19 Haziran 2013 Çarşamba

Maçka Parkı Notları (18 Haziran)

Foruma katılanlar kimlerin çekim yaptığını bilmek istedi. Hayat TV ve İMC'den arkadaşlar, bir de Fransız gazeteci görüntü alıyordu. 

Megafon olmaması kimi zaman sorun yarattı. 

Forumun moderasyonu yapılırken söz almak isteyenlerin listesi önceden çıkarılarak ilerlenmedi, el kaldırıp söz alarak konuşuldu. Konuşma süresi tutulmadı. Buna rağmen dengeli bir tartışma ilerledi. 
Forum başladıktan sonra, önceki akşam Abbasağa'da yapıldığı gibi belli jestlerin kullanılması önerildi: Desteklediğimiz öneriler için kollarımızı kaldırıp ellerimizi sallamak, desteklemediklerimiz için kollarımızı çapraz yapmak, uzun konuşanları uyarmak için makara sarma hareketi yapmak. Bu jestler kısmen benimsendi.
Saat 22:00'de 5 dakikalık sessizlik eylemi yapıldı. Şu linkteki eylem: https://www.facebook.com/events/171030689741602/ Aynı zamanda anma olarak yapıldı.

Forum kimi zaman "Taksim Dayanışması'na sorular"a dönüştü. SSÖ'nün mitingde neden konuşmadığı gibi merak edilenler soruldu. Dayanışmanın  forum düzenlemek konusunda diğer şehirlere yardımcı olması istendi, vs.

Seçim barajı ve bağımsız aday çıkarma konuları konuşuldu. 

Eylemin Gezi'ye hapsolmasından bahsedildi, sokağa çıkmanın gerekliliği üzerinde duruldu. Başta harekete güç veren, iktidarın onu çözmesini zorlaştıran örgütsüzlüğün cumartesi gününden itibaren aleyhimize işlediği söylendi. 
Örgütlenmenin önemini vurgulayanlar örgütlü arkadaşların pratik meselelerde çok deneyimli olduğunu, onlardan öğrenilecek şeyler olduğunu anlattı.
Örgütlenmeye gerek olmadığını düşünenler, bu noktada DİSK ve KESK'i eleştirenler, çalıştığı sektörde örgütlenmenin zorluğundan yakınanlar da var. 
Bulunduğumuz alanlarda, kendi mahallelerimizde örgütlenelim ve fikir üretelim, bunlar da Taksim Dayanışması'na iletilsin dendi.

Müşterek alanlarımız üzerinde biz karar verebiliriz, yeni bir siyaset dili kurabiliriz, kuruyoruz dendi.

- Sembolik bir çadır kurulması ve o çadırda nöbetleşe durulması
- Beraber eğlenmek, yemek yemek
- Atölyeler düzenlenmesi 
- Bireysel ya da küçük gruplar halinde çöp toplanması gibi somut öneriler var.

Forumdaki bir avukat arkadaş gözaltı konusunda bilgilendirme yaptı. Polisin gözaltına alınanları tutanak tutmadan tartaklayıp bırakabildiğini (o zaman bu tam olarak gözaltı da olmuyor) - avukat çağırma/imza atmama/saati kaydetmenin önemini anlattı. 
Yine aynı şekilde doktora gidip tüm lezyonlarınızı gösterin ve yazdırın, doktorlar fişlenmekten korkabiliyorlar ama siz ısrarcı olun denildi. 

Yeni oluşumlar ve internet siteleri duyuruldu. Gezi için Hukuk, Parklar Bizim, gezimeclisi.org, perşembe günü Kabataş Rıhtım'da yapılacak üniversitelerle ilgili bir forum, direnişçilere destek amacıyla birleşen bir grup terapist bunlardan birkaçı. 

Bu seneki teması kaderin bir cilvesiyle aylar önceden "Direniş" olarak belirlenmiş olan LGBT Onur Haftası'na çağrı yapıldı. 23 Haziran'da Trans Onur Yürüyüşü, 30 Haziran'da LGBT Onur Yürüyüşü var.

Parktaki tinerci gençler de forumun bir kısmına katıldı. Bir arkadaş tineri bırakmak istediğini söyledi. AMATEM ve madde bağımlılığı üzerine çalışan bir STK (adını not etmemişim) önerildi. Bir grup katılımcı ise yarınki foruma kafası ayık gelirse yardımcı olabileceklerini söylediler. 

Forum "Bu daha başlangıç, mücadeleye devam" diye slogan atılarak bitti. Yarın yine buluşulacak. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder