24 Temmuz 2013 Çarşamba

Los Angeles Forumu Notları (20 Temmuz)

Gezi dayanışmasına destek vermek üzere Los Angeles’ta yapılan üçüncü halk forumuna toplam 23 kişi katıldı. Forumun başlıca amaçları, Gezi gündemi değerlendirmesi yapmak, forum katılımcılarını ve önceki forumda vizyonu ve çalışma grupları oluşturulan yerel Gezi grubunu internet tabanlı gelişmeler konusunda bilgilendirmek ve çalışma gruplarının koordinasyonunu sağlamak idi. Bu amaca uygun olarak forumumuzun akışı şu şekilde yürütüldü:

1. Oturum
  • Giriş konuşmaları
  • 2'şer dakikalık serbest konuşmalar
  • Çağrılı konuşmacıların sunumları

2. Oturum
  • LA Gezi Platformu çalışma grubu çemberleri
  • Gelecek forumlar için düşünce ve öneriler

Birinci oturumun başlangıcında, ikinci forumda kurulan yerel Los Angeles grubunun adı ile ilgili duyuru yapıldı. Önceki günlerde Facebook’taki forum etkinlik sayfasında yürütülen ve ilgili diğer grup sayfalarında da duyurulan “Grubun adı ne olsun?” anketinin sonuçlarına göre “Los Angeles Gezi Platformu” adının seçildiği duyuruldu. Ardından, ikişer dakikalık serbest konuşmalar dahilinde Türkiye ve ABD’deki Gezi hareketi odaklı gündem değerlendirmesi yapıldı. Öneri olarak öne çıkan konu, ABD’deki Türk ve yabancı ünlü kişilerle temasa geçerek, bu kişilerin Gezi hareketine desteğini sağlamak ve bu gibi çalışmaları Türkiye ve dünya ölçeğinde duyurmak oldu. Bu önerinin ilgili çalışma grubu dahilinde ele alınmasına karar verildi.

Birinci oturumun ilk bölümünü çağrılı konuşmacılarımızın kısa sunumları ve soru-cevap bölümleri takip etti. İlk konuşmacımız olan sinema yönetmeni ve Ekşi Sözlük’ün kurucu nesline üye yazarlarından Barış Bilge Günal, internette giderek yaygın şekilde kullanılan infographics yöntemi hakkında bilgiler verdi, şu soruları cevapladı:
  • Infographics nedir?
  • Infographics dünyada ne gibi işlerde, ne gibi amaçlarla kullanılıyor?
  • Gezi hareketi ile bu yöntemi nasıl ilişkilendirebiliriz?
  • LA Gezi Platformu infographics yönteminden nasıl faydalanabilir?

Sunumun ve karşılıklı fikir alışverişlerinin ardından, istenen bilgileri kolay oluşturan ve kamuoyunu yönlendirmek için etkili olan, okunma oranı %100’e ulaşan, video, resim ve yazı biçimlerinde üretilebilen infographics’in LA Gezi Platformu’nda kullanılması gerekliliği katılımcılar arasında büyük destek görerek yeniden vurgulandı.

İkinci konuşmacımız, University of Southern California’da elektrik mühendisliği alanındaki eğitimine devam eden ve bloğunda yayınladığı sosyal ve siyasal yazılarından bazıları Birgün’de ve çeşitli internet gazetelerinde yayınlanan Sergül Aydöre, kurucu yazarları arasında yer aldığı everywheretaksim.net web sitesi hakkında aşağıdaki sorulara yanıt verdi:
  • Sitenin amacı ve içeriği nedir?
  • Sitenin kurulma fikri nasıl gelişti? Site zaman içinde nasıl büyüdü?
  • Sitedeki işbölümünü ve yapılanmayı kim yönetiyor?
  • Site ne sıklıkta ve kimler tarafından ziyaret ediliyor?
  • Sitenin tanıtımı ve yayılması konusunda ne gibi çalışmalarınız var?
  • Gelecekte site için nasıl bir vizyon düşünülüyor?
  • LA Gezi Platformu’na kuracağı web sitesi veya blog için ne gibi dersler ve önerileriniz olabilir?
Forum katılımcılarına ilham veren bu sunumun ve soru-cevap bölümünün ardından, Platform’un everywheretaksim.net ve benzeri internet tabanlı oluşumlarla ortaklaşa yapabileceği çalışmalar vurgulandı.

Forumumuzun ikinci oturumunda, önceki forumda eyleme dönük fikir üretimine başlayan çalışma gruplarının ikinci toplantısı gerçekleşti. Yalnızca çalışma grubu üyelerine açık olan bu oturum boyunca üyelerin geçen haftadan itibaren yaptıkları çalışmalar ve elde ettikleri bilgiler paylaşıldı; grupların belirlenen hedef ve eylem planlarının detaylandırılmasına devam edildi. Ayrıca gruplara katılmak isteyen yeni gönüllülerin iletişim bilgileri alındı, çalışma gruplarına katılımları sağlandı. Yapılan kısa tartışma sonucunda dördüncü Los Angeles forumunun 3 Ağustos 2013 tarihinde düzenlenmesine karar verildi. Dördüncü forumun program akışı, üçüncü foruma benzer şekilde, ikişer dakikalık serbest konuşmalar, çağrılı konuşmacıların kısa sunumları, çalışma grubu toplantıları ve grup temsilcilerinin faaliyet bildirimleri olarak öngörüldü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder