6 Ağustos 2013 Salı

Beylikdüzü Forumu Notları (2 Ağustos)

2 Ağustos Cuma Beylikdüzü Forum Notları
Forum gezi direnişi sürecinde tutuklananların ailelerinin oluşturduğu “Gezi tutsaklarıyla dayanışma ağı’ndan”  gelen tutuklu yakını iki misafirimizin söz almasıyla başladı. Tutuklamalardaki keyfiyetten, hukuksuzluktan ve bunlara karşı verilen mücadelelerden bahsedildi.  136 kişinin halen tutuklu olduğu bilgisi verildi. Forumlara yanlarında gördükleri için teşekkür eden tutuklu yakınları; Basının tek tek kapısını çaldıklarını, siz yazmasanız da önemli değil, biz meydanlardayız, kameralarınız bizim yerimize gökyüzünü çekiyor olabilir, ama bizim çocuklarımızı gözaltına alarak bizi yıldıramayacaksınız dediklerini anlattı ve her cumartesi Taksim Galatasaray Lisesi önünde 17.00-18.00 saatleri arasında oturma eylemi yaptıklarını ve destek beklediklerini hatırlattı. Konuşmasını;
Bizi yok edemeyecekler,
Yaşasın özgürlük, yaşasın sosyalizm.
Diyerek bitirdi.
AKP ve sağlıkta yıkım politikaları konulu forum İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Ali Çerkezoğlu’nun katılımı ile gerçekleşti.
Dr. Ali Çerkezoğlu konuşmasına kendini tanıtarak başladı.
  • Taksim Dayanışması tanıtıldı ve ülke için yeni bir dinamik olduğundan bahsedildi.
  • Sağlık konusunda, yapılan tüm eylemlere rağmen bu konuların tüm açıklığıyla konuşulabileceği ortamlar eskiden yoktu, artık gezi direnişi ve forumlar sayesinde bunları gerçekleştirebiliyoruz.
  • Her şeyin metalaştırılıp, ranta dönüştürülmeye çalışılması baskın görüş halini aldı, hayat satılığa çıkarıldı. Halkta bunları normal karşılamaya başlamıştı. Akp’nin tek başarısı halkı bu yönde kandırmak olmuştur. Halk, bu tüccar, rantçı, gericiliği düstur edinmiş zihniyete karşı ve bu zihniyetin gösterişli gücüne rağmen direndi ve gezi direnişi ortaya çıktı. Parkına sahip çıkan anlayış bu yüzden hayatına sahip çıkmaktadır aslında.
  • Bu reaksiyon sayesinde artık bu zihniyetin sağlık politikalarına yansımasını daha rahat konuşabiliyoruz. Akp anlayışının sağlık politikalarına yansımasının telafisi yok, çünkü sağlığın telafisi yok.
  • Sağlık hizmetini tüketime sunmak üzere bir sistem oluşturuldu, nasıl ki son 40 yılda ihtiyaç dışı tekstil tüketimine itildik, sağlıkta bu yönde ilerliyor. Tüm halk sürekli ve bireysel olarak müşteri haline getiriliyor.
  • Bu tüketim çılgınlığı gereksiz bir memnuniyet yaratıyor, beyin MRı vesikalık fotoğraf gibi oldu, insanlar MR çektirdikleri için memnun oluyor ama aslında tüm vücudumuz meta haline getirildiği için o MRı çektirmemiz kolaylaştı ve çoğu zaman gereksizce ulaşıyoruz buna.
  • Tüm bu metalaştırma çabasına rağmen tabii ki iyi niyetli hekimlerimiz ve hastane yöneticilerimiz de var ancak sağlık ihtiyacını iyi niyete bırakamayız.
  • Gezi’de oluşan tepkinin hayatın her alanındaki bu tüccarlaşmaya yönelmesi gerekli. Ancak en hassas olmamız gereken nokta Eğitim ve sağlıktır.
  • Halka gösterildiği gibi sağlık hizmetlerine erişim kolaylaştı evet ama zihniyet değişmediği sürece herkesin memnun olabileceği bir durum söz konusu olamaz.
  • Sağlık bakanı ile katkı payları ve tam gün çalışma üzerine yaptığımız bir toplantıda Bakan bize “niye itiraz ediyorsunuz bunlar güzel şeyler, bir de sosyalistim diyorsunuz” diyordu.  Biz tamam katılım paylarının arttırılmayacağını, sağlık çalışanlarının güvence altına alınacağını taahhüt edin 25 yıllık bir anlaşma imzalayalım dedik, olmaz dediler. Çünkü halkın unutkan olduğunu biliyorlardı ve bu değişiklikler bilinçli yapılıyordu. Sonra da zaten görüldü katılım payları önce %25 sonra %50 şimdilerde %200 lere kadar arttı.
  • Mevcut düzende şu veya bu iktidarla çözüm olmaz, neo liberal yapı ile çözüm olmaz.
  • Her durumu kabullenmek zorunda olmadığımızın bilinmesi lazım
  • Batmış dedikleri Yunanistan, yıllardır bizi düşman etmeye çalıştıkları Yunanistan’da halen üniversiteler özelleştirilebilmiş değil. Hala üniversite eğitimi ücretsiz.
  • Sandığa etkisi olan bir enerjiye ihtiyacımız var,gezi parkında oluşan enerjiye ihtiyacımız var. Mesele müdahale eden, talep eden bir bilincin var olmasıdır.

-CHP 3. Bölge Milletvekili Sn. Süleyman Çelebi forumumuza katıldı. –

  • Bu forumlar sayesinde işin esasını, zihniyetini, sistemi anlayabilecek bir bilinç oluşturmak gereklidir. Forumların devamlılığını sağlayalım, başta sağlık olmak üzere hayatımızı etkileyen diğer konularda da talepkar olmalı,inatla ısrarla mücadelemizi sürdürmeliyiz.

Dr. Ali Çerkezoğlu konuşmasını bitirdikten sonra SORU-CEVAP ve yorum kısmına geçildi.

Bir katılımcı – Yapılan uluslar arası anlaşmalarla Türkiye sağlık hizmetlerinin %47.6 sının piyasaya açılacağını taahhüt etti ve son 10 yılda da bu Gerçekleştiriliyor. Bu eğitim alanında da gerçekleştirilecek. Biz forumlarımızı mahallelerimize, binalarımıza taşıyarak bu mücadeleye destek vermeliyiz.
  • Soru : 224 sayılı yasa hakkında, değerlendirmeniz nedir, o konu biraz kıyıda kaldı. Ayrıca meslektaşların birbirlerine yabancılaştırılması hakkında ne düşünüyorsunuz.
  • Soru: Gezi direnişine destek veren sağlıkçılara açılan soruşturmalar hangi noktada?
  • Soru : Sağlık çalışanlarına yönelik şiddette karşı devlet ne gibi adımlar atıyor ?

Ali Çerkezoğlu;

  • Hükümeti kadına yönelik şiddete inandırabilmek için onlarca kadın  öldü, sağlık çalışanlarının uğradığı şiddet konusu da böyle. Her şey dönüp dolaşıp kapitalizme bağlanıyor ama durum böyle, toplumda bir güven bunalımı var ve bu kapitalizmin bizim üzerimizde yarattığı bir olgu bu da Akp eliyle perçinleniyor.
  • 224 sayılı yasayı ve koruyucu hekimliği önemsiyoruz, bunu sürekli unutturmaya çalışıyorlar çünkü bizi korumaya değil hasta etmeye uğraşıyorlar.
  • İthal hekim diye bir şey çıktı ortaya ve biz eğer böyle bir şey olacaksa belirli standartlara sahip hekimler gelsin dedik, mesela dil bilmesi. Ancak torba yasaya bununla ilgili de bir kanun koydular. “ Dil bilmesine gerek yok, 1 yıl içinde öğrenmek için çaba sarf edeceğini belirtmesi  yeterli” dediler. Bu aslında tüm anlayışlarını özetliyor.
  • İktidara karşı bireysel değil, bütün olarak mücadele etmeliyiz.
  • Gezi direnişine destek vermeyen hekim diye bir şey olamaz, bu mesleki ahlaktır Hipokrat yemininin bir gereğidir. Destek vermiyorum diyen “hekim” olamaz. Bunlar için bireysel gözaltılar, tehditler dışında tabipler odasına da soruşturma açılacağı tehditleri vs de oldu ancak evrensel kurallar yazılı kanunlardan üstündür. Bizim çalışmamızı engelleyemezler.
  • Bilin ki Beylikdüzü forumu dağılırsa sizlere yardım eden doktorlar, hekimler, sağlık çalışanları en ağır şartlarda yargılanacaktır.
  • Ali İsmail Korkmaz için hatası olan tüm sağlık personeli için çok titiz bir çalışma yapılmalı ve kararlılıkla cezalandırılmalıdır. Bizim için bu süreç devam ediyor
Hukuki süreç için ise yine forumlara iş düşüyor.

Hocamız Sayın Dr. Ali Çerkezoğlu’na ve forumumuzu başından itibaren takip eden CHP İstanbul 3. Bölge milletvekili Sayın Süleyman Çelebi’ye teşekkür edildi.

DUYURU: Pazar günü Beylikdüzü Dayanışması halk meclisi toplantısı yapılacaktır. Katılımlarınızı bekliyoruz.

“Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganı ile forum bitirildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder