor.
41 Sosyal medyada korku salmaya çalışıyorlar, kanmayalım. Yazmaya, paylaşmaya devam.
42 Doğrudan demokratik bir siyasallaşma içine girelim. dogrudandemokrasi.com
image
Not aldıklarım üzerinden özetler bunlardır. Kendi fikirlerimi forumda henüz ifade etmedim ama edeceğim.
Şimdilik söyleyebilirim ki; forumların daha kısa sürelerle (konsantrasyon süresini aşmadan) gerçekleşmesi ve böylelikle HEP sürmesi gerektiğini savunuyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder