20 Haziran 2013 Perşembe

Yeniköy Forumu Notları (19 Haziran)

Taksim Dayanışma'dan Cihan diye bir arkadaş gelmiş, söz alıp moderasyon ve not tutmak için geldiğini söyledi. Biraz ortamı toparladı. Ağırlıklı olarak kadınlar vardı. Yaş grubu çok dağınıktı ailecek gelenler, gençler, akademisyenler, yaşlı amcalar vs. Yarım saatte ancak toparlandı ortam. 
Tartışmadan kesitler şöyle: 

- Cihan kendini tanıttıktan sonra yaşlı bir amca, gel sana özel bişi söylicem diyip kendisini kenara çekti. Biz de gittik, diyor ki "faşist çok burada, çoluk çocuğa, kadınımıza kızımıza saldırırlarsa onları kim koruyacak". Cihan adamı forum ortamına çekti, çekincelerini iletti. Kadınlar da biz madur değiliiiiz, kendimizi koruruz gibi bir tepki verdiler. Amca da oturdu foruma katıldı. 

- Bir kadın "buradayız çünkü dayatmalardan bıktık" dedi. Bir diğeri Ankara'dan geldim, bir parktan diğerine gidiyorum, anneyim, çocuklarıma dokunmasınlar dedi. 

- Çok eski bir "yeniköylü" burada sinagog, kilise, cami birarada büyüdük. Gayrimüslüm komşularımız çok. Yeniköy bu geleneğin en sağlam olduğu semtlerden biri. Bizi bölmelerine izin vermeyelim dedi. 

- Bu noktada bir adam, polisin akaretlerdeki çatışma esnasında kendisine "ermenisiniz siz" diye saldırdığını söyledi. 

- Bir kadın moderatörlüğü ele aldı. Söz vermeye ve 2 dakika sonra konuşmaları sonlandırmaya başladı. - Bir akademisyen söz aldı, ben burada TD'nin temsiliyetini anlamıyorum. Böyle büyük çatılara gerek yok, siyasi olmakla politik olmak aynı şey değil dedi. Ona çeşitli tepkiler geldi. 

- Bir kadın Yeniköy parkına camii yapılacağını söyledi. Yerel örgütlenmeler yaratıyorsak, bunu da konuşalım. Kim ister burada camii? Ben ıhlamur ağalarının kesilmesini istemiyorum, bir dolu camii var dedi. Aynı kadın TD'ye çağrı yapan kadınmış, Yeniköy'de de toplanalım diye. Camii inşaati için birşeyler yapalım, imza toplayalım vs gibi öneriler sundu. Toplanıyormuş zaten, adresler verildi.

- 10 yaşlarında bir çocuk söz aldı: "yurdumuzu kurtaran kahramanlara gaz sıkıldı diye buradayım ben" dedi. :)

- Başbakanın "ayrıştırma" mentalitesini beslemeyelim dendi. Buna herkes katıldı. 

- Bir kadın söz alıp asker kızı olduğunu, balkonuna bayrak astığında tepki aldığını söyledi. Markette insanlar birbirlerini tehtid ediyormuş. Tencere-tava çalan bir teyzeyi polis şu şekil uyarmış "şimdi komşun olarak uyarıyorum, yarın farklı olur". 

- Facebook'ta yeniköy sayfası varmış, üye olun, oradan haberleşelim dendi. 

- Süreçte yabancı basına çevirmenlik hizmeti vermiş bir kız söz aldı. Denk gelip bir gün Bağcılar Belediyesine gittiklerini, o sırada belediyenin düzenlediği bir foruma denk geldiğini anlattı. Belediye insanların sorunlarını tek tek dinliyormuş, belediye başkanı bizzatihi sorunların çözüleceğini taahhüt ediyormuş vs. AKPnin yoksul semtlerde müthiş bir belediyecilik anlayışı var, o kesimin tavırlarını anlamak gerek. O yüzden insanlar bize marjinal olarak bakıyorlar, o yüzden Erdoğan dünya başkanı diyorlar dedi. Yapıları işletelim. Eğer camii yapılmasını istemiyorsak belediye ile görüşelim vs dedi. Bir de onları ötekileştirmeyelim, diyalog kurmamız lazım vs dedi. 

- Biri söz alıp asker kızıyım diyen kadına hitaben "keşke herkes istediği bayrağı taşısa, kimse laf etmese" dedi. BDP / apo bayraklarına ithafta bulundu. Kalabalık tepki göstermedi, destekledi hatta. 

- Koç üni.den bir akademisyen "bu forumlar çok önemli, bizi kendi kendimize yerelde örgütlenmeye sevk etti" dedi. Yapıcı öneriler getirmeye çalışalım mesela açık kütüphane yapalım parka dedi. Ayrıca ctesi günü gezide karanfil bırakma eylemi olacağını duyurdu. 

- Yoğunluklu olarak başbakanın %50 provokasyonuna gelmeyelim, karşı tarafla diyalog kuralım. akpliler bizim derdimizi anlasın, biz onları anlayalım. yapay bölünmeler yaratmayalım denildi. 

- Bir de yaklaşık 100 kişi filan vardı.- Saat 23:00 civarı ayrıldığım için notlarım buraya kadar. Forum devam ediyordu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder