9 Ekim 2013 Çarşamba

02 Eylül Maçka Parkı Forumu Notları




*1. Gündem: Rojava yadımı için toplanan malzemelerin Suriyeli Alevilere Kaydırılması Konusu***



-Rojava yardımı için toplanılan malzemelerin cemevlerine yerleştirilen Türkmen Alevilere kaydırılması düşünüldü.

Para toplanıp toptan alışveriş yapılması önerildi (ilaç, yiyecek vs...)

-Bu konuyla ilgili olarak ilk aşamada Çarşamba saat 15:00'te var olan malzemelerin cemevlerine götürülmesi kararı alındı. Gözlem yapılarak asıl ihtiyaçlar belirlenecek. Perşembe günü yapılacak forumda konuşulup alışveriş yapılacak.

-Malzemelerin taşınması için gönüllüler belirlendi. (Eli, Emel, Güler, Nilay, belki Sinan)



*2. Gündem: Dernekleşme hakkında*



-Mail grubunda paylaşılan örnek tüzüğün dernekleşmemizde kullanılmasının uygun olabileceği belirtildi.

Hazırlayanın bir avukat olduğu ve sıfırdan başlamamıza gerek olmadığı söylendi.

Sadece bir kaç isim değişikliği yapmamız yeterli olabilir.



- Soru? Taksim gezi parkı koruma ve güzelleştirme derneğine dâhil olmak hiç düşünüldü mü? Cevap: Salı günü değerlendirilebilir.



- Salı günü dernekleşme tüzüğü ile ilgili konuşulacak ve perşembe oylama yapılacak.





*3. Gündem: 1 Eylül Barış Gününün Değerlendirilmesi*



- 30-31 Ağustos günlerinde 2000 adet bildiri Nişantaşı, Teşvikiye, Harbiye, Kurtuluş taraflarında dağıtıldı.

Afişler yapıştırıldı.

Dağıtımı 10-12 kişi yaptı.

-1 Eylül günü 30- 35 kişilik bir grupla Dolmabahçe tarafında barış için el ele zincirine katıldık. Polis müdahale etmek istedi fakat sonra anlaşıldı ve yaklaşık yarım saat kadar zincir dağılmadı.

-Forumlara katılan insanların yarısından azının bulunduğu bir eylem olduğu yorumu getirildi. Geziye aktif olarak katılmış birçok insanın, sonrasındaki eylemlere katılmamaya başladığı belirtildi.

-İnsanlar yasa dışı hissettikleri eylemlerden çekinir hale gelmeye başladılar. Dernekleşme bunun için bir çözüm olabilir. İnsanlar kendilerini daha güvende hissedebilirler.

-Bildiri dağıtımı yapılması sosyal medya ve mail grubunda paylaşılmasına rağmen beklenenden az kişiyle yapıldığı söylendi.

-Bildiri dağıtımı için bir öneri: Bu tarz bildirileri forum tanıtım masalarında, insanlarla iletişim kurarak yapabiliriz.

-Günümüzdeki sansür ortamında, halkı bilgilendirecek, gerçeklerin yazıldığı bildirileri daha fazla yapmamız gerektiğinden bahsedildi.

-Yine de yapılan 1 Eylül barış için el ele eyleminde Savaşa HAYIR! Diyerek umut verdiklerimiz olduğu konuşuldu. Yandaş medyada bile Gezi eylemcilerinin yaptığı bir barış eylemi olduğu haberleri çıktı.



*Diğer Konular - Serbest Kürsü*



-Gezi direnişinden sonra eylemlere kayılmayan insanların birçoğunun daha somut ve sonuca yönelik çözümleri düşündükleri yorumu getirildi.

-Uzun sürede planlanan eylemler olmasına rağmen, aniden çıkan "merdiven boyama" gibi hareketlerin halkın ilgisini daha çok çektiği söylendi.

-Merdiven boyama gibi eylemlerin siyasi bir değişiklik sağlamadığı ama insanların "biz de varız" deme şekli olduğu söylendi, Yine de kalıcı ve yeterli olmadığı belirtildi.

-Forumlarda yeterince somut sorunların konuşulmamasının bir problem olduğundan bahsedildi.

-Forumlarda yerel seçimlere yönelik fazla bir ilginin olmadığı belirtildi. Belki tartışılıp kampanyalar düzenlenebilir.

-İnsanları çok kolay Kemalist, ulusalcı, ötekileştiriyor gibi söylemlerle aslında biz ötekileştiriyoruz yorumu getirildi. Bunların daha çok forumlarda yapıldığından bahsedildi.

-Gezi direnişinin başarısının daha çok değiştirilmesi istenilen şeyin yerine ne konulacağını da göstermesi olduğu söylendi. İnsanların sabahları çevrelerini temizlemesi gibi.

-Daha önceden konuşulan masa açma ile örgütlenmemizi devam ettirebiliriz önerisi getirildi. Ayrıca siyasi görünmese de bir mahalle ütopyası üzerine de çalışabileceğimiz konuşuldu.

-Yerel seçimlerin siyaseti öğrenmek, karşı alternatifleri belirlemek için bir antrenman olduğundan bahsedildi.

-Yerel seçimlerle ilgili fikirler nelerdir?  İnsanlar forumlardan neler bekliyor? Gibi sorunların bulunduğu bir anket yapılması önerisi getirildi.

-Belediyelere her semtten katılımcıların olduğu ilçe meclisi oluşturma teklifi yapabileceğimiz önerisi getirildi.  Buraya forumlardan da katılımlar olabilir.

-Soru: Herkesin farklı siyasi görüşleri varken nasıl bir seçim kampanyası yapabiliriz?

-Yerel seçimlerin, genel seçimler için bir fikir vereceği söylendi. Sadece İstanbul'da yoğun katılım sağlanmasıyla bile il genel meclisinde ki yüzdelerin değişmesinin büyük bir kazanım olacağı belirtildi.

-Şuan Taksimde gayri resmi olarak inşaata devam ettiğinden bahsedildi. Belki yine gezi Parkına gelebileceği söylendi. Bu sebeple kendi içimizde ayrışmalara düşmemeye çalışmamız gerektiği belirtildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder