19 Temmuz 2013 Cuma

Esenyurt Havana Park Forum Notları (18 Temmuz)

Forum, Şahin Aydın müzik dinletisi ile başladı. Şahin Aydın, “Geçen forumlardan birinde, ayrıştırıcı konuşmalar izledim. Oysa kapsayıcı, birleştirici olmalıyız. Burada her düşünce kendini özgür ve güvende hissedebilmeli. ‘Gezi ruhu’nu tüm parklara taşımalıyız” dedi.

“Ne bir haram yedin, ne cana kıydın. / Ekmek kadar temiz su gibi aydın.

Kimseler duymadan hükümler giydin. / Yiğidim aslanım burada yatıyor” diyerek gezi direnişinde öldürülen Mehmet Ayvalıtaş, Abdullah Cömert, Ethem Sarısülük, Medeni Yıldırım ve Ali İsmail Korkmaz’ı andı. Katılımcılar türküleri birlikte söyleyerek bir gönül zinciri oluşturdular. Program, “Görecek günler var daha. Aldırma gönül aldırma” denilerek, Sabahattin Ali’den gelecek forumlara gönderilen umut esintileriyle sona erdi.

Katılımcı sayısı başlangıçta 58, ilerleyen saatlerde 70’e yükseldi. Bu sayı, başlangıç günündeki 35 sayısını saymazsak, en düşük sayı olarak gözlendi. Bunda, hava durumu ve dışarıdan katılımların çok az olması etkili oldu.

Forumu yöneten arkadaş, gündemin;

1. Önceki forumun değerlendirmesi (Olumlu yanlarımız, eksiklerimiz, bugüne kalanlar),

2. Forumun ilkeleri üzerine görüşlerin alınması,

3. Gelecek forum gündem önerileri ve duyurular olarak belirlenmesini katılımcıların onayından geçirdi. Gündemlerle ilgili görüşler şöyle:

· Forumlarda 70’in altına düşmeyen, 250’yi de geçmeyen bir katılım ve süreklilik sağladık. Bugün cep mesajlardan bir bölümünü kullanmadık. Mesajla uyarı yine de önemli. Devam ettirmeliyiz. Tanıtım ve çağrı için metin çoğaltıp dağıtmayı sürdürmeliyiz.

· Forumların niteliği düşük. Bunda gündemler için yeterli hazırlık yapmadığımızın payı var. Yürütme, forumlardan bir gün sonra toplanmalı; hem o günün değerlendirmesini yapmalı, hem de gelecek forum için hazırlık yapmalıdır.

· Yürütmenin bilgi ve deneyim akışını sağlayacak 10-20 kişilik bir meclisi olmalıdır. Bu meclis, bireylerden ve temsil yetkisi olabilen kurum yetkililerinden oluşmalıdır. (Toplu Yapı Yönetimi, Muhtarlık, dernekler, sendikalar, odalar, siyasi partiler vb.) Yapılacak ön hazırlıklar bu meclisin çabalarıyla forum meclisinin (kent meclisi) işini kolaylaştıracaktır.

· Çalışma gruplarından ve atölyelerden her forum söz ediliyorsa da fiili bir süreç henüz başlatılamadı.

· Tartışma konuları kentin sorunları ve çözümleri eksenine oturmalıdır.

· Önümüzdeki süreç, seçimler sürecidir. Önümüzdeki forumlarda bu konu tartışılabilir.

· Alternatif iftar sofrası (yeryüzü sofrası) kurabiliriz. Boğazköy’de olduğu gibi.

· Aynı amaç için toplanıyoruz. Sokak gösterileri de yapmalıyız.

· İş cinayetlerine duyarlı olmalıyız. Forum konularından biri de bu olmalı, işçileri de foruma katabilmeliyiz.

· Gelecek forumda Yılmaz Erdoğan’ın yazdığı, Etopya Gençlik Tiyatrosu’nun oynadığı oyunu forum öncesi oynayabilir miyiz? (Alkışlarla evet.)

· Forum ilkelerinden birkaçı; başlama, bitiş saatleri, konuşma süresi(3-5)dak.), foruma siyasal sembollerle katılmama, konuşmalarda öteleyici, dışlayıcı olmama, hakaret ve aşağılama içeren sözler kullanmama; herkesin konuşmaya çalışması, bir söz alanın çok gerekli değilse ikinci kez söz almaması olabilir. Bu konuda yürütme bir hazırlık yapmalı, meclis dolayımından geçirerek ilkeleri onaylatmalıdır.

Toplantı, gösteri vb. duyuruların ardından forum sona erdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder