25 Temmuz 2013 Perşembe

Kozyatağı Kriton Curi Parkı Forum Notları (24 Temmuz)

24 Temmuz Çarşamba Kriton Curi Parkı Forum Notları

Forum 21:30’da alkış eylemiyle başladı. İlk önce Moderatör ve kolaylaştırıcılar seçildi. Sonrasında konuşmacılara söz verilmeye başlandı.

Bir konuşmacı; Kendisinin bir çok forumlarda yer aldığını söyleyerek mahalle temsilcilikleri hakkında bilgi verdi. Büyük forumlarda daha kurumsal hareket edildiğini mahalle temsilciliğinin kurulduğunu söyledi. Halk meclislerinin en küçük örgütlenme biriminin olduğunu sırayla mahalle meclislerinin ve Türkiye meclisi olması düşüncesiyle hareket edilmesi gerektiğini söyledi. Gezi süreciyle beraber gelişen mahalle forumlarının yoğun bir katılımla devam ettiğini söyledi. Dünyada bu forumlarının örnekleri de vardır dedi. Kadıköy’de 21 tane mahalle var. Her mahalle kimi zaman birleşerek, kimi zamanda parklarına sahip çıkarak forumlar oluşturdular. Örneğin yoğurtçu parkı, örneğin Göztepe parkı ve örneğin kriton curi parkı gibi. Caferağada, Rasimpaşada, Acıbademde ve Kuzguncukta mahalle meclisleri aktifleşti. Mahallenin sorunları temelinde bir araya gelip, komisyonlar kurup çalışıyorlar. Acıbademde bir parkın Telekom tarafından alınmasına, bir okullarının imam hatip olmasına tepki verip, afişleme yapıp esnafla görüşmeler yapıyorlar. Mahalle meclisleri önce yürütmeyi seçiyorlar ve çalışmada dönüşümlü olarak devam ediyor. Her mahalle en az 2 kişiyi merkez yoğurtçu parkına, meclisler birliğine gönderiyor. Somut olarak ne yapılacağı tartışılıyor. Ana başlıklar belirleniyor ve ona göre çalışma yapılıyor. Hafta sonunda  Taksim etkinlikleri için forumlar destek veriyor. Ayrıca Kadıköy’de Perşembe günleri yürüyüşler düzenleniyor. Bu Perşembe (Bugün) Haydarpaşanın gar olarak kalması için dayanışma tarafından bu akşam 2.si yapılan Milonga (Tango) gecesi saat 20:00’de bütün forumların birleşmesiyle Tango gecesi düzenlenecek. Kriton Curi forumunu da kurumsallaştıralım. Göztepe ve diğer forumlar daha hareketli geçiyor. Burayı da hareketlendirmemiz lazım.

Bir başka konuşmacı; Emekli öğretmen olduğunu ve daha öncede geldiğini belirtti. Gençlerin duruşunu, mücadelelerini, geleceğe umutla ve mizahi yaklaşımlarını taktir ettiğini ve kendilerine teşekkür ettiğini belirtti. Sağlık problemleri nedeniyle bir süre uzak kaldığını ve herkesin forumlara gelip evde karınlarından konuşmayarak burada düşüncelerini belirtmelerinin önemini belirtti. Kendisinin yaşadığı sitede Kriton Curi parkı forumunun duyurusunu yaptığını ve yapmaya da devam edeceğini söyledi.

Bir başka konuşmacı; Forumlardaki katılımcı  sayısının hiç önemli olmadığını, sayının sadece istatistiki bir değer olduğunu söyledi. Forumlara ara ara gelebildiği için eksik olabildiğini yalnız buradaki forumun duygusal yaklaşımlarla devam ettiğini gördüğünü söyledi. Kesinlikle ana akın medyanın yıkılması gerektiğini, sosyal medyanın daha da yaygınlaştırılarak iletişim bağının güçlendirilmesi gerektiğini belirtti. İki hafta önce Kadıköy’de ki yürüyüş etkinliğine gittikten sonra facebook sayfamıza 10 kadın ve 10 erkekle Kadıköy’deyiz Her Yer Taksim Her Yer Direniş yazarak coşkumu belirttim. Sosyal medyayı mutlaka öğrenmemiz gerekir. Bilenlerin bilmeyenlere öğretmesi gerekir. Çünkü çağımız iletişim çağıdır. Ne yapıp edip iletişim sıkıntılarını ortadan kaldırmamız gerekir.

Bir başka konuşmacı; Mahalle meclisi düşüncesi yerinde bir düşüncedir. İşin içinde gençlik olduktan sonra başarılı  olacağını düşünüyorum. Geziyle bunu ortaya koydu. Şu anda gençlik kendine daha çok güveniyor ve ben onlarla gurur duyuyorum. 43 yıldır sosyal demokratlar iktidar olamadı. Hep muhalefet oldu. Nereye kadar? Önceki konuşmalarda 5 yıldız hareketinden örnek verildi. Ben soruyorum bu örgütlülük ya da örgütsüzlük nereye kadar gidecek? Sizler ne düşünüyorsunuz?

Bir başka konuşmacı; Düzen partilerini ve savunduklarını  alt alta yazsak hepsinin birbirleriyle aynı olduğunu görürüz. Karşımızda 12 yıldır emperyallerden aldıkları güçle ve zekayla ayakta kalan bir iktidar var. Karşısında bizler cephe sayısını mı arttıracağız yoksa bunlarla uzlaşarak mı yola devam edeceğiz? Yoksa bunların karşısına yeni bir oluşum mu çıkaracağız? Gezi süreci elbette olgunluk sürecine girecektir. Yepyeni bir sonuçta ortaya koyacaktır.

Bir başka konuşmacı; Foruma yeni katıldım. Dünden beri konuşmacılardan feyz aldığımı hissettim. Neo Osmanlı diye bir hareket var. RTE bunu çok iyi kullanıyor. Bunlarla anlaşmalı mıyız? Yoksa bunlara karşı mı koymalıyız? Akademisyenler bunu mutlaka araştırmalıdırlar. Seçimlere kadar forum sürecinin devam etmesi gerekir. Sonuçta çok güçlü odak noktaları tarafından örgütlenmiyoruz. Bizler birbirlerini seven duygusal insanlarız. Bugüne kadar Anadolu insanları içinde ötelenmiş insanlar var. Hali hazırdaki durumumuz kurtuluş savaşı durumu değildir. Bütün ötelenmişlerin kendi içerisinde barışması iç barışı getirecektir. Sürecin içinde entelektüel bir kitle var. Bu kitleden faydalanırsak kazanımlarımız çok daha fazla olacaktır.

Bir başka konuşmacı; Forumlarda gençlerin konuşmasından yanayım. Nasıl örgütleneceğiz? Bir şeyler yapmalıyız da neler yapacağız bilemiyoruz. Yapacaklarımız park forumlarıyla sınırlı  kalmamalı. Sivil toplum örgütlerine üye olup oralarda çalışmalıyız. Sivil toplum örgütlerini baskı aracı olarak kullanmalıyız. 112 Bileşenli geziden bu ruh çıktı.

Bir başka konuşmacı; Harita mühendisiyim. 2 Temmuzda Kadıköy’deki etkinlik için milliyet gazetesi 10 bin kişi toplandı  ve olaysız dağıldı diye yazdı. O kitlenin içinde bir tane dahi resmi görevli yoktu. Ben google earth’den alanı inceledim. 1 metre kareye 3 kişi düştüğüne göre verdikleri sayının size yanlış olduğunu söyleyebilirim. Ana akım medyayı kesinlikle yıkmamız gerekiyor. Ya bilerek vermiyorlar ya da bilerek yanlış ve eksik bilgi veriyorlar. Forumumuzdaki yoğunluğu arttırmamız için gezi ruhundaki gibi sanatsal çalışmalar yapıp hareket getirebiliriz.

Bir başka konuşmacı; Parkımızda forumumuzun masasını  kurup tanıtım yapılmasını önerdi. Oylama yapılıp yarın (bugün) saat 16:00’da kurulmasına karar verildi.

Bir başka konuşmacı; Mahalle meclislerinin kurulmasından yanayım. Forumlar, mahalle meclisleri dünya ölçeğinde Arjantin’de 11 yıldır devam ediyordur. Yoğurtçu parkında Mısırlı bir araştırmacı konuşurken aynı anda Mısır’a el konulduğunu öğrendi. Bizler Mübarek’i devirmiş insanlarız. Sırayla deviririz hepsini tek tek. Ta ki özgürlüğümüze kavuşana dek. Bu tavrı bizlerden farklı değildi. O da bir çapulcuydu. İletişim kurabilmek için herkes sosyal medyaya giremiyor fakat herkesin elinde cep telefonu var. Sms iletişim ağı kurulabilir. Dünya elden gidiyor, Kadıköy elden gidiyor. Yaşayacak alan kalmadı. Mücadeleye sahip çıkalım, yılmadan bıkmadan sonuca ulaşalım.

Bir başka konuşmacı; 2011 Yılında mühendis oldum. TMMOB üyesiyim. Tüm mühendislerin TMMOB’a üye olması gerekliliği gün gibi ortadadır. TMMOB’a saldırı her geçen gün artmaktadır ve içi boşaltılmaya uğraşılmaktadır. Gezi bileşenlerinden TMMOB geçmişte de, şimdide ve gelecekte de halkın yanında yer alacaklardır. Forumumuzda eksiklikler var mutlaka. El ele verirsek zamanla tamamlanacaktır. Mevcut sayımızdan ziyade ne kadar etkili olduğumuz önemlidir. Örgütlü olmalıyız. Aksi taktirde etkin olamayız. Forumda etkinlikler yapmalıyız. Hesleri tartışalım, 3. Köprüyü tartışalım, yerel yönetimleri tartışalım. Nasıl bir yerel yönetim düşünüyoruz? Bunları konuşmamız lazım.

Bir başka konuşmacı; Fikir kulüpleri üyesiyim. RTE ODTÜ’ye gelmesiyle aslında olaylar başlamıştı. İstanbul üniversitesi iktisat bölümünde okumaktayım. Fakültemizin toplumsal iktisatçılar olarak yetişmeleri için mücadele veriyoruz. Kadıköy’de bildiğiniz gibi Gazdan adam festivali yapıldı. Halkın sorunlarını  anlatan sınırlı sayıdaki yazılı ve görsel medyaya sahip çıkalım. Düzen partilerinin tuzaklarına düşmeyelim.

Bir başka konuşmacı; RTE alternatifiniz var mı  diye soruyor. Cevap veriyorum; evet var o da biziz. Biz halkız. Gezi bunu, alternatif olduğunu gösterdi. Önemli olan halkın iş yapması. Ülkenin bir çok yerinde ağaçlar kesiliyor. Bir çok yerinde HESler devreye sokuluyor. Demek ki iktidar halkın iktidarı değil. Muhalefet partileri işlerini yapamadıkları için biz buradayız. Devlet hiyerarşik yapı bizimle hiç ilgili değilmiş. Oysa biz her zaman vardık.

Bir başka konuşmacı; Foruma katılanların sayısı önemli değil. Önemli olan kendimize güvenmemiz. Forumu etkinleştirmeliyiz. Bizim forum diğerlerinden farklı. Yaş ortalamamız daha yüksek. Fakat hepimiz bu iktidardan kurtulmak istiyoruz. Mahalle meclisleri kuralım. Bunun için yürütme kurulu oluşturalım. Hepimiz taşın altına elimizi sokalım. Çocuklarımız ve torunlarımızın geleceği için. Konuşmalıyız, omuz omuza vermeliyiz ancak ötekileştirmemeliyiz. Tarihimiz boyunca düştüğümüz hatalara bizler bir daha düşmemeliyiz. Daha örgütlü bir yapıya ihtiyacımız var. Çalışmaların daha verimli olması içinde farklı şeyler yapmalıyız. Herkesin dahil olacağı etkinlikler yapılmalı. Örneğin parktaki insanlar buraya gelmiyorsa biz insanların yanına gidelim. Her ağacın altında bir etkinlik yapalım.

Bir başka konuşmacı; Yarın (bugün saat 19:30’da Kadıköy boğa heykelinden başlayarak yürüyüşle Haydarpaşa’ya gideceğiz. Herkesi yürüyüşe davet ediyorum.

Bir başka konuşmacı; Özel sektörde çalışıyorum. İlk günden beri gezi protestosunun içindeyim. 7 sene sonra emekli olacağım. Göz altına alınırsam işten atılırmıyım.

Avukat; Davalar çok uzun sürüyor merak etmeyin. Hapis cezası almadığınız sürece sizi kimse işten çıkaramaz. Şunu unutmayalım ki hiçbir kuş kırılacak dala konmaktan korkmaz. Güvendiği kendi kanatlarıdır. Ve diyorum ki Ben yanmasan sen yanmasan nasıl çıkarız karanlıktan aydınlığa?

Bir başka konuşmacı; Ben 20 gün polis ile birlikte oldum. Beni kimse susturamaz. Ben özgürlük haklarımız için buradayım. Bence sayı önemli değil. Biz geziden başarılı olduysak nedeni hepimizin çalışmasıdır. Orada hiçbir lider olmaksızın herkes çalışıyordu. Kimse önderlik yapmıyordu. Önderlik yapanlar dışlandı. Çünkü herkes orada önderdi. Gündüz 15 dakika ayırıp ne tür etkinlikler yapabiliriz diye düşünebiliriz. Hepimiz bir araya geldiğimizde etkinlikleri ortaya koyup örgütleyebiliriz.

Bir başka konuşmacı; Ben Fenerbahçe stadında her yer taksim her yer direniş sloganlarının atıldığı  bir noktada diyorum ki futbol maçları ve üniversiteler açıldığında iktidar daha fazla saldıracak, korktukça saldıracak ama biz korkmuyoruz.

Moderatör; Cuma günü yer yüzü sofralarına ithafen iftar sofraları kuruyoruz. Herkesi azığı ve dayanışmasıyla birlikte bekliyoruz diyerek forumu kapattı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder