6 Ağustos 2013 Salı

Ankara Güven Park Forum Kadın Forumu Notları (3 Ağustos)

3 Ağustos 2013 Güvenpark Dayanışması  Kadın Forumu Notları
Forum ODTÜ oyuncularının tiyatro gösterimi ile başladı.
Konu:  Aile ve Sosyal Güvenlik Politikalar Bakanlığı ne işe yarar?
-Kadına yönelik şiddete sıfır tolerans kampanyası başlatıldı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bu kampanyayla yeni açılan bir avm gibi kendi reklamını yapmış oldu. Kadın ölümleri, kadına yönelik şiddet ve tecavüzler artarak devam etti. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından medet ummayalım.
Kadınlar yurtlarda ‘kızlar ve erkekler odalarına çıkarlarken aynı merdivenleri kullanıyorlar. Bundan büyük rahatsızılık duyuyorum’ açıklamasında bulunan Trabzon il Milli Eğitim Müdürüne mor kart çıkarıyorlardınlar olarak yaşam hakkımıza sahip çıkalım.
-Fotoğraflarla aile yarışması düzenleniyor, yarışmada erkek jüri sayısı fazla kadının aile içindeki rollerini pekiştriren, yücelten fotoğraflarla katılmanız bekleniyor.
*ÖNERİ: Yarışmaya biz de katılalım, kadına yönelik şiddeti teşhir eden fotoğraflarla katılabiliriz ya da direnişteki kadın fotoğraflarını yollayabiliriz.
-Kadınların çalışma oranı çok düşük. Çoğu sigortasız, kayıtsız çalışıyor. Ücret farkı çok fazla. En çok tarım sektöründe çalıştırılıyorlar ve ücretlerini alamıyorlar. Yani kadınlar çalışma alanında görünmeyen emek olarak kullanılıyorlar.
Kadınlar ‘ kadınlar iş  aramazsa işsizlik oranı yükselmez’ diyen Mehmet Ali Şimşek e mor kart çıkarıyor.
-ALO 183 kadına yönelik şiddeti durdurma hattı açıldı. Fatma Şahin Gaziantepli olduğu için merkezi  Gaziantep’e kurdular ve başka merkezden ulaşmak ve yardım istemek mümkün değil.Başka hatlara yönlendirip dönüş yapmıyorlar.Ayrıca merkezde taşeron işçi çalışıyor.
-Belediyeler kanununda yapılan değişiklik ile sığınma evlerinin adı konuk evi olarak değiştirildi ve kısa süreli sığınabileceğiniz merkezler haline getirildi. Kadınlar sığınma evi yasasına mor kart çıkarıyor.
-Bize anlatılan bir yanlış var; ataerkil bir yapıdan gelmedik, kültür olarak anaerkil bir yapıdan geliyoruz. İktidarlar yıllarca bunu tersine çevirmek için uğraştılar. Bugün bu yüzden ataerkil toplum düzeni mevcut.
-SGK Müdürlüğünde ilk kez bir kadın çalışıyor ve kendisi göreve gelir gelmez ilk iş olarak hileli boşanma oranlarını araştırdı. Kadınların ev içi emeği hiçe sayılıp hiçbir sosyal güvence hakkı tanınmazken bunlar için araştırma yapmak yerine hileli boşanma meselesini araştırıyor. Bu nasıl bir kadın düşmanlığıdır?( Yetim maaşı alan bir kadın evlendiği zaman yetim maaşı kesiliyor. Hileli boşanma kadının yetim maaşını alabilmesi için başvurduğu bir yöntemdir.)
*ÖNERİ: Bir hafta boyunca günlük tutalım ve bir hafta boyunca bir kadın olarak  neye öfkelendiğimizi yazalım.
*ÖNERİ: Kadın pankart atölyesi kuralım.
-İ.Melih Gökçek belediye imkanlarını evlilikleri çoğaltmak için kullanıyor. Düzenlediği alışveriş festivalinde  konsere harcanan parayla kadınlara iş imkanları yaratılabilir.(Alışveriş festivalinden sağlanan kazanç toplu evlilik törenlerine harcanıyor.)
-Çalışan kadınların iş yerlerinde maruz kaldıkları ayrımcılıklara karşı örgütlenmesi gerekir.
-Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı erken evlenme teşviği adı altında 10.000 TL kredi veriyor. Evlendikten sonra 3 çocuk için 5.000 TL veriyor. Siyasal iktidarın ehlileştirme yolu olarak yaptığı evliliği destekleyen çalışmaların örnekleridir.
Kadınlar Trabzon İl Milli Eğitim müdürünün açıklamasını protesto etmek için forum alanında bulunan merdivenlerden kızlı erkekli ! inip çıktılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder