9 Ağustos 2013 Cuma

Londra Forumu Notları (31 Temmuz)

FORUM 6: 31 July 2013, Dalston Eastern Curve Garden



Acilis:
Facilitator Penguenlerinin forumun isleyisine dair kisa ozeti, hatirlatma; forum nasil basladi; burda yasiyoruz ve burdan Turkiye’ye nasil yardim edebiliriz, surekli destek amacli yeni seyler uretmek icin burdayiz. Derneklesmeden, orgutlesmeden bunu basardik, beraber calismak icin calisma guruplari kurduk. Bir sosyal ag/networking kurmak istedik ki facebook vs yerine insanlari beraber calisabilmeleri icin yuz yuze, bir araya getirmek istedik. Bu 2-3 saat herkesin konustugu bir forumdan ziyade aksiyon odakli calisma guruplari olan bir olusum, bu calisma guruplari sabit degil ortaya atilan fikirlerden olusan guruplar.




Beraber calisirken forum kurallarina uyuyoryuz, bir birimize saygiliyiz, soz kesmiyoruz, zaman dar oludugu icin konusmalarimizi 2-3 dakikaya kisitliyoruz. Az ve oz konusuyoruz. Ozellikle yeni fikirlere odaklanmak istiyoruz. Format konusunda alinan feedbackler bunlar.




Facebook’ta London Gezi kisisel sayfasi kurduk, forumla ilgil bilgiyi orda paylasacagiz, paylasalim.




Forum tutanaklari tutuluyor, ve bloga yukleniliyor, burda bulabilirsiniz http://londongezi.wordpress.com/minutes/




Duyurular icin londongezi@gmail.com mailini kullaniyoruz, yeni gelenler ve duyuru yapmak isteyenler bu maili kullansin. Lutfen emailleri sonuna kadar okuyun.




Aldigimiz yorumlardan cikarak, konusmak istedigimiz cok konu var (kimlik, milyetcililk, Turkiye siyaseti vs), ama bunlari bu forum icinde cok konusursak calisma guruplarina zaman kalmiyor, ve ayrica bu kisitli zaman icinde bu konulari iyi bir sekilde konusmak mumkun olmuyor. Bu forumlarda degil ama bir kac hafta sora bir Pazar gunu gercek acik forum yapma onerisi var. Bu open forumun Agustos sonu Eylul basi olmasini oneriyoruz, hem tatillerden dolayi hem de kendimizi bilgilendirmek, hazirlikli olarak fikir uretmek icin. Boylece Carsambalari calisma guruplari odakli forum olarak devam edecek. Bunu havadurumuna sunacagiz.




Forum format siralamasi olarak, once yeni fikirler, sonra calisma gurubu, ondan sonra da tartisma yapalim diye oneri oldu.




Occupy hareketinin yaptigi gibi calisma guruplari kendi aralarinda onlara uygun bir zamanda bulusabilir sonrada bu beraber foumlarda konusma icin ayrilabilir diye oneri oldu. Yeni oldugumuz icin bir koordine etme butunlesme sorunu olabilir, ama zamanla o formata gidebiliriz diye konusuldu.




Skype’e Turkiye forum baglantisi: Turkiyedeki forumlarla Skype kullanarak canli yayin yapmadan rahatsiz olan insanlar var, guvensiz hissederi diyenler var. Genel olarak Skypela baglanti kurmanin iyi fikir oldugu dusunuluyor, insanlari guvende hissettirmeleri icin cozumler var, bir kisim kamera disinda olabilir, ya da sadece bir bolumu canli verip merhaba denilebilinir ve boylece guvenligi saglayabiliriz. Metin Yegin duyurusu var, 1 Eylulde butun halk meclislerini senkronize etmek cagirisi var, buna da katilim olabilir.




Londradaki gruptaki kisiler tarafindan gonderilmis post kartlar uzerine 2 tutsaktan gelen mektuplar okundu. Mektuplar scan edilip sayfaya koyulacak.







1)Calisma Grup Raporlari -

Film Grubu
1-2 haftaya bitirmeye planliyorlar.

Bilgilendirme Atolyesi
IT ve sosyal medya uzerine atolyeler yapildi simdiye kadar.

Mimarlik ve Kent Grubu
6 Agustos Sali gunu Arcola’da saat 6.30pm (http://www.arcolatheatre.com/) Ekumenopolis filmi (http://www.ekumenopolis.net/ ) gosterilecek ve sonrasi sehircilik ve mimarcilik uzerine tartisma yurutulecek.

Gezi AID Grubu
Cumartesi 27 Temmuz gunu tutsaklar icin oturma eylemi gerceklestirildi. Katilim dusuk olmasina ragmen dinamik oldu. Onumuzdeki gunlerde heyet meselesine odaklanacagiz. Taksim Dayanismasi Manor House’da 2 Agustos saat 7pm cadir kuracak, biz de standlarimizla orada olacagiz ve bu cadiri nasil etkili kullanabiliriz buna odaklanacagiz, en az bir ay kadar burda olacak.

Politik Grubu
Imza kampanyasina hala katilim dusuk (yaklasik 1004 imza var). Eylul-Ekimde parlamento ve Lordlar kamerasinda bilgilendirme yapilacak. Avrupanin her yerinde yuruyus fikrine anketimizde 37 kisi onayladi.

Bisiklet Grubu
Cumartesi bisiklet surmek/eylem icin katilim icin bisikletebinelim@gmail.com adresinden ulasabilirler. Cumartesi 3 Agustos saat 11am de Angel underground istasyonda bulusulacak, pankart vs olursa iyi. Max 1-2 saatlik bir bisiklet surme olucak.

Dis Iliskler Grubu
Bu grup farkli gruplarla (occupy vs) bulusma ve iliskilendirmeyi hedefliyor. 5 Agustos saat 7’de Campaign Against the Arms Trade grubuyla gorusulecek, Eylulde Londra’da gerceklesicek olan silah fuari konusulacak. Detay icin: http://www.stopthearmsfair.org.uk/events/international-solidarity-against-repression-and-the-arms-fair-2013-08-05/

Sokak Etkinlikleri Grubu:
Bugune kadar 1 kere bulusuldu ama verimli guzel oldu, katilmak isteyenler iletisim kursun.





Eylem feedback:

Eylem feedback, iyileri ve eksiklikleri konusup dersler cikarilmasini amacliyor. Genel olarak eylem guzel oldu ama eksikler oldugu konusuldu. Eksikler:



1)Ilk yardim cantasi yoktu.



2)Guvenlik, baskalari gruba kufurlu veya fiziki saldirida bulundumu bir seyler yapmali.



3)Farkli youtube videolar cikiyor paylasiyoruz ama official olarak hazirlanan tek bir video paylassak daha etkili olur. Bu video surada: http://www.youtube.com/watch?v=zwhxn_kxnmU&feature=youtu.be



4)Uzman deneyimli fotografcilar engellendi cunku herkes cep telefonu v sile birseyler yapmaya calisti. Halbuki uzmanlara birakilsa daha guzel goruntuler cikardi, oneri olarak uzman kisilere birakilmasi gerekiyor bu durumlarda.



5)Sosyal medya ve basin ayagi ihmal edildi. Bu cok onemli. Kitlelere nasil ulasilcak, basinin ilgisini nasil cekicegiz bunlara dikkat etmek lazim, her eylemde, sosyal medya basin gorevlileri olmali, bunun icin calisma yapilmali. Oneri olarak ozerllikler Geziye destek olan Halk, Hayat ve Ulusal tv lerle irtibata gecilebilir.



6)Daha efektif eylem gunu gorev dagilimi yapilmasi gerekiyor; fotografci, basinla ilgilenen, polisle konusan vs.



7)Pazar gunu eylem yapanlar tutsaklar icin de eylem yapsinlar.



8)Pazar 21 Haziran’da yapilan Londrada baska yapilan forumlarla ortak forumu yaptik, bunu da konusmaliyiz, basarilimiydi degilmiydi, ne ogrendik.



9) 3-4 prova yetersizdi, provalara ilk gelen sona kadar gelmesi gerekiyor, ayni ruhla cok daha iyileri olabilir.



CALISMA / EYLEM onerileri:
Forumda bazen sesler duyulmuyor – megafon kullanma onerisi var, ama bu mekanda (Dalston Curve Garden) boyle birsey mumkun degil, Arcola Theatre a gecildiginde zaten bu sorun cozulmus olacak.
Boykot grubu kurma/kampanyasi onerisi, mesela ornek olarak Turkiye Tv’lerinin Londra ayaklari var, ve bu kanallara reklam veren sirketler boykot edilebilir.
Bir cok baska grup kampanyalar yapmis, ‘re-inventing the wheel’ yapmaya gerek yok. Mesela Seeds for Change brosurleri var, toplanti yurutme, karar verme, toplanti organize, first aid vs. Bu gruplar ayrica atolyeler yapiyor, parasiz, sadece kalicak yer istiyorlar, iletisim kurup beraber bir atolye yapilabilir. http://www.seedsforchange.org.uk/
Muzik grubu kurulmasi calismasi var, Agustos sonu bir performansla fundraising planlaniliyor.
Kitap grubu kurma onerisi var, Taksim direnisin evrensellesmesi uzerine calismak icin.
Turkiye’deki forumlarda taleplerin ne oldugunu tartismak onemli.
Oneri – kelimelerimize dikkat edelim, Turkiye’de sadece Turkler yok Turkiyeli diyelim.
Antakya’da olenler icin kent merkezlerinde billboardlar kiralandi farkli dillerde oldurulenleri yaziyor. Londrada yapilabilir onerisi var yanliz bu pahali olabilir ve tek billboard Londradakiler icin anlamli olmaz, aksiyon odakli, mesela imza kampanyasi olabilir.
Tutsaklar icin sokak tiyatrosai grubu calisma yapacak, bununla ilgilenen oyuncu, muzisyen tiyatro performans grubuyle iletisim kursun.
12 eylul darbesini anlatmak icin bir sey yapabiliriz, mesela Trafalgarda gosteri, tiyatrocu arkadaslarla birseyler yapalim.

Genel Forum:
Surekli ayni kisilere soz veriliyor, isimleri yazin oyle soz verin, bazilari tekrar ediyor, 3-4 kere ayni kisi konusuyor. Soz veriliyor – el kaldirip da soz verilmeyen var mi sorusuna cevap alinamadi. Cekingenlik olabilir.
Sezen Aksu konseri olacak, burda birsey yapilmalimi, boykot mu yapilmali, biletli ve gitmek isteyenleri boykot yaptiramayiz.
London Gezi email grubu acilmadi cunku cok email geliyor, ama acilabilir.
Konudan konuya atlaniyor, diyalog yok, surekli farkli feedbacklerden dolayi. Diyalog yurutebilmek icin occupy hareketinin farkli isaretleri var, konusulan bir konuyla ilgili birsey soylemek icin, anlayamiyorum demek icin, bunlari kullanabiliriz.
Oturma duzenini konusmaliyiz, tek kisi ondemi yoksa daire sekilindemi. Bu daha onceden konusulmustu, Arcolaya gectigimizde zaten cozulecek.
Forum formati konusunda bilinmezler var, gorunmeyen hiyerarsik bir yapi var, ‘biz’ soylemi var, ‘biz’ kim, esitlikci platform gercege ulasmiyor, esitlikci deselerde 3 dakka gecirdimi susturuyorlar ne haklari var, nasil karar veriyor bilmiyoruz, onlarin hiyerarsi vizyonuna gore yurutuluyor hersey, bilinmezlik olmasin, organizasyonlar donusumlu olsun, toplantilarin formatlama maillerini almiyorum, kimler karar veriyor, London Gezi mail grubu kimin elinde diye konusanlar oldu. Oneri olarak formatlama grubuna katilacak baska gonulluler olsun, nasil yapiliyor, karar veriliniyor, deneyimimiz olsun denildi. Yazilan hersey bloga koyulsun, kisa veya uzun olsun, herkes herseyi gorsun. Mail grubu kurulsun herkes boyle iletisim kursun onerisi oldu.
Orgutlenme vs orgutsuzluk konusunda konusuldu. Bu konuda farkli kisilerin hassasiyetleri not edildi, cnce dusunup tartisip sonra hareket edelim, hiyerarsi kacinilmaz ama demokratik olmali, bir de hiyerarsi demeyelim ama orgutlenme sart ve kacinilmaz, hiyerarsi yerine daha iyi nasil orgutleniriz onu konusalim diye oneri oldu.
Burda yuzlerce fikir var, herkesin fikri alinabilmesi icin, bir halk demokrasi icin her konuda oy verilsin onerisi oldu, ayrica burasi nereye gittigini konusmak icin tartisma yapilsin onerisi oldu.
Hiyerarsi yok, iliskiler yatay, herkes istedigi gruba gidip dahil olup calisabilir. Forumu ilk cagiranlar var, burda gizemli bir durum varmis gibi yansitiliyor ama boyle birsey yok, insanlarin yuz yuze geldigi bir forum olsun, eylem grubu aksiyon merkezli bir grup olsun diye dusunduk, isteyen katilip, yeni fikir uretip devam edebilir, hersey acik. Bagimsiz insanlarin toplanabilecegi bir format, bir lojistik destek vermek icin burdayiz, birisi mailer, baskasi mekan vs hazirliyor, bunlari yapmak isteyenler varsa yapsin, kapali alan yok, isteyen istedigi zaman yapabilir. Sikayet yerine oneriyle gelmek daha faydali ve yapici olur. Kurucu olmayanlarda sonrada kendileri insiyatif alip nasil formatlamaya dahil olup mailleri yurutmek veya penguin olduklarini anlattilar. Herhangi bir calisma grubu nasil karar veriyorsa, forum format grubu da ayni sekilde karar veriyor, bunda bir gizlilik yok. Burda insiyatifi alanlar calisanlar one cikmis gibi olsada hersey acik, isteyen istedigi gruba dahil olup calisir, insiyatif alir, birilerine biyerlere secip olmayan hiyerarsiyi yaratmayalim.
Oneri: herkesin kafasinda forum nedir konusunda farkli dusunceleri var, bunu iyi dusunup, haftaya bunu konusalim.

2 yorum:

  1. Aradığın herşey ; http://heppaylasimvar.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  2. http://www.androidportali.net Türkiyenin Yeni Android Sitesi...

    YanıtlaSil