3 Ağustos 2013 Cumartesi

Bozcaada Forumu Notları (1 Ağustos)

Bozcaada Forumu 7. Toplantı notları (01.08.2013)

Bozcaada Forumu 7. toplantısını Zübeyde Hanım Parkı'nda 53 kişinin katılımıyla yaptı. Her toplantıda olduğu gibi aramızda yeni yüzler görmek içimizi umutla doldurdu.

- Açık Radyo'dan gelen konuklar radyonun çevre konuları ve kentsel alanlarla ilgili mücadeleyi doğru yansıtmaya çalıştığını belirttiler.

- İmar çalışma grubu foruma yaptıkları görüşmelerle ve çalışmalarıyla ilgili bilgi verdiler. Çalışmaların teknik grup ve tanıtım grubu olarak yürütüleceği anlatıldı ve bu gruplara herkesin kendi bilgi ve becerisi dahilinde katılması çağrısında bulunuldu.

- İmar çalışma grubu, imar planı haritalarını ozalit ve ayrıca çok sayıda büyük boy renkli fotokopi çektirdiğini belirterek, önümüzdeki toplantılarda masada herkesin önüne koyup planı anlatacağını açıkladı.

- Çanakkale Çevre Platformu'yla iletişim kurulduğu ve platformun her türlü desteği vereceği anlatıldı.

- Katılımcılara "Gelecekte nasıl bir adada yaşamayı düşünüyorsunuz" diye soruldu. Bu sorunun yerel yöneticiler tarafından hiç kimseye sorulmadığı sözü olanların da dinlenmediği belirtildi.

- İnsanların adaya temiz doğası bağları ve şarapları için geldiği vurgulandı. Yanlış planlama ve yanlış yapılaşma ile kıyılarımızın işgal edileceği ve geçmişte Kuşadası Akçay Avşa'nın başına gelenlerin bizi bekleyen en büyük tehlike olduğu söylendi.

- Bir katılımcı imar planı hazırlanırken orada yaşayanlarının görüşlerinin her aşamada alınması gerektiğini Bozcaada'da halkın istek ve ihtiyaçlarının hiç sorulmadığını ve plana hiç yansımadığını söyledi.

- Plan hazırlandıktan sonra yapılması gereken halka açık 3. toplantının yapılmadığı bu anlamda da sürecin yanlış ve eksik işlediği buna yapılan itirazlara cevap verilmediği belirtildi.

- Katılımcılardan biri bu imar planının hedeflerini sordu. Buna dair verileri yeterince bilmediğimizi ve bilmediğimiz şeyi paylaşamayacağımızı söyledi.

- Adanın taşıma kapasitesinin çok sınırlı olduğu çarpık yapılaşma sonucu nüfusun plansız artacağı buna bağlı olarak küçük işletmelerin gelirlerinin azalacağı giderek yok olacakları söylendi.

- Bir katılımcı binlerce yıllık kültürel hafızanın korunmasının önemini anlattı.

- Hazırlanan anket formları katılımcılara dağıtıldı. Elden ele bütün ada halkına gidecek anket formlarında insanlar daha iyi bir ada için neler istediklerini yazacaklar.

- Daha sonra katılımcılar yeraltı sularının hoyrat kullanılmasıyla ilgili görüşlerini anlattılar. Adadaki özel havaalanının çim pistinin sulanması için her hafta tonlarca su harcandığı söylendi. Bu suların milyonlarca yıl önce oluştuğu bir gün tükeneceği ve bir daha yerine gelmeyeceği belirtildi.

- Kamusal alanların kötü kullanımı konuşuldu. Bu alanların hepimizin hakkı olduğu ve gereksiz aydınlatma gürültü gibi faktörlerle bozmaya kimsenin hakkı olmadığı söylendi.

- Çevre çalışma grubu adaya anakaradan gelen temiz suyun kale arkasındaki denize önemli miktarda kaçağı olduğunu ve bu durumun görsel olarak tesbit edildiğini açıkladı. Yerel yönetimin hem temiz suyumuzun hem de hepimizin ödediği paraların denize boşuboşuna akmasına neden olan bu durumu çözmek ve tedbir almak yerine beton altına gizlediği belirtildi.

- Bu toplantıda kişisel isteklerimizin ortak hayallerimiz olduğunu bir kez daha gördük. Ve bu hayallerimizi gerçekleştirebileceğimizi hissettik.

Bu daha başlangıç...

Bozcaada Forumu

http://bozcaadaforumu.blogspot.com
http://www.facebook.com/bozcaadaforumu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder