9 Ekim 2013 Çarşamba

1_alkol_yasasi_ve_bozcaadaya_etkileri_2_toki_belasi_adalara_bulasti_3_bozcaadada_16_bin_yillik_bitki_kok_izleri



Sayın Bozcaada Katılımcıları,

İletişim Çalışma Grubu tarafından hazırlanan içeriklere ekte ulaşabilirsiniz.

Çevre Çalışma Grubumuzun çalışmaları sonucu, önümüzdeki günlerde adamızın biyolojik çeşitliliğiyle ilgili düzenleyeceğimiz panelin bilgilerini, tarih ve saat netleşince paylaşacağız.

Sevgiyle.

Bozcaada Forumu http://www.facebook.com/BozcaadaForumu http://bozcaadaforumu.blogspot.com http://www.twitter.com/BozcaadaForum

*1) Alkol Yasası ve Bozcaada'ya Etkileri*

9 Eylül'de yürürlüğe giren alkol yasası, Bozcaada'da da etkisini göstermeye devam ediyor. Yasa nedeniyle, adamızın geleneklerinden biri haline gelen şarap tadım günleri iptal etmişti.

Geçtiğimiz hafta ise adamızın açık alanlarından biri olan Cumhuriyet Meydanı'nda içki içenler polis tarafından uyarıldı.

Yasaklar nedeniyle, bu yıl düzenlenen Bağbozumu Festivali de diğer yıllara göre sönük geçti.

Alkol yasasısın etkilerine, gazeteci Bahar AKINCI, "Şarapsız bağbozumu, geçmişsiz ada!" başlığıyla bugünki yazısında gündeme taşıdı.

"Aslında doğru. Yaşam tarzımıza müdahale yok. Müdahale, 3 bin yıllık bir coğrafyanın kültürüne." sözleriyle mevcut durumu eleştiren Akıncı'nın yazısı için tıklayınız :

http://bozcaadaforumu.blogspot.com/2013/09/alkol-yasas-ve-bozcaada.html

*2) TOKİ Belası Adalara Bulaştı * TOKİ belası, Heybeliada'ya da bulasti. Heybeliada Sanatoryumu arazisi ve Çam Limanı bölgesi TOKİ'ye devredilmek isteniyor.

Heybeliada Forumu'ndan yapılan açıklamaya göre bölgenin imar durumuna ilişkin raporlar hazırlatıyor, bilgi toplatılıyor, rant paylaşımı için Adalı ortaklar aranıyor, yapılacak yeni inşaatlar ve betonlaştırma politikaları için nabız yoklanıyor.

TMMOB Şehir Plancıları Odası - Bursa Şubesi tarafından Ankara'da Bozcaada 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı'nın iptali için açılan davada, adanın güney bölümünde toplu konut alanlarına izin verildiği ifade etmiş, geçtiğimiz ay Bozcaada'da gerçekleştirdiği sunumda da, yeni çevre düzeni planıyla birlikte, TOKİ konutlarının Bozcaada'ya yapılabileceğine dikkat çekmişti.

Heybeliada'da yaşanan bu olumsuz gelişmenin, Bozcaadamız için örnek teşkil etmeyeceğini umarak, Bozcaada'da doğal tahribata karşı yürüttüğümüz mücadeleyi, Heybeliada'da yürüten kardeş forumumuz Heybeliada Forumu'ndan gelen basın açıklamasına ulaşmak için tıklayınız.

http://bozcaadaforumu.blogspot.com/2013/09/toki-belas-adalara-bulast.html

*3) "Bozcaada'da 16 bin yıllık bitki kök izleri"

*Adamızın imara açılmak istenen güney bölümünde yer alan Zunguma Burnu'nda 16 bin yıllık bitki kök izlerinin bulunduğu ortaya çıktı.

Bozcaada'da yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkan bulgularla ilgili değerlendirmelerde bulunan Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü'nde görevli Doç. Dr. Ahmet Evren Erginal, Bozcaada'nın güney kıyısında, Zunguma Burnu'nda bulunan fosil kumulların ve bitki kök kalıplarının son (Würm) buzul çağından kalma yapılar olduğunu belirtti.

İçeriğin tamamına erişmek için tıklayınız :

http://bozcaadaforumu.blogspot.com/2013/09/bozcaadada-16-bin-yllk-bitki-kok-izleri.html

1 yorum: