9 Ekim 2013 Çarşamba

22 Ağustos Sporcular Parkı Forum Notları



Bugünkü forumumuzu parklarda neden toplanıyoruz, bunu hatırlamak; ne istiyoruz, neler yapmalıyız, sorunlar neler, nasıl çalışmalıyız sorularını yanıtlamaya çalışarak gerçekleştirdik.
-  İlk olarak Beşiktaş’taki polis saldırıları sırasında kafasına gaz bombası kapsülü isabet etmesi sonucu yaralanan Umur arkadaşımızın başından geçenleri anlatması ile forumumuza başladık. Polislerin ve TOMA ların fuar çevresinde toplandığını, vatandaşların protestosu karşısında gaz bombası kullanmaya başladığını söyledi. Umur arkadaşımız, bu olaylar sırasında yakınındaki insanlara yardım etmeye çalışıyordu. Orantısız müdahaleden kaçmaya çalışırken gaz kapsülünün isabeti ile yaralanışını ve o anda hissettiklerini bizimle paylaştı. Kapsül isabet edene kadar Beşiktaş’ın durumundan söz etti. Polislerin sokaklarda çok sayıda olması9ndan ve kimsenin kaçamaması için TOMAların stratejik bir biçimde sokak başlarını kapattıklarından bahsetti. Yapılan bilinçli bir polis saldırısıydı.
- Yaralanama sonrası hastanede yaşadıklarını da paylaştı Umur arkadaşımız. Doktorların, sağlık personelinin yaralanan insanlara müdahale ederken siyasi görüşlerine göre davrandığından bahsetti. İktidar karşıtıysan istemeye istemeye iğne yapmalarını, umursamadan tedavi etmelerini hiç önem vermeden ve özen göstermeden yaralılarla ilgilenildiğini anlattı. Gezi olaylarının genel bir değerlendirmesini yaptı. Kendi yorumlarını bizimle paylaştı. Gezi parkında insanların demokratik haklarını en demokratik biçimde kullandıklarını söyledi ve konuşmasını bitirdi.
- Serbest kürsüye geçildi. Genel olarak konuşulacak konular hakkında bilgiler verildi. Forumlarda neler yapılmalı ve ne istiyoruz konuları ile başlandı. Mahalle sorunları dile getirildi. Mahalleliler çözüm önerilerinde bulundular. Başka bir katılımcı Yeni Levent Lisesi’nin yıkılarak yerine İmam Hatip Lisesi yapılmaya çalışılmasını eleştirdi. Bunun bir yaptırım, baskı olduğunu belirtti. Bunlar kimin parasıyla yapılıyor, hangi ideolojiye hizmet ediyor, kimseye sormadan bu yaptırımları zorunlu kılma durumunun sorgulanması gerektiği vurgulandı.
- Bir katılımcımız gaz bombasının Yargıtay tarafından silah olarak kabul edildiği bilgisini paylaştı. Başka önemli bir duyuru yapıldı. 1 Eylül Barış günü yapılacak olan “1 Eylül’de Barış İçin El Ele” organizasyonundan bahsetti. Yeri ve zamanını katılımcılarla paylaştı.
- Serbest kürsü yapılırken ara ara forumlarda neden toplanıldığı, Gezi parkının devamı olduğu, Gezi ruhu ile forumların devam edeceği katılımcılarla paylaşıldı.
- Başka bir katılımcımız tarafından kadına şiddete karşı yapılan eylemlere destek verilmesi, istendi.
- Bir başka katılımcımız insanların Gezi ruhunun devamı için forumlara katılması gerektiğini vurguladı. Forumlara neden katılıyoruz sorusuna cevabı:
“Burada olmamız yeni bir olay değil. 10 yılın birikimi ve yapılanlar bizim burada olmamızın nedeni. Forumlarda çalışmalar kurumsal bir şekilde ilerliyor ve nitekim öyle de olmalı. Eğer kurumsal çalışamazsak iktidar yaptıklarına devam edecektir. Eskiden Levent bölgesinde düzenli yapılaşma mevcutken şimdi her yerden bir inşaat yükseliyor ve rant bölgeleri çoğalıyor. Yapılanlara sessiz kalmamalıyız. Bu yüzden buradayız.”
- Bu semtin başka bir sorununun minibüs ve servislerin okul bahçeleri ve Konaklar mahallesi etrafında park etmesi ile oluştuğu söylendi. Bu durum hiç trafik olmayan yerlerde trafik yarattı. Şimdiler de Levent ve çevresi trafik sorunuyla uğraşıyor. Bu şehir sürekli büyüyor ve sorunları da aynı şekilde. Bununla ilgili bir olayı anlatıyor katılımcımız:
 ”Biri Halkalı’dan arsa almış. Boş arsa işe yaramaz durumda. Ama bu arsanın alınma nedeni bilinmiyor başlarda. Tem Otoyolu oradan geçecekmiş oysa. Bu arsanın sahibi de bunu bilen yönetimdeki 5 kişiden birisi. Bunun ardı arkası kesilmiyor. Yine başka bir yerde aynı şekilde oto yol geçecek olsa parsel parsel arsalar kapışılır bilenlerin direktifleriyle şimdilerde 3.köprüde olduğu gibi. Bunların hepsi rant meselesi. Yapılan ihaleleri verilen ruhsatlar, izinler… Bunları kimler veriyor? Ne kadar pay ve çıkar için izinler veriliyor, anlaşmalar yapılıyor? 4.Levent ve çevresi bu bakımdan iştah kabartan bir bölge. Sitelere de göz dikilmeye başlandı. Ada ada toprak parçaları alınarak kentsel dönüşüm adıyla yapılanlar rantsal dönüşümdür.
                Gezi olaylarında yapılanlar Türkiye’yi ayrıştırdı. Büyükşehirleri ayrıştırdı. Kahrolsun demokrasi diyen insanlar var. Buna ne yapabiliriz? Bunu tartışmalıyız. Gezi parkı ile bir bilinç bir siyasi anlayış geliştirdiler.”
- Katılımcılardan biri hukuki yollarla “Baro”dan birisinin Kuzey Ormanları vb. konularda bizleri bilgilendirmesi fikrini paylaştı.
- Duyurularda çalışma gruplarından ve bu gruplara katılımların öneminden söz edildi. Seçim ve siyaset çalışma gruplarının kurulabileceğinden bahsedildi ve gruplara dair bilgilendirmeler yapıldı.
- Futbol Avrupa ülkelerinde insanları siyasi konularda uyutma amacıyla da kullanılırdı. Bu Türkiye’de ters etki yaptı, uyarıcı oldu. Statlarda herhangi bir siyasi öge olmayacak dendi mursi yi kendileri soktu. Bizlerin demokrasi çerçevesinde demokratik haklarımızı sonuna kadar kullanmamız lazım. Birlik ve beraberlik üzerinde önemle durmalıyız diyerek konuşmacımız sözlerini noktaladı.
- Çağlayan Forumundan gelen katılımcımız söz aldı. Gezi olaylarından polis şiddetinin yaralı sayıları açısından sonuçlarını söyledi. “Bu saldırıların karşısındayız ve olmalıyız. Örgütlenmenin de önemine değindi. Eğitimle ilgili ciddi sorunlar var ancak yapılanlara önce kendi içimizde örgütlenmeyle başlamalıyız. Bunu Gezi ruhuyla yapmalıyız.”
- Başka bir katılımcımız gezi değerlendirmelerinde bulunup katılımcı sayısının artırılması için öneri de bulundu. Bir şenlik düzenlenebilir ve bunun işe yaradığı forumlar olmuştur. Forumlar okulların açılmasıyla daha iyi hale gelecektir. Yapılan şenliklerin Maçka Forumunda çok güzel sonuçlar verdiğinden de söz etti. Herhangi bir ayrım olmadan parti, siyasi görüş vb. demokratik etkinliklerle, herkesin katılımıyla halkı daha iyi bilinçlendirebileceğimiz önerisi sunuldu.
- Katılımcılarımızdan birisi “Forumlarda parti propagandası yapılmaz ama siyaset konuşulur. Siyaset farklı bir şeydir. Herkesin bir dünya görüşü, siyasi görüşü vardır. Gezi parkında da herkesin safı, durduğu yer belli oldu. Burada siyaset konuşması bolca yapılmalı.”
- Son sözü alan katılımcımız tarihte verilen Kurtuluş Mücadelesinden bahsetti. “O zaman o insanlar Mustafa Kemal ve silah arkadaşları ile geri çekilmemişler, pes etmemişler. Bir şekilde insanlara milli bilinci aktarmışlardır. Bizler de bunu yapmalıyız, pes etmemeliyiz.” bu sözlerle forumumuz noktalandı.

 * Forum başlangıç saati yapılan oylamayla 21:30’dan 21:00’a alınmıştır.
 * İstanbul Tabipler Odası tarafından forumlarda ilk yardım eğitimi verilmesi projesi oylanarak kabul edildi. Bu konuda Tabipler Odası ile iletişime geçilecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder